Αθλητισμος

Ο δρόμος της Εθνικής προς το Μουντομπάσκετ

Οι πιθανότεροι για να απαρτίσουν την ομάδα που θα πάει στην Κίνα

Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μουντομπάσκετ 2019: Ποιοι θα είναι οι 13 παίκτες που θα επιλεχθούν στην Εθνική Ελλάδος;

Σε ρυθμούς Μουντομπάσκετ έχει μπει κι επίσημα πια η Εθνική ομάδα, μετά την ανακοίνωση της προεπιλογής του Θανάση Σκουρτόπουλου.

Συνολικά 18 παίκτες κλήθηκαν για την προετοιμασία και οι πέντε θα κοπούν πριν από το ταξίδι στην Κίνα. Από φέτος, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κάθε συμμετέχουσα μπορεί να δηλώνει 13 παίκτες, εκ των οποίων οι δώδεκα θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε ματς. Αυτό συνέβη για δύο λόγους: Πρώτον για να έχει ο κάθε προπονητής επιπλέον λύσεις και δεύτερον, αν υπάρξει περίπτωση τραυματισμού (όπως με τον Νίκο Ζήση το 2006) να μπορεί να υπάρξει αντικαταστάτης.

Από τους 18 μπασκετμπολίστες που κλήθηκαν σε πρώτη φάση, υπάρχουν αρκετοί που ξεχωρίζουν και μοιάζουν σίγουροι για το ταξίδι και άλλοι που θα πρέπει να παλέψουν σκληρά.

Για τις θέσεις των γκαρντ, ο Σκουρτόπουλος λογικά θα κάνει πέντε επιλογές. Αυτές των Καλάθη και Σλούκα είναι σίγουρες, ενώ πολύ πιθανός είναι και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ, αφού μας λείπει το περιφερειακό σουτ. Μπόλικες πιθανότητες έχει ο Μάντζαρης λόγω εμπειρίας, ενώ η άλλη θέση θα παιχτεί ανάμεσα σε Λαρεντζάκη-Αθηναίου, με αουτσάιντερ τον Κόνιαρη.

Στο «3» οι Παπανικολάου-Παπαπέτρου έχουν «κλειδώσει», όπως φυσικά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, που μπορεί πάντως να παίξει σε όλες τις θέσεις.

Στους ψηλούς και συγκεκριμένα για τη θέση «5», οι Μπουρούσης-Παπαγιάννης είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ακολουθήσουν την αποστολή, καθώς μετά την άρνηση του Κουφού, δεν υπάρχει άλλο κλασικό σέντερ. Ο Γιώργος Πρίντεζης θα είναι μέσα, όπως και ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος, ένας από τους πιο άτυχους παίκτες της γενιάς του, που τα τελευταία χρόνια το παλεύει και βοήθησε πολύ την Εθνική στα προκριματικά.

Τέλος, για την τελευταία θέση φαβορί είναι ο Θανάσης Αντετοκούνμπο. Ένας γρήγορος ψηλός με ενέργεια, με πολλές μπασκετικές παραστάσεις και φυσικά αδερφός του Γιάννη. Αντίθετα, δεν συγκεντρώνουν πολλές πιθανότητες οι άλλοι τρεις φόργουορντ. Ο Μήτογλου δεν είχε καλό finish στη σεζόν με τον Παναθηναϊκό, ο Σαλούστρος κλήθηκε πιο πολύ τιμής ένεκεν, ενώ για τον Κώστα Αντετοκούνμπο και ο ίδιος ο Σκουρτόπουλος τόνισε ότι τον φώναξε περισσότερο για να μπει σιγά-σιγά στο κλίμα της ομάδας.

Η προετοιμασία ξεκινά στην Αθήνα σε 20 μέρες από σήμερα (24/7) με διπλές προπονήσεις και θα συνεχιστεί με έξι φιλικά σε Ηράκλειο και ΟΑΚΑ. Στις 21 Αυγούστου αναχωρεί η αποστολή για την Κίνα, χωρίς τους πέντε παίκτες που θα έχουν περισσέψει.

Εκεί θα δώσει άλλα τρία φιλικά ματς, πριν αρχίσει το Παγκόσμιο στις 31/8.