Αθλητισμος

Το ελληνικό μπάσκετ συρρικνώνεται

Ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Παναθηναϊκός βγαίνουν κερδισμένοι

Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στους «κόκκινους» όσο και στους «πράσινους».

Όλα δείχνουν πως ο Ολυμπιακός θα υποβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία του, στην Α2 μπάσκετ, μετά την άρνηση της ομάδας να παίξει κόντρα στον Παναθηναϊκό με έλληνες διαιτητές.

Η παραπάνω άσχημη εξέλιξη θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στους «κόκκινους» όσο και στους «πράσινους», που κακώς πανηγυρίζουν αυτή τη στιγμή για την κατάρρευση του αντιπάλου. Οι λόγοι είναι πολλοί και άκρως σημαντικοί.

Ξεκινάμε με τον Ολυμπιακό που πήρε την απόφαση να πέσει κατηγορία σε «ένδειξη διαμαρτυρίας». Βασικά οι Αγγελόπουλοι, παντελώς ανίκανοι να διαχειριστούν την κατάσταση, έγιναν έρμαιο των οργανωμένων οπαδών της ομάδας και την έφεραν σε πολύ δυσχερή θέση. Με τα οικονομικά του μπασκετικού τμήματος να μην είναι καλά, ξεκίνησε η φετινή κατρακύλα του Ολυμπιακού. Απλήρωτοι παίκτες, κακή διάθεση και άσχημο κλίμα στα αποδυτήρια, είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τα πλέι οφ της Ευρωλίγκας.

Σε σχέση με φέτος η ΚΑΕ θα χάσει κάποια επιπλέον χρήματα από τηλεοπτικά συμβόλαια (της Α1) και ενδεχομένως από εισιτήρια, άρα πώς θα είναι του χρόνου ανταγωνιστική στην Ευρωλίγκα; Ήδη φέτος δεν τα κατάφερε, ίσως το 2019-20 τα πράγματα να γίνουν χειρότερα.

Επίσης, ουσιαστικά ο Ολυμπιακός ψάχνει για... ενάμιση ρόστερ. Στην Α2 επιτρέπεται μόλις ένας ξένος, ενώ πρέπει να σταθούμε και στη δήλωση των Αγγελόπουλων ότι δεν θα αναγκάσουν Σπανούλη και Πρίντεζη να παίξουν στην Α2. Αυτό σημαίνει πως θα αποκτηθούν αρκετοί έλληνες (φθηνοί) παίκτες για να στελεχώσουν το ρόστερ μαζί με κάποιους που θα παίζουν και στις δύο διοργανώσεις.

Ο Ολυμπιακός κυνηγά και τη συμμετοχή του στην Αδριατική Λίγκα, μόνο που αυτή δεν μοιάζει τόσο σίγουρη όσο πριν από 1-2 μήνες. Πάντως, τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη.

Πάμε τώρα και στον Παναθηναϊκό. Οι φανατικοί οπαδοί του πανηγυρίζουν που ο αιώνιος αντίπαλος υποβιβάστηκε, δίνοντας τα credits στον Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Δεν αποκλείεται οι ίδιοι οπαδοί σε μερικούς μήνες να βρίζουν και να γκρινιάζουν για την ομάδα που δεν πηγαίνει καλά στην Ευρωλίγκα.

Εδώ το πρόβλημα δεν είναι κυρίως οικονομικό. Γίνεται κατανοητό πως μέσα στην κρίση δεν είναι δυνατόν το «τριφύλλι» να κοντράρει τα τεράστια μπάτζετ της Ρεάλ Μαδρίτης και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Από τη στιγμή που και η Ευρωλίγκα δίνει ψίχουλα στις ομάδες που συμμετέχουν, κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει στον Γιαννακόπουλο να βάλει πολλά εκατομμύρια από την τσέπη του. Το θέμα, όμως, είναι άλλο βασικά. Ακόμη και τα χρήματα να δοθούν, ποιος θα έρθει στον Παναθηναϊκό και να κάνει τι;

Σε ένα πρωτάθλημα μη ανταγωνιστικό, που ήδη ξέρουμε κατά 99% τον επόμενο πρωταθλητή. Του 2020 εννοείται...

Ποιος θα έρθει σε ένα πρωτάθλημα όπου οι αγώνες αναβάλλονται, όπου τα πρωταθλήματα κρίνονται σε αίθουσες συνεδριάσεων;

Επίσης, η μπασκετική πιάτσα είναι αρκετά μικρή και όλοι γνωρίζουν λεπτομέρειες. Ξέρουν π.χ. για το Instagram του ιδιοκτήτη της ΚΑΕ. Θυμούνται πως η ομάδα αναγκάστηκε το 2016 να γυρίσει οδικώς από την Κωνσταντινούπολη μετά από τη συντριβή από τη Φενέρ. Ξέρουν λεπτομέρειες που ακόμη και οι φίλαθλοι στην Ελλάδα αγνοούν.

Θα κάτσει ο Πιτίνο στη χώρα μας μετά απ' όσα βίωσε; Δεν υπάρχει περίπτωση. Χθες έλεγε πως «αν πω στις ΗΠΑ όλα αυτά που συμβαίνουν εδώ, θα γελάνε για χρόνια». Πόσο πιθανό είναι να θελήσει να έρθει ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους; Ή ο Δημήτρης Ιτούδης, δύο άνθρωποι δηλαδή που γνωρίζουν από πρώτο χέρι την ελληνική πραγματικότητα και τον Παναθηναϊκό. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι καθόλου πιθανό.

Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με πρωτοκλασάτους παίκτες (Σλούκας, Ντάνστον, Ντέιβις κλπ.) που είναι στο στόχαστρο της ομάδας.

Όλοι αυτοί μάλλον θα προτιμήσουν να συνεχίσουν αλλού την καριέρα τους και στο τέλος του καλοκαιριού το ρόστερ του ΠΑΟ πιθανώς δεν θα είναι αυτό που ονειρεύονται οι οπαδοί. Και εν καιρώ, οι πανηγυρισμοί για τον «αφανισμό» του αντιπάλου ίσως μετατραπούν σε κραυγές διαμαρτυρίας.

Όσο για τον Ολυμπιακό, η παροιμία που ταιριάζει γάντι είναι το «όπως έστρωσε θα κοιμηθεί»...