Αθλητισμος

Ο ΠΑΟΚ πήρε το Κύπελλο. Ε και;

Η αδυναμία να διεξαχθεί ένα ματς της προκοπής υπερνικά τη μεγάλη ποδοσφαιρική επιτυχία των Θεσσαλονικιών

Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ΠΑΟΚ κατέκτησε δίκαια το φετινό νταμπλ στο ποδόσφαιρο. Ποιο είναι το πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολεί κάθε Έλληνα φίλαθλο;

Δεν τίθεται καμία αμφιβολία για το αν ο ΠΑΟΚ κατέκτησε δίκαια το φετινό νταμπλ στο ποδόσφαιρο. Αήττητος στο πρωτάθλημα, ήταν μακράν η πιο σταθερή ομάδα και στον τελικό του Κυπελλου με την ΑΕΚ έδειξε μεγαλύτερη συγκέντρωση και σοβαρότητα.

Το πρόβλημα που θα πρέπει να απασχολεί κάθε Έλληνα φίλαθλο δεν σχετίζεται με αγωνιστικά ζητήματα. Όλοι οι φορείς αποδείχθηκαν παντελώς ανίκανοι να διοργανώσουν σωστά τον τελικό του ΟΑΚΑ.

Στην τελική μοιάζει… σοφή η απόφαση του υφυπουργού Βασιλειάδη να γίνει το ματς χωρίς κόσμο. Αφού κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί την ομαλότητα, τουλάχιστον ας μην έχουμε νεκρούς.

Το Σάββατο το βράδυ στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν 1.040 άτομα, συν δημοσιογράφοι και βέβαια οι αστυνομικοί, που πάντως δεν ήταν 3.000 όπως όλοι έλεγαν.

Κάθε ομάδα είχε 120 προσκλήσεις στη διάθεσή της και τις έδωσε στους οργανωμένους οπαδούς της, κάτι που όμως το περιμέναμε. Η μεγάλη πλάκα έγινε με τις προσκλήσεις της ΕΠΟ, αυτές τις περίφημες 600. Εκεί παίχτηκε ένα μεγάλο παρασκηνιακό παιχνίδι, που διέσυρε την ίδια την Ομοσπονδία, καθώς στα VIP του Σταδίου υπήρχαν 200 οργανωμένοι του ΠΑΟΚ και άλλοι 100 της ΑΕΚ. Τι ακριβώς συνέβη; Σε κάθε τελικό δικαιούνται προσκλήσεις οι Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων της χώρας, με κάθε νομό να έχει από μία.

Όσες Ενώσεις πρόσκεινται στον πρόεδρο Γραμμένο –άρα και στον ΠΑΟΚ- έδωσαν τις προσκλήσεις τους στα… μπουμπούκια εκ Βορρά. Όσες ΕΠΣ είναι υπό την επιρροή του Μελισσανίδη, έδωσαν τις δικές τους προσκλήσεις στα «καλόπαιδα» της ΑΕΚ.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν διμοιρίες ΜΑΤ και νεκρές ζώνες μέσα στην εξέδρα των επισήμων! Κανα δυο φορές ακούστηκε από τα μεγάφωνα πριν αρχίσει το ματς, ότι «οι οπαδοί των δύο ομάδων να πάνε στις θύρες των ομάδων τους». Εννοούσαν πως οι «επίσημοι» χούλιγκανς πρέπει να μεταφερθούν μαζί με τις προσκλήσεις του κάθε συλλόγου, κάτι που φυσικά δεν συνέβη. Ούτε οι οπαδοί θέλησαν να κουνηθούν ούτε κάποιος από την Αστυνομία τόλμησε να τους κουνήσει. Μάλιστα, το πλέον κορυφαίο που ακούστηκε ως επίσημη ενημέρωση είναι ότι «αν δεν γίνει η μετακίνηση, θα εκκενωθεί το γήπεδο»! Εκκένωση γηπέδου σε παιχνίδι κεκλεισμένων των θυρών είναι παγκόσμια πρωτοτυπία. Αλλά στην Ελλάδα είμαστε, όλα γίνονται.

Τελικά, έπεσαν κάποιες ψιλές στα επίσημα και μόλις τελείωσε το ματς και έγινε η απονομή, παρατηρήθηκαν δύο φαινόμενα: Η αστυνομία άρχισε να αποσύρεται διακριτικά και οι οπαδοί του ΠΑΟΚ να βρίζουν, να απειλούν δημοσιογράφους και να πετάνε αντικείμενα. Κανείς δεν βρέθηκε να τους σταματήσει, διότι οι σεκιούριτι της ΕΠΟ ήταν… απασχολημένοι με το να τραγουδάνε τον ύμνο του ΠΑΟΚ που έπαιζε από τα μεγάφωνα.

Ποδόσφαιρο της πλάκας…