Αθλητισμος

Απόφαση σταθμός: Η Κάστερ Σεμένια έχασε τη μάχη της τεστοστερόνης

Η 28χρονη Νοτιοαφρικανή ολυμπιονίκης γεννήθηκε με μια μορφή ερμαφροδιτισμού

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάστερ Σεμένια
Κάστερ Σεμένια / © EPA/JEAN-CHRISTOPHE BOTT

Το CAS απέρριψε την προσφυγή της Κάστερ Σεμένια κατά της απόφασης της IAAF που αφορά τις αθλήτριες με ανεβασμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Απορρίφθηκε από το Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) η προσφυγή της Κάστερ Σεμένια κατά της απόφασης της IAAF που αφορά τις αθλήτριες με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη και ανεβασμένα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η 28χρονη Νοτιοαφρικανή και δύο φορές ολυμπιονίκης και παγκόσμια πρωταθλήτρια στα 800 μέτρα, γεννήθηκε με μια μορφή ερμαφροδιτισμού, λόγω της οποίας η τεστοστερόνη της είναι σε πολύ ψηλά επίπεδα.

Λόγω υπερανδρογονισμού το φύλο της είχε αμφισβητηθεί, ενώ από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου είχαν γίνει στο παρελθόν σκέψεις ακόμη και για να αγωνιστεί σε αγώνες ανδρών, κάτι που τελικά απορρίφθηκε.

Τον Απρίλιο του 2018, η IAAF εξέδωσε μια απόφαση σύμφωνα με την οποία, οι αθλήτριες με διαφορές στη σεξουαλική ανάπτυξη, θα πρέπει να μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης τους ώστε να είναι μικρότερα των 5 νανογραμμαρίων ανά λίτρο, για να μπορούν να συμμετάσχουν σε αγώνες 400, 800 και 1.500 μέτρων.

Η Κάστερ Σεμένια προσέφυγε τον περασμένο Φεβρουάριο στο CAS κατά της εν λόγω απόφασης, υποστηρίζοντας πως δεν είναι ξεκάθαρο ότι οι αθλήτριες με αυξημένη τεστοστερόνη έχουν προβάδισμα έναντι των υπολοίπων, όμως σήμερα (1/5) η προσφυγή της απορρίφθηκε.

Αυτό σημαίνει πως, πλέον, η Νοτιοαφρικανή παγκόσμια πρωταθλήτρια θα πρέπει να μειώσει με χημικά μέσα τα επίπεδα τεστοστερόνης της ώστε να δικαιούται να αγωνιστεί.

Υπενθυμίζεται πως η Σεμένια έχει κερδίσει στα 800 μέτρα το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο και του 2016 στο Ρίο, ενώ στέφθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2009 στο Βερολίνο, το 2011 στη Νότιο Κορέα και το 2017 στο Λονδίνο, όπου πήρε και το χάλκινο μετάλλιο στα 1.500 μέτρα. Στους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες του 2018 στο Gold Coast της Αυστραλίας κέρδισε δύο χρυσά, στα 800 μέτρα και στα 1.500 μέτρα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ