Αθλητισμος

Δύο Ελληνίδες κατακτούν την κορυφή του Έβερεστ

Η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη θέλουν να υψώσουν την ελληνική σημαία στις υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου

42700073_562246877585728_3324353125745164288_n.jpg
Ελένη Μπεζιριάνογλου
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
dsc_7378.jpg
Βανέσα Αρχοντίδου & Χριστίνα Φλαμπούρη

Η ομάδα 7 Summits είναι η Βανέσα Αρχοντίδου και η Χριστίνα Φλαμπούρη, δύο συνηθισμένες γυναίκες με ένα …ασυνήθιστο όνειρο. Έχουν βάλει στόχο να υψώσουν την ελληνική σημαία στις υψηλότερες κορυφές των ηπείρων του κόσμου, ενώ με τη δράση τους “a woman can be…” φιλοδοξούν να κάνουν τη διαφορά και να εμπνεύσουν και άλλες γυναίκες να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους. Έχοντας κατακτήσει 5 από τις 7 κορυφές των ηπείρων του κόσμου στην Αφρική, τη Νότια και Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ωκεανία, η Βανέσα και η Χριστίνα είναι έτοιμες να επιχειρήσουν την άνοιξη την ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή της Ασίας και του κόσμου, το Έβερεστ. Παρακάτω μπορείτε να τις γνωρίσετε λίγο καλύτερα...

image00002.jpg

Πώς μπήκε η ορειβασία στη ζωή σας;
Χριστίνα: Ξεκίνησε ως μια πρόσκληση να ξεπεράσω τον φόβο μου για το ύψος. Ήταν πριν περίπου 5 χρόνια όταν ένας ξάδερφός με κάλεσε σε μια εκδρομή αναρρίχησης. Αυτή την μέρα τη θυμάμαι σαν να ήταν χθες… κάθε φορά που προσπαθούσα να απομακρύνω τα πόδια μου από το έδαφος, με έλουζε κρύος ιδρώτας. Εκείνη την μέρα τα παράτησα. Όμως τις επόμενες μέρες σκεφτόμουν έντονα την αντίδραση μου. Σκεφτόμουν, γιατί αφήνω ένα φόβο να περιορίζει την ζωή μου, γιατί τα παράτησα τόσο εύκολα. Επομένως γύρισα στο βουνό και κάθε φορά που ξεπέρναγα τα όρια μου, την επόμενη φορά ένιωθα πιο δυνατή και έτσι αγάπησα το βουνό. Από μια πρόκληση, το βουνό έγινε πλέον τρόπος ζωής.

Βανέσα: Μπήκε τυχαία (αν και εκ των υστέρων όταν το σκέφτομαι ίσως ήταν μοιραία). Ήμουν 28 χρονών και δούλευα πολλές ώρες στο γραφείο. Στο χώρο του marketing και ειδικά στον τομέα των καταναλωτικών προϊόντων το μυαλό δεν σταματά να σκέφτεται τη δουλειά, τις μάρκες, τον ανταγωνισμό, γιατί υπάρχουν παντού γύρω μας -στην τηλεόραση, στο σούπερ μάρκετ, στο γυμναστήριο. Μια μέρα μια φίλη μου στο γραφείο μου πρότεινε να πάμε την Κυριακή εκδρομή με έναν ορειβατικό σύλλογο. Δεν είχα τίποτα καλύτερο να κάνω και πήγα. Σαν εμπειρία δεν ήταν ευχάριστη, πολλές ώρες περπάτημα, πολύ κούραση, τα πόδια μου πονούσαν. Όμως όταν η μέρα τελείωσε και γυρίσαμε πίσω δεν μπορούσα να βγάλω από το μυαλό μου τις όμορφες εικόνες της φύσης, τα γέλια και τη θέα από την κορυφή. Για πρώτη φορά μετά από καιρό δεν είχα σκεφτεί καθόλου τη δουλειά. Το μυαλό μου είχε καθαρίσει και νόμιζα ότι η εκδρομή αυτή είχε διαρκέσει όχι μια μέρα αλλά μια εβδομάδα. Έτσι μπήκε η ορειβασία στη ζωή μου, σαν μέσο αποσυμπίεσης και μετά σαν «πάθος» και μέσο αυτοπροσδιορισμού.

Έχετε καταφέρει κατά καιρούς μεγάλες επιτυχίες. Περιγράψτε μας την ωραιότερη στιγμή που έχετε ζήσει.
Η ωραιότερη στιγμή, η πιο έντονη τουλάχιστον ήταν όταν πατήσαμε στην κορυφή του Denali/McKinley της υψηλότερης κορυφής της Β.Αμερικής στην Αλάσκα. Ήταν 4 Ιουλίου, η μέρα ήταν ηλιόλουστη. Είχαμε προσπαθήσει και την προηγούμενη μέρα να επιχειρήσουμε το λεγόμενο summitpush (την προσπάθεια ανάβασης στην κορυφή από την τελευταία κατασκήνωση) αλλά μια έντονη κακοκαιρία μας είχε καθηλώσει. Αυτό μας είχε αγχώσει σε σημείο που αμφισβητούσαμε αν θα είχαμε το κατάλληλο «παράθυρο» καιρού που θα μας επέτρεπε να φτάσουμε την πολυπόθητη κορυφή. Γενικά σε όλο το διάστημα της αποστολής είχαμε περάσει τόσες αγωνίες και τόση κούραση ώστε όταν φτάσαμε κοντά στην κορυφή και αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε ότι το όνειρο σε λίγη ώρα θα γινόταν πραγματικότητα νομίζαμε ότι ζούσαμε σε παραμύθι. Λίγα μέτρα πριν την κορυφή πιαστήκαμε χέρι χέρι και κάναμε μαζί τα τελευταία βήματα. Είμασταν οι δύο πρώτες Ελληνίδες που ανέβηκαν το Ντενάλι, μια συμβολική κίνηση ομαδικότητας, αλληλεγγύης αλλά και κάτι πιο προσωπικό…Ήταν η επισφράγιση της φιλίας μας.

img_9339.jpg

Πείτε μας τις 3 βασικές αξίες που πρέπει να έχει ένας αθλητής της ορειβασίας.
Ο σεβασμός για τη φύση και το βουνό είναι μια από τις βασικότερες αξίες που πρέπει να έχει ένας αθλητής ορειβασίας. Η ομαδικότητα και η αλληλεγγύη όμως είναι εξίσου σημαντικά δεδομένου ότι για να ανέβεις ένα μεγάλο βουνό είσαι μέλος μια ευρύτερης ομάδας που δεν αποτελείται μόνο από ορειβάτες αλλά από οδηγούς βουνού, Sherpa, οργανωτές της αποστολής κ.α.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα projects και φιλοδοξίες σας για το 2019; 
Το μεγαλύτερο μας project για το 2019 είναι η προσπάθεια να ανέβουμε στο Έβερεστ, την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Μέχρι στιγμής δεν έχει ανέβει Ελληνίδα στην κορυφή του Έβερεστ και για την ομάδα μας θα είναι σημαντική διάκριση αλλά κυρίως σπουδαία εμπειρία.

img_9523.jpg

Είστε γυναίκες, επαγγελματίες, μητέρες ….Πως καταφέρνετε να τα συνδυάσετε όλα;
Χριστίνα: Με αυστηρό πρόγραμμα και αρκετές φορές με μεγάλη δόση ψυχαναγκασμού. Καθημερινά χρειάζεται να ισορροπούμε μεταξύ της δουλειάς, της προπόνησης και της προσωπικής ζωής.

Βανέσα: Ως μητέρα πολλές φορές αισθάνομαι ότι χρειάζομαι περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου αλλά προσπαθώ να συνδυάζω κάποιες δραστηριότητες. Για παράδειγμα προσπαθώ να προσαρμόσω τη δική μου προπόνηση τις ώρες που τα παιδιά μου πηγαίνουν στο στίβο ή να δουλέψω στον υπολογιστή το βράδυ όταν θα έχουν ήδη κοιμηθεί.

dsc_7929.jpg

Τι θα συμβουλεύατε τις άλλες γυναίκες που θα ήθελαν να ακολουθήσουντο δρόμο σας;
Να τον ακολουθήσουν αν αυτός ο δρόμος τους εκφράζει. Αλλιώς να ψάξουν να βρουν αυτό που θα τις κάνει ευτυχισμένες και θα τις κινητοποιεί καθημερινά, το προσωπικό τους όνειρο δηλαδή και να προσπαθήσουν χωρίς ενδοιασμούς και ενοχές να το πραγματοποιήσουν.

Ποιο είναι το επίτευγμα που σας έκανε να αισθανθείτε πιο δυνατές στη ζωή σας;
Χριστίνα: Νομίζω μετά την κατάκτηση του Ντενάλι, την υψηλότερη κορυφή της βορείου Αμερικής στην Αλάσκα άλλαξα πολύ. Δεν αισθάνθηκα πιο δυνατή μόνο από σωματική άποψη (αυτό δεν έχει και τόσο σημασία άλλωστε), ένιωσα πιο δυνατή γιατί σε αυτή την αποστολή επισφραγίστηκε η ομάδα και ο κοινός στόχος για τα 7 Summits! Σε εκείνη την κορυφή δεν είχε πατήσει ποτέ καμία Ελληνίδα. Το γεγονός ότι δεν κυνηγήσαμε μόνο τον προσωπικό μας στόχο, και κάναμε μαζί το βήμα στην κορυφή με έκανε να νιώσω δυνατή σαν μέλος μια δεμένης ομάδας με υψηλούς στόχους και όρεξη για σκληρή δουλειά. 

Βανέσα: Τα παιδιά μου. Είναι ότι καλύτερο έχω δημιουργήσει ποτέ. Ό,τι κι αν συμβεί ξέρω ότι είμαι σημαντική γιατί είμαι η μαμά τους.

denali-summit.jpg

Πώς είναι η διαβίωση στο βουνό με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε;
Χριστίνα: Όπως και στην ζωή, έχει 2 πλευρές – την καλή και την κακή. Είναι όμορφο να γνωρίζεις ανθρώπους από άλλη χώρα διαφορετικό background που σας ενώνει όμως ο ίδιος στόχος, η κορυφή! Έχει ενδιαφέρον το πόσο γρήγορα δενόμαστε σαν να γνωριζόμασταν χρόνια. Βέβαια πάντα υπάρχουν οι εξαιρέσεις που ο προσωπικός στόχος τους καθενός υπερτερεί του ομαδικού κ τότε αρχίζουν τα προβλήματα. 

Βανέσα: Είναι μια περιπέτεια από μόνο του, ένα στοιχείο έκπληξης άλλοτε θετικό και άλλοτε αρνητικό, γιατί στο βουνό βγαίνει ο πραγματικός χαρακτήρας του κάθε ανθρώπου (γενικότερα αυτό συμβαίνει στις δύσκολες καταστάσεις).

Με ποιον θα θέλατε να βρεθείτε στη κορυφή του Έβερεστ;
Χριστίνα: Αν μπορούσα θα ήθελα να είχα μαζί τον πατέρα μου. Ξέρω ότι θα το ευχαριστιόταν πολύ περισσότερο από μένα. Μπορεί να παραπονιέται όταν φεύγω για μια αποστολή γιατί ανησυχεί αλλά ξέρω ότι κατά βάθος του αρέσει.

Βανέσα: Φέτος με τη Χριστίνα γιατί αυτό θα σημαίνει ότι τα καταφέραμε. 'Ομως στο μέλλον θα μου άρεσε να σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να βρεθώ στην κορυφή του κόσμου με τους γιούς μου, γιατί αυτό θα σήμαινε ότι τα κατάφερα ως μητέρα.

img_9255.jpg

Φαντάζομαι οι συνθήκες στο βουνό είναι δύσκολες, ειδικά για την επιδέρμιδα σας. Ποια ρουτίνα ομορφιάς ακολουθείτε;
Χριστίνα: Η καλή ενυδάτωση και η σωστή αντιλιακή προστασία είναι αυτό που χρειάζομαι καθημερινά. Επομένως δεν μπορώ χωρίς το αγαπημένο μου Mineral 89 και το antiage αντηλιακό μου. Το πρωί φοράμε οπωσδήποτε αντηλιακό πριν ξεκινήσουμε το περπάτημα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας ανανεώνουμε την αντηλιακή προστασία με το αντηλιακό spray που είναι πολύ εύκολο στη χρήση αφού δεν χρειάζεται να βγάζουμε τα γάντια. Στα υψηλά υψόμετρα που η ατμοσφαιρική πίεση δεν ευνοεί τη χρήση του spray, ανανεώνουμε την αντηλιακή προστασία με το αντηλιακό stick που είναι κατάλληλο και για τις ευαίσθητες περιοχές των ματιών και των χειλιών. Στο τέλος της ημέρας έχουμε αρκετό χρόνο μέσα στη σκηνή και η περιποίηση δεν είναι απλά ανάγκη αλλά και μια καθημερινή απόλαυση.

Βανέσα: Εγώ καθαρίζω το πρόσωπο μου με το Vichy Purete Thermale Micellaire 3 σε 1 που είναι ιδανικό και για καθαρισμό και για ντεμακιγιάζ και βάζω αμέσως μετά την Liftactiv collagen. Έχω πάντα μαζί μου και τα Liftactiv Micro Hyalu Patchs, τα θαυματουργά όπως τα λέω. Μετά από μια ημέρα έντονης ταλαιπωρίας που βλέπω σκασίματα και ρυτίδες στην περιοχή των ματιών κοιμάμαι φορώντας τα Micro Hyalu Patchs και ως εκ θαύματος την επόμενη μέρα οι λεπτές γραμμές εξαφανίζονται (γέλιο).

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ