Αθλητισμος

Όσοι κέρδισαν Σαββάτο δεν θα πέσουν παρακάτω!

Η αγωνιστική –η 8η για την ιστορία– ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 455
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
52143-115335.jpg

Ο Μιχάλης Λεάνης αναλύει την αγωνιστική που πέρασε

Η αγωνιστική –η 8η για την ιστορία– ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Σαν μια μέρα από αυτές που ο ήλιος ξυπνά και αγκαλιάζει με τις αχτίνες του να ζεστάνει όλο τον κόσμο.

● Το Σάββατο είχαμε γκολ. Πολλά γκολ. Γκολ στο Περιστέρι! Τρία στον αριθμό, με τον Ατρόμητο να σκοράρει με άνεση και αέρα, όπως αρμόζει σε μια ομάδα που ξέρει να διασκεδάζει Σάββατο απόγευμα. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο τέταρτο του παιχνιδιού, ο Λεβαδειακός βρισκόταν στο καναβάτσο έχοντας προλάβει να δεχθεί δύο καίρια χτυπήματα που δεν θα του επέτρεπαν να συνέλθει για το υπόλοιπο του παιχνιδιού. Το τρίτο γκολ του Ναπολεόνι στο 76΄ ήρθε απλά και τυπικά να επισφραγίσει την καθολική υπεροχή της ομάδας της Δυτικής όχθης.

● Ένας Λεβαδειακός που γλιστράει, κατηφορίζει στη βαθμολογία, ακόμα πειραματίζεται με τη θέση του προπονητή και δεν θυμίζει σε τίποτα την ομάδα που πέρσι τέτοια εποχή αποτελούσε μία από τις ευχάριστες εκπλήξεις του πρωταθλήματος. Αντίθετα ο Ατρόμητος, σκαρφαλωμένος στην τρίτη θέση στον πίνακα κατάταξης, επιβεβαιώνει για μια ακόμα χρονιά ότι αποτελεί πλέον μία από τις σταθερές αξίες του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια ομάδα με ταυτότητα και χαρακτήρα, στοιχεία που εν πολλοίς οφείλει στον προπονητή του Παράσχο.

 

● Το ίδιο απόγευμα βορειότερα, στην Τούμπα, ο ΠΑOΚ δεν έκανε τίποτα περισσότερο από το καθήκον του απέναντι στην ιστορία και στον κόσμο του, όπως συνηθίζουν να λένε και να γράφουν όλοι οι αναγνωρισμένης αξίας θεσμικοί αθλητικοί συντάκτες. Με δύο γκολ του Βίτορ καθάρισε με συνοπτικές διαδικασίες την ομάδα που τα τελευταία χρόνια κάθε φορά που επισκεπτόταν την Τούμπα δημιουργούσε ταχυκαρδίες σε παίκτες και οπαδούς του Δικέφαλου. Αυτά, όμως, παλιά.

● Τώρα πλέον τον Αστέρα με πολλή δυσκολία τον διακρίνεις διά γυμνού οφθαλμού στον ουράνιο θόλο. Η χρήση τηλεσκόπιου θεωρείται πλέον απαραίτητη, αν επιθυμείς την οπτική επαφή με το άλλοτε υπέρλαμπρο αστέρι του πρωταθλήματος. Η φρεσκάδα έχει χαθεί, η ταχύτητα, που αποτελούσε το σήμα κατατεθέν της ομάδας, αποτελεί νοσταλγική ανάμνηση τόσο για τους οπαδούς όσο και για τους πολλούς φίλους του Αστέρα, οι εμπνεύσεις και οι επινοήσεις των παικτών που ξεσήκωναν τον κόσμο στις κερκίδες και επέβαλλαν σαν επιβράβευση το πηγαίο χειροκρότημα ακόμη και των αντιπάλων είναι στοιχεία που απουσιάζουν από την εκπρόσωπο της Πελοποννήσου την φετινή περίοδο. Προλαβαίνει να συνέλθει; Αν υπάρχει πλάνο ανασυγκρότησης, σίγουρα ναι.

● Αντίθετα, ο ΠΑΟΚ μεγαλώνει. Παιχνίδι με παιχνίδι αποκτά ποιότητα, άνεση στο να τελειώνει τα ματς με απλό και συγχρόνως πρακτικό τρόπο, έχει ποιότητα, χτίζει χαρακτήρα και σταθερότητα ώστε να είναι έτοιμος στα κρίσιμα και αποφασιστικά ματς που θα έρθουν. Και αυτά δεν είναι άλλα από τα ντέρμπι στην Αθήνα. Αν σε αυτά αριστεύσει ο ΠΑΟΚ θα έχει μεγαλώσει αγωνιστικά. Το μεγάλο βήμα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος θα έχει πραγματοποιηθεί.

● Τελευταία αναμέτρηση το Σάββατο που μας πέρασε, στην Κρήτη, ανάμεσα στον Πλατανιά και στον Ολυμπιακό. Ολυμπιακός στο δεύτερο μισό του παιχνιδιού, γιατί στα πρώτα 45 οι ερυθρόλευκοι αναζητούνται. Μεμονωμένα παραδείγματα σωστής ποδοσφαιρικής συμπεριφοράς έχουμε από τον Ολυμπιακό, αλλά το σύνολο για μια ακόμα φορά υστέρησε.

● Στο δεύτερο μέρος μπήκε ο Τσόρι κι άλλαξε η εικόνα, είπαν πολλοί. Δεν διαφωνώ ή, μάλλον, για να είμαι πιο ακριβής, συμφωνώ ότι ο Τσόρι βοήθησε στη μεταμόρφωση του Ολυμπιακού εν μέρει, κυρίως ήταν η αλλαγή νοοτροπίας των παικτών που άλλαξε τα δεδομένα. Οι παίκτες γνωρίζουν ότι στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν χρειάζονται παραπάνω από 15 με 20 λεπτά στα περισσότερα ματς, να λειτουργήσουν σαν σύνολο για να πάρουν τους βαθμούς της νίκης.

● Και αυτή, δυστυχώς, για το πρωτάθλημά μας είναι η αλήθεια. Φέρτε ξανά στη μνήμη σας την επίτευξη του τελευταίου γκολ με σκόρερ τον Βάις, όπου ο παίκτης του Ολυμπιακού επιχειρεί αυτό που στο μπάσκετ αποκαλείται coast to coast. Από τη μία εστία, χωρίς πάσα, βρέθηκε στην άλλη και σκόραρε. Κατόρθωμα που μπορούν να πετύχουν και άλλοι παίκτες των ερυθρολεύκων. Αυτή η διαφορά ποιότητας είναι που κάνει τους ποδοσφαιριστές να αντιμετωπίζουν «ελιτίστικα» κάποια ματς. Συμπεριφορά που διαλύει την αγωνιστική διάρκεια μιας ομάδας, με αποτέλεσμα τα απόνερά της να τα λουστεί ο Ολυμπιακός στην Ευρώπη.

● Με τους αγώνες του Σαββάτου ολοκληρώνεται τυπικά η αγωνιστική. Γιατί, να μου το θυμηθείτε, οι ομάδες που άνοιξαν την αυλαία της 8ης αγωνιστικής θα μονοπωλήσουν τα ρετιρέ της βαθμολογίας. Οι… κυριακάτικες θα κοιτάξουν να ερμηνεύσουν το ρόλο τους με αξιοπρέπεια, με συνέπεια άλλες φορές να μας εκπλήξουν θετικά και άλλες αρνητικά!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ