Αθλητισμος

Τότι - Ρόμα - Βαρκελώνη, μόνοι πρώτοι στο τιμόνι!

Από το τάκα-τάκα περάσαμε στο Τάτα-Τάτα

43242-97219.jpg
Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 453
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
51010-113055.jpg

Από το τάκα-τάκα περάσαμε στο Τάτα-Τάτα. Δυο διαφορετικές ποδοσφαιρικές εποχές για την Μπαρτσελόνα, αλλά το… αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Η ομάδα της Καταλονίας συνεχίζει να πρωταγωνιστεί σε όλα τα μέτωπα. Καταρρίπτοντας τουλάχιστον τον ισχυρισμό πολλών ότι η ομάδα του Γκουαρντιόλα ήταν η ομάδα του τάκα-τάκα!

 

● Αν η ιστορία γράφεται και με ρεκόρ τότε πολλά και ιστορικά είναι αυτά που καταρρίπτει η Μπαρτσελόνα με τον… άγνωστο Τάτα Μαρτίνο στον πάγκο. Ο ισπανικός Tύπος ψάχνει, ερευνά, ανακαλύπτει και μας εξηγεί γιατί και η φετινή χρονιά είναι ξεχωριστή για τους «μπλαουγκράνα».

 

● Μετά την 8η αγωνιστική στην Πριμέρα Ντιβιζιόν η Μπαρτσελόνα παραμένει στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος, ύστερα από την επιβλητική νίκη επί της Βαγιαδολίδ μέσα στο «Καμπ Νου». Κάποιος που παρακολούθησε το παιχνίδι με τη δέουσα προσοχή θα μπορούσε να πει ότι οι παίκτες του Χεράρδο Μαρτίνο έκαναν απλώς το καθήκον τους, όμως η αλήθεια είναι άλλη και φαίνεται μέσα από τη γλώσσα των αριθμών.

● Σας παρουσιάζω λοιπόν, και δώστε την ανάλογη προσοχή, τρία σημαντικά στατιστικά στοιχεία από τη σαββατιάτικη αναμέτρηση των Καταλανών κόντρα στην ομάδα του Χουάν Ιγκάσιο Μαρτίνεθ, τη συμπαθέστατη Βαγιαδολίδ.

● Πρώτα από όλα ο Χεράρδο Τάτα Μαρτίνο έγινε ο πρώτος προπονητής η ομάδα του οποίου κατορθώνει να κερδίσει τους 8 πρώτους αγώνες στην ιστορία της Πριμέρα Ντιβιζόν με τη μορφή που έχει σήμερα ο θεσμός. Επίδοση που δεν έχει καταφέρει ο πολύς κύριος Γκουαρντιόλα. Είναι, όμως, εντυπωσιακός και ο αριθμός των τερμάτων που έχει πετύχει η Μπαρτσελόνα αλλά και αυτών που έχει δεχθεί, καθώς στο ενεργητικό της μετρά 28 γκολ με μόλις 6 παθητικό.

● Τρίτο πολύ σημαντικό στοιχείο: Η Μπάρτσα έφτασε τις 19 συνεχόμενες νίκες μέσα στην έδρα της για το πρωτάθλημα, κάτι που καταφέρνει πρώτη φορά στα 40 χρόνια από την ίδρυση της πρώτης κατηγορίας στην Ισπανία. Τελευταία… γκέλα για τους Καταλανούς ήταν ακριβώς ένα χρόνο πίσω, στις 7 Οκτωβρίου 2012, όταν είχαν έρθει ισόπαλοι 2-2 με τη Ρεάλ Μαδρίτης.

 

● Με τέτοιες επιδόσεις καταλαβαίνετε ότι πολύ γρήγορα θα ξεχαστεί ο αγαπητός Πέπε, αν δεν έχει ξεχαστεί ήδη. Οι πρώτες πάντως «αρνητικές» δηλώσεις που αφορούσαν τον μέχρι πρότινος πολυσυζητημένο τρόπο παιχνιδιού της Μπάρτσα άρχισαν δειλά-δειλά να εμφανίζονται. Με πρώτο και καλύτερο τον κύριο Πικέ να δηλώνει ανοιχτά ότι το τάκα-τάκα κούρασε παίκτες και φιλάθλους και έγινε αρκετά προβλέψιμο από τους αντιπάλους.

 

● Μια όμως που μιλάμε για νούμερα, στατιστικές και αξιοσημείωτες επιδόσεις, καλό είναι να πάμε λίγο πιο ανατολικά από τη Βαρκελώνη. Δεν είναι σύνηθες τα τελευταία χρόνια η Ρόμα να βρίσκεται στην κορυφή του ιταλικού πρωταθλήματος. Πώς έχουν κατορθώσει οι «τζιαλορόσι» να φιγουράρουν πρώτοι στη βαθμολογία του Καμπιονάτο; Όλα οφείλονται στο καλύτερο ξεκίνημά τους στη Serie A. Η ομάδα του Ρούντι Γκαρσία βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας το απόλυτο στις 7 πρώτες αγωνιστικές, που μεταφράζεται σε 21 βαθμούς.

● Ισάριθμο, όμως, είναι το άθροισμα των τερμάτων της. Έχει πετύχει 20 γκολ και έχει δεχθεί μόλις ένα από το ξεκίνημα της σεζόν. Σημειώστε επίσης ότι η Ρόμα στις 7 πρώτες αγωνιστικές έχει ήδη παίξει δύο ντέρμπι. Και τι ντέρμπι. Το ένα και μοναδικό, αυτό που γράφει ιστορία, με αντίπαλο την… ακατανόμαστη Λάτσιο και το άλλο στο Μιλάνο με την Ίντερ. Τα κέρδισε καθαρά και τα δύο και κατάφερε να μη δεχθεί γκολ σε κανένα από τα δυο!

● Όσον αφορά τώρα το τελευταίο παιχνίδι με την Ίντερ, την οποία οι Ρωμαίοι νίκησαν με σκορ 3-0, έχουμε και λέμε: Η Ρόμα δεν έχει χάσει στα τελευταία 5 παιχνίδια που έχει δώσει στο γήπεδο του Μιλάνου, όταν σκοράρει ο Τότι απέναντι σε Ίντερ ή Μίλαν (4 νίκες και μία ισοπαλία).

● Ο αρχηγός της ιταλικής ομάδας έχει πετύχει 14 γκολ στο συγκεκριμένο γήπεδο κόντρα στους «νερατζούρι» (7) και «ροσονέρι» (7) στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ιταλίας. Έτσι, για να μη μαλώνουν μεταξύ τους. Αυτή, μάλιστα, ήταν η πρώτη φορά που η Ρόμα κατορθώνει να επικρατήσει με το παραπάνω σκορ κόντρα στην Ίντερ στο «Μεάτσα».

● Είναι η δεύτερη συνεχόμενη φορά που ο Φλορέντσι σκοράρει εναντίον της Ίντερ. Και όσοι από εσάς είδαν ή, καλύτερα, απόλαυσαν αυτό το παιχνίδι και έμειναν με την απορία γιατί μετά το τρίτο γκολ ο Φλορτέντσι φέρνει το δάχτυλό του πάνω από το χείλος, κάνοντας πως έχει μουστάκι, η απάντηση είναι απλή. Το αφιέρωσε στον πατέρα του ο οποίος είχε προβλέψει ότι η παράδοση θα συνεχιστεί και ο γιος του θα σκοράρει και πάλι στο «Σαν Σίρο»!

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ