Αθλητισμος

Επιτέλους, θα μάθουν και οι νεότεροι το… «Σμακντάουν»

Το WWE επιστρέφει στην ελληνική ελεύθερη τηλεόραση έπειτα από χρόνια

Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δύο διαφορετικές γενιές εφήβων έχουν μεγαλώσει στην Ελλάδα βλέποντας (και) αυτό που αποκαλείται professional wrestling. Το μάθαμε ως «κατς», μετά ως «Σμακντάουν» και τώρα πια που όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για ένα καλοστημένο, μα άκρως εντυπωσιακό θέαμα, μπορούμε να το απολαμβάνουμε δίχως ενοχές.

Οι πολύ παλιοί το έμαθαν βλέποντας live αγώνες στη Λεωφόρο του Τρομάρα και αργότερα του Σουγκλάκου. Το real thing ήρθε για πρώτη φορά στις οθόνες μας στις αρχές της δεκαετίας του ’90. Με τους «γίγαντες του κατς» που πρόβαλλε κάθε Σάββατο μεσημέρι ο ΑΝΤ1 και με πιο ενημερωμένα επεισόδια που βλέπαμε από το Eurosport ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Τότε οι πιτσιρικάδες γνώρισαν τη Wrestlemania (το μεγαλύτερο ετήσιο event του wrestling) και τους θρύλους της εποχής σαν τον HulkHogan και τον Ultimate Warrior.

Εντελώς ξαφνικά και σχεδόν ταυτόχρονα, χάσαμε και τις δύο πηγές που παρακολουθούσαμε το WWE και μοναδικός τρόπος ενημέρωσης ήταν το επίσημο περιοδικό που ερχόταν στην Αθήνα σε περίπτερα με ξένο Τύπο και αραιά και που από το αλησμόνητο και αγαπημένο «Μπλεκ».

Ώσπου να γίνει η επόμενη απόπειρα προβολής πέρασαν πάνω από δέκα χρόνια και εδώ στο… Ελλάντα χάσαμε τα καλύτερα. Την περίφημη Attitude Era του WWE, την κορυφαία και πιο εμπορική εποχή του wrestling, όπου αναδείχθηκε η επόμενη γενιά των Rock, Triple H, Stone Cold Steve Austin, Undertaker αλλά και την εξαγορά του ευθέως ανταγωνιστικού WCW, μαζί με όλους τους παλαιστές του.

Στα τέλη του 2003, το TV Magic αποφάσισε να αγοράσει τα δικαιώματα του Smackdown, το οποίο είναι το δεύτερο –τη τάξει– εβδομαδιαίο σόου του WWE μετά το περίφημο Raw. Οι πιτσιρικάδες των 90s είχαν μεγαλώσει, αλλά θυμόντουσαν κάθε εβδομάδα τα νιάτα τους, ενώ στο παιχνίδι μπήκε και η νέα γενιά που έμαθε το wrestling.

Το WWE έγινε ξανά μόδα στην προ social media εποχή, αλλά σε αυτή που ήδη το ίντερνετ είχε εισβάλλει σε πολλά σπίτια. Ήταν πια αρκετά εύκολο να παραγγείλεις βιντεοκασέτες και DVD από το εξωτερικό, ενώ τα παρασκευοσάββατα τα 12χρονα με τα… 25χρονα τσακώνονταν ποιος θα πρωτοπρολάβει τις νέες κυκλοφορίες στα cultβιντεοκλάμπ πέριξ της Ομόνοιας.

Παρά τις υψηλές θεαματικότητες, το TV Magic σταμάτησε την προβολή του Smackdown καθώς άρχισε να φθίνει γενικά ως κανάλι, ενώ η προσπάθεια της Nova που πήρε λίγο μετά τα δικαιώματα του Raw, πέρασε απαρατήρητη.

Από το Σάββατο 2 Μαρτίου, το WWE επιστρέφει για τρίτη φορά στην ελληνική τηλεόραση μέσω του ΣΚΑΪ, που θα μεταδίδει κάθε Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το Raw και κάθε Κυριακή την ίδια ώρα το Smackdown.

Η νοσταλγία θα επιστρέψει στους πολλούς και είναι βέβαιο πως όλοι σχεδόν οι άντρες κάτω των 40 θα ρίξουν μια ματιά έστω από περιέργεια. Θα ανακαλύψουν έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο απ’ αυτόν που άφησαν προ 15ετίας, όμως δεν αποκλείεται να σαγηνευτούν ξανά. Παράλληλα, λόγω ώρας και μέρας μετάδοσης, οι σημερινοί πιτσιρικάδες θα έχουν τη δική τους ευκαιρία να μυηθούν στον κόσμο του wrestling. Όπως κάναμε εμείς πριν από σχεδόν 30 χρόνια και μερικοί δεν έχουμε ξεκολλήσει ακόμα…