Αθλητισμος

Πέθανε ο «Ιπτάμενος Φινλανδός» Μάτι Νικάνεν (video)

4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης ο Νικάνεν είχε απασχολήσει συχνά τα ταμπλόιντ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1988 Olympics Large Hill - Matti Nykänen

Σε ηλικία 55 ετών πέθανε ο 4 φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στο άλμα με σκι, Μάτι Νικάνεν. Όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την είδηση κοινοποίησε η σύζυγος του Φινλανδού θρύλου γράφοντας, σύμφωνα με το  περιοδικό Seiskα, ότι «ο Μάτι πέθανε χθες βράδυ», χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την αιτία θανάτου του.

Ο Νικάνεν, ο οποίος είχε το προσωνύμιο «ιπτάμενος Φινλανδός», κατέκτησε μεταξύ άλλων τέσσερα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, τα τρία εκ των οποίων στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 που διεξήχθησαν στο Κάλγκαρι του Καναδά, καθώς και πέντε χρυσά σε παγκόσμια πρωταθλήματα στη διάρκεια της καριέρας του (1981-1991).

Το 2008 ο προπονητής του, Μάτι Πούλι, δήλωσε ότι θεωρούσε τον Νικάνεν, ο οποίος πήρε 46 νίκες σε Παγκόσμια Κύπελλα, ως τον καλύτερο αθλητή του άλματος με σκι στην ιστορία.

Μετά το τέλος της αθλητικής καριέρας του, ο Νικάνεν προσπάθησε να γίνει τραγουδιστής, ενώ για ένα μικρό διάστημα εργάστηκε και ως στρίπερ.

Ο εκλιπών «κοσμούσε» συχνά τα πρωτοσέλιδα των φινλανδικών ΜΜΕ για τις προσωπικές σχέσεις του, συμπεριλαμβανομένων αρκετών γάμων, βίαιης συμπεριφοράς και περιστατικών που σχετίζονταν με το αλκοόλ.

Ο Νικάνεν καταδικάστηκε σε φυλάκιση σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις, για μαχαίρωμα το 2004 και για επίθεση στην -τότε- σύζυγό του το 2009.

Πέρυσι διαγνώστηκε ότι έπασχε από διαβήτη.

Στον Νικάνεν ανήκει και η θρυλική ατάκα «οι πιθανότητες είναι 50-60», φράση που χρησιμοποιούν ακόμα οι Φινλανδοί για να περιγράψουν μια κατάσταση που μπορεί να εξελιχθεί με τον άλλον ή τον άλλον τρόπο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ