Αθλητισμος

Τι σχέση έχει το ποδόσφαιρο με την ενδοοικογενειακή βία;

Μία νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Lancaster έγινε αφορμή για την καμπάνια «Ένα όχι τόσο όμορφο παιχνίδι»

Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Με αφορμή το τρέχον Παγκόσμιο Κύπελλο, το Πανεπιστήμιο του Lancaster πραγματοποίησε μία έρευνα για να παρακολουθήσει τη σύνδεση μεταξύ ποδοσφαίρου και ενδοοικογενειακής βίας. Η ανάλυση των δεδομένων, τα οποία είχαν συλλεχθεί κατά τα Παγκόσμια Κύπελλα του 2002, του 2006, του 2010 και του 2014, έδειξαν ότι τα φαινόμενα κακοποίησης στην Αγγλία αυξάνονται κατά 26% κάθε φορά που παίζει η εθνική ομάδα της χώρας και κατά 38% όποτε χάνει. Πιο συγκεκριμένα, το 2014 οι καταγγελίες κακοποίησης τις μέρες που έπαιζε η Αγγλία έφταναν κατά μέσο όρο τις 79,3 έναντι των 58,2 που γίνονταν το υπόλοιπο διάστημα.

Τα αποτελέσματα της έρευνας οδήγησαν στην κινητοποίηση και τη συνεργασία της εταιρίας J Walter Thompson London (JWT) και του Εθνικού Κέντρου Ενδοοικογενειακής Βίας της Αγγλίας προς μία καμπάνια με το όνομα «Ένα όχι τόσο όμορφο παιχνίδι» (The Not-So-Beautiful Game)  για την ενημέρωση και την αφύπνιση πάνω στο ζήτημα.

Η καλλιτεχνική ομάδα του JWT δημιούργησε μία σειρά από γραφιστικές εικόνες, όπου οι σημαίες των χωρών που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο αναδημιουργούνται μέσα από εικόνες κακοποίησης, όπως είναι ένα μελανιασμένο μάτι ή μία μύτη που αιμορραγεί.

Στόχος της καμπάνιας, όπως δηλώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της JWT, Jo Wallace, είναι η συνειδητοποίηση ότι «όπως οι οπαδοί παγκοσμίως παρακολουθούν κάθε αγώνα με αγωνία, έτσι ακριβώς τους παρακολουθούν και οι σύντροφοι κάποιων από αυτούς τους οπαδούς».