Αθλητισμος

Ο 100άρης Σουάρες ψάχνει τη φόρμα του

Ο Ουρουγουανός επιθετικός της Μπαρτσελόνα πασχίζει να… συναντήσει ξανά τα δίχτυα

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
gettyimages-975245324.jpg
© Ryan Pierse/Getty Images

Δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις για τον Λουίς Σουάρες. Ουρουγουανός επιθετικός της Μπαρτσελόνα, ένα από τους καλύτερους στον κόσμο, ο οποίος στο σημερινό ματς της εθνικής του με τη Σαουδική Αραβία θα συμπληρώσει 100 συμμετοχές με το εθνόσημο. Στα 99 προηγούμενα ματς έχει πετύχει 51 γκολ, αφού αυτή είναι η δουλειά του: Να στέλνει την μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα.

Το έχει κάνει πάνω από 400 φορές στην καριέρα του, αλλά αυτή την εποχή (και γενικότερα αυτή τη σεζόν) παρουσιάζει σοβαρές μεταπτώσεις στην απόδοσή του.

Αν εξαιρεθεί το τρίμηνο Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου που πέτυχε 18 γκολ, την υπόλοιπη χρονιά δεινοπάθησε. Ήταν εκτός φόρμας, αδυνατούσε να βρει ρυθμό και να βοηθήσει την ομάδα του. Γι’ αυτό και πέτυχε 31 γκολ συνολικά, που δεν είναι βέβαια λίγα, αλλά δεν έχουν σχέση με τα προπέρσινα 59 ή ακόμη και τα περσινά 37.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ σκόραρε μόλις μία φορά σε σύνολο δέκα παιχνιδιών, ενώ και στην πρεμιέρα του στο Παγκόσμιο Κύπελλο βρέθηκε μακριά από τον καλό του εαυτό.

Στο 1-0 με την Αίγυπτο έδειχνε δυσκίνητος, ενώ τις λίγες φορές που βρέθηκε σε θέση βολής, έχασε την ευκαιρία να βάλει γκολ. Σε αντίθεση με τον παρτενέρ του Έντινσον Καβάνι, έμοιαζε εγκλωβισμένος και χαμένος και αν συνεχίσει έτσι θα δημιουργήσει πρόβλημα και στην εθνική του ομάδα, η οποία τον χρειάζεται για να προχωρήσει στη διοργάνωση.

Διότι αν έρθει η πρόκριση στα νοκ άουτ (σενάριο που συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες), τότε πρώτος αντίπαλος θα είναι –πιθανότατα- μία εκ των Πορτογαλία, Ισπανία.

Η αλήθεια πως την τελευταία τετραετία έχει πέσει η παραγωγικότητά του όταν φοράει τη φανέλα της Ουρουγουάης, με 12 γκολ από το 2014 και μετά. Ήταν κι εκείνο το απόγευμα στη Βραζιλία, που δάγκωσε τον ώμο τον Ιταλό Κιελίνι.

Luis Suarez bites Chiellini

Τιμωρήθηκε με πολύμηνο αποκλεισμό και άφησε την Ουρουγουάη χωρίς τον κορυφαίο σκόρερ της στο ματς με την Κολομβία, που έφερε και τον αποκλεισμό.

Το θετικό γι’ αυτόν είναι ότι έκτοτε δεν επιχείρησε να ξαναδαγκώσει αντίπαλο, κάτι που είχε κάνει ως τότε άλλες 3-4 φορές. Πάντως, δεν παραλείπει να εκβιάζει φάουλ από τους αντιπάλους, να διατείνεται πως «σφαδάζει», αλλά οι διαιτητές τον έχουν μάθει και δεν του κάνουν τη χάρη.

Τα τελευταία χρόνια έχει γραφτεί πολλάκις πως ο 31χρονος φορ έχει ψυχολογικά προβλήματα που απορρέουν από την παιδική του ηλικία, όπου μεγάλωσε με χωρισμένους γονείς και μέσα στη φτώχεια, που τον ανάγκασαν να βγει στο μεροκάματο από πολύ μικρή ηλικία.

Όμως, ουδέποτε είχε πρόβλημα με το σκοράρισμα. Φέτος που παρουσιάζει περιόδους δυστοκίας, οι αναλυτές αναφέρουν πως ευθύνεται η αλλαγή θέσης του Μέσι στην Μπαρτσελόνα, που πέρασε πιο κεντρικά και αναγκάζει τον Σουάρες να έχει περισσότερο υποστηρικτικό ρόλο.

Έχασε τη φόρμα του, την αυτοπεποίθησή του και αυτό δείχνει να έχει αντίκτυπο και στην Ουρουγουάη.

Russia v Egypt | 2018 FIFA World Cup | Match Highlights

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ