Αθλητισμος

Η «προδοσία» τον έφερε στην Κρήτη

Μια καριέρα γεμάτη σκαμπανεβάσματα για τον Σέρβο Βλάντιμιρ Στοΐκοβιτς

Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πώς το έλεγε εκείνη η παλιά διαφήμιση; «Καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς»; Ε, ο Βλάντιμιρ Στοΐκοβιτς δεν την ήξερε. Και κάπως έτσι λίγο έλειψε να φάει το ξύλο της ζωής του πριν από οκτώ χρόνια.

Η ιστορία μας ξεκινά στις αρχές του 21ου αιώνα, όταν ο τερματοφύλακας της εθνικής Σερβίας αγωνιζόταν στην αγαπημένη του ομάδα, τον Ερυθρό Αστέρα. Έμεινε εκεί ως το 2006, κάνοντας μια εκπληκτική τελευταία σεζόν. Πήρε μεταγραφή για τη γαλλική Ναντ και στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του, ρωτήθηκε αν θα επέστρεφε ποτέ στη χώρα του. «Βεβαίως, αλλά θα το έκανα μόνο για τον Αστέρα. Στην Παρτιζάν (το αντίπαλο δέος στο Βελιγράδι) δεν θα πήγαινα ούτε για όλα τα χρήματα του κόσμου. Τους μισώ πραγματικά. Το αίμα μου είναι ερυθρόλευκο» τόνισε ο 23χρονος γκολκίπερ, που για τέσσερα χρόνια έκανε τον αναπληρωματικό σε διάφορους συλλόγους της Ευρώπης.

Το 2010 γύρισε στη Σερβία –ως δανεικός από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας- αλλά όχι στον Ερυθρό Αστέρα, μα στην Παρτιζάν! Και δεν πήρε ούτε κατά διάνοια όλα τα λεφτά του κόσμου.

Ήταν αμήχανος στην παρουσίασή του, ενώ οι οπαδοί της πρώην του ομάδας τον απειλούσαν με θάνατο! Αρχικά έβαλε μια ρήτρα στο συμβόλαιό του ότι δεν θα παίξει στα ντέρμπι με τον Αστέρα. Την αθέτησε πολύ γρήγορα, όταν οπαδοί επιτέθηκαν στο πούλμαν της εθνικής Σερβίας. Ουσιαστικά έσπασαν την πόρτα και μπήκαν μέσα. Και τον έσωσε ο δίμετρος σέντερ φορ Νίκολα Ζίγκιτς, από τους πιο αγαπητούς παίκτες στους φανατικούς του Αστέρα.

Τότε αποφάσισε πως θα παίξει και στα ντέρμπι. Στο πρώτο που έγινε, 23/10/2010, η Παρτιζάν νίκησε με 1-0 και δεν άνοιξε μύτη, αφού η μισή αστυνομία του Βελιγραδίου ήταν το γήπεδο. Κι εκεί που το… τερμάτισε ήταν μετά τον αγώνα, όταν πήγε να πανηγυρίσει στο πέταλο των φανατικών της Παρτιζάν. Μάλιστα έκανε και δώρο μία μπλούζα στους οργανωμένους της ομάδας του, που έγραφε «συγγνώμη για το άσχημο παρελθόν μου».

Εδώ είναι το βίντεο από εκείνο το παιχνίδι, όταν αποχώρησε μετά το ζέσταμα:

Κάποιοι τραυματισμοί τον έφεραν πίσω και παρότι έκανε σπουδαίες εμφανίσεις –όταν ήταν υγιής- η Παρτιζάν του έλυσε το συμβόλαιο. Τον Γενάρη του 2014, ήρθε στην Ελλάδα για να παίξει για λογαριασμό του Εργοτέλη, αλλά έμεινε μόλις έξι μήνες, ενώ στη συνέχεια το οδοιπορικό περιελάμβανε Μακάμπι Χάιφα και Νότιγχαμ. Το καλοκαίρι του 2017 επέστρεψε στη… νέα του αγαπημένη ομάδα και αναδείχθηκε κορυφαίος Σέρβος ποδοσφαιριστής, πάνω ακόμη και από παίκτες όπως ο Μάτιτς της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Σήμερα είναι 34 ετών, ανανέωσε πρόσφατα το συμβόλαιό του ως το 2022 και ετοιμάζεται σήμερα το μεσημέρι να παίξει Μουντιάλ απέναντι στην Κόστα Ρίκα. Οι εντάσεις του παρελθόντος έχουν σβήσει σε μεγάλο βαθμό, αλλά η μισή σερβική πρωτεύουσα μάλλον δεν θα ξεχάσει ποτέ την «προδοσία».