Αθλητισμος

Από τον Θρασύβουλο στην παγκόσμια αναγνώριση

Η αλματώδης πορεία του Κώστα Μανωλά και η εξέλιξη που δεν περίμενε κανείς

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
19361663.jpg
EPA/RICCARDO ANTIMIANI

Δεν χρειάζεται να βάλει ένα γκολ κάποιος αμυντικός για να αναγνωριστεί η αξία του. Απλά, η ιστορική κεφαλιά του Κώστα Μανωλά που απέκλεισε την Μπαρτσελόνα, ήταν το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που κανείς δεν περίμενε να φτάσει τόσο μακριά.

Γέννημα-θρέμμα της Νάξου, ο Κωστάκης έγινε γρήγορα γνωστός επειδή πήγε στην ΑΕΚ το 2009, σε ηλικία 18 ετών. Περισσότερο, όμως, διότι είναι ο ανιψιός του Στέλιου Μανωλά, του παλαίμαχου σπουδαίου αμυντικού της «Ένωσης».

Στην Ελλάδα όπου ο έχων μέσον προχωρά πιο εύκολα, άπαντες θεώρησαν πως ο Μανωλάς πήγε στον «Δικέφαλο» λόγω της συγγένειάς του με τον παλιό παίκτη της ομάδας.

Βέβαια, είχε προηγηθεί άλλη μία μεταγραφή από τον Πανναξιακό στον Θρασύβουλο Φυλής. Αυτή την cult ομάδα, που σήμερα είναι στα αζήτητα, αλλά το 2008 αγωνιζόταν στη Σούπερ Λιγκ. Εκεί αγωνίστηκε μόλις έξι φορές και κατόπιν βρέθηκε στο ρόστερ της ΑΕΚ. Λογικό κι επόμενο να σκεφτούν πολλοί πως επρόκειτο για μια «βυσματική» μεταγραφή.

Στα τρία χρόνια που βρέθηκε στην ΑΕΚ, καθιερώθηκε και έγινε βασικός, όχι όμως με τεράστια επιτυχία. Ήταν μικρός και έκανε αρκετά λάθη, κάτι που είναι φυσιολογικό για έναν κεντρικό αμυντικό. Άλλωστε, σύμφωνα με τους ειδικούς, η καλύτερη ηλικία για έναν στόπερ είναι από τα 27 ως τα 32. Και συμπτωματικά, τώρα ο Μανωλάς μπαίνει σε αυτή την πενταετία…

Παρά τα λάθη του, λοιπόν, ο Κώστας έδειχνε πως είχε τα στοιχεία να ξεχωρίσει στο μέλλον. Ήταν γρήγορος, δυνατός, αλλά έπρεπε να δουλευτεί σωστά.

Κομβικό καλοκαίρι στην καριέρα του ήταν αυτό του 2012. Το συμβόλαιό του με την ΑΕΚ τελείωνε και παρότι είχε συμφωνήσει για ανανέωση, αυτή δεν έγινε ποτέ, διότι η διοίκηση Αδαμίδη δεν είχε χρήματα για να καλύψει τις απαιτήσεις (450.000 ευρώ) του νεαρού παίκτη. Άλλωστε την αμέσως επόμενη χρονιά, η ομάδα υποβιβάστηκε…

Με δεδομένο το «κιτρινόμαυρο» παρελθόν του θείου Μανωλά, η περίπτωση να πάει ο ανιψιός στον Ολυμπιακό έμοιαζε απίθανη, αν και η πρόταση των Πειραιωτών ήταν η καλύτερη.

Έγινε προσπάθεια να βρεθεί ομάδα στο εξωτερικό, όμως η Ντνίπρο δεν ήταν αυτό που ζητούσε ο παίκτης, ο οποίος τελικά υπέγραψε στον Ολυμπιακό.

Εκεί ήταν ο Λεονάρντο Ζαρντίμ που τον πίστεψε αμέσως, ενώ το ίδιο έκανε στη συνέχεια και ο Μίτσελ. Ο Μανωλάς έγινε βασικός κι αναντικατάστατος στον Πειραιά και παράλληλα κέρδισε μια θέση στην Εθνική Ελλάδος.

Ως γνωστόν, κάθε Μουντιάλ αποτελεί ευκαιρία για έναν παίκτη ώστε να κάνει μια καλή μεταγραφή. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση του Μανωλά. Τι κι αν έκανε σοβαρό λάθος με το «καλημέρα» και η Εθνική δέχτηκε γκολ από την Κολομβία νωρίς; Αυτό ήταν το πρώτο του και τελευταίο σφάλμα στη διοργάνωση, όπου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έφτασε μια ανάσα από τα προημιτελικά.

Ο Μανωλάς ήταν εντυπωσιακός στα υπόλοιπα 3,5 παιχνίδια και στις 26 Αυγούστου του 2014, έκανε το μεγάλο άλμα πηγαίνοντας στη Ρόμα έναντι 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο διεθνής Έλληνας αμυντικός είναι βασικό στέλεχος της άμυνας των Ιταλών, έχοντας σταθερά καλές εμφανίσεις, που όσο περνάει ο καιρός τόσο γίνονται καλύτερες και πιο ώριμες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που ο Κωστάκης από τη Νάξο ενεπλάκη σε σενάρια μεταγραφών. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον είχε στο στόχαστρό της, η Άρσεναλ αρκετές φορές, όμως επίσημη πρόταση δεν υπήρξε ποτέ.

Αυτή ήρθε πέρυσι το καλοκαίρι από τη Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης. Ουσιαστικά, ο Μανωλάς εξαναγκάστηκε να πάει στη Ρωσία, αλλά την τελευταία στιγμή και λίγο πριν υπογράψει έθεσε βέτο, θεωρώντας πως μία τέτοια κίνηση θα ήταν πισωγύρισμα στην καριέρα του.

Πόσο δίκιο είχε… Προτίμησε είτε να παραμείνει στο «Ολίμπικο» είτε να διεκδικήσει τις πιθανότητες να κάνει άλλη μεταγραφή. Και η αλήθεια είναι πως έφτασε κοντά. Ο Αντόνιο Κόντε έψαχνε έναν στόπερ για την Τσέλσι και είχε να επιλέξει ανάμεσα σε δύο της Ρόμα: Στον Μανωλά και τον Ρούντιγκερ. Ο Κόντε διάλεξε τον Γερμανό και προφανώς «έχασε».

Ο Μανωλάς έμεινε στην ιταλική πρωτεύουσα για τέταρτη σεζόν, έχοντας τη δυνατότητα να διεκδικήσει το Τσάμπιονς Λιγκ, εδώ που φτάσαμε.

Και το καλοκαίρι, μπορεί ο ίδιος να «απαιτήσει» τη μεταγραφή του σε έναν top ευρωπαϊκό σύλλογο και μάλιστα με πολλά χρήματα τόσο για τον ίδιον όσο και για την ομάδα του. Κι ας μην παίζει στο φετινό Μουντιάλ…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ