Αθλητισμος

Θα είναι πάντα το μεγαλύτερο ντέρμπι

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός παίζουν σήμερα στη Λεωφόρο στο ελληνικό clasico 

Αργύρης Ευθυμιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πριν από 30 ακριβώς χρόνια, τέτοιες μέρες, ο Ολυμπιακός έχανε με 4-1 από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και βρισκόταν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας! Σήμερα μπορεί να μοιάζει απίθανο, αλλά ήταν η εποχή που ο Σταύρος Νταϊφάς είχε παρατήσει ουσιαστικά την ομάδα κι ετοιμαζόταν να τη δώσει στον Γιώργο Κοσκωτά, στο ξεκίνημα των «ερυθρόλευκων» πέτρινων χρόνων.

Σήμερα, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται αυτός σε μια δύσκολη κατάσταση. Περισσότερο οικονομική παρά αγωνιστική στην παρούσα φάση. Κι όμως, είναι δεδομένο πως τα εκατομμύρια φίλων των δύο μεγαλύτερων ομάδων της χώρας, περιμένουν το σημερινό παιχνίδι με τεράστια ανυπομονησία, όπως κάθε χρόνο.

Είναι το «ντέρμπι αιωνίων», το αλατοπίπερο του ποδοσφαίρου μας, όπου κάθε φορά οι δύο ομάδες ξεκινούν με μοιρασμένες πιθανότητες για τη νίκη, ανεξαρτήτως έδρας ή βαθμολογικής και αγωνιστικής κατάστασης. Έτσι και σήμερα.

Οι «πράσινοι» στο χείλος του γκρεμού διοικητικά και σαν ομάδα με ένα μέτριο ρόστερ, απέναντι στους πλούσιους «κόκκινους», με το υψηλό μπάτζετ, τους ακριβούς παίκτες και την ψυχολογία επιτέλους ανεβασμένη, για πρώτη φορά το τελευταίο δίμηνο.

Τουλάχιστον 15.000 άτομα έδωσαν από 25 ως 200 ευρώ για να βρεθούν σήμερα στη Λεωφόρο, η οποία θα γεμίσει παρά την τσιμπημένη τιμή των εισιτηρίων. Άλλωστε, ο κόσμος καταλαβαίνει πως τα χρήματα θα πάνε για να κλείσουν μερικές οικονομικές «τρύπες» του συλλόγου.

Προγνωστικά, δεν μπορούν να γίνουν. Θα νικήσει ο καλύτερος, ο πιο «δυναμικός», ο πιο τυχερός. Και η ισοπαλία, βέβαια, μέσα στο παιχνίδι είναι. Κι αν έρθει, θα τους αφήσει όλους ψιλοευχαριστημένους.

Ακολουθούν όλα τα ντέρμπι που έγιναν από το 2000 και μετά στη Λεωφόρο, όταν το συγκεκριμένοι γήπεδο ξανάνοιξε για τα ματς του Παναθηναϊκού. Κάθε ματς και μια ενδιαφέρουσα ιστορία.

12/11/2000, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0

Τέσσερις μέρες νωρίτερα, ο Παναθηναϊκός είχε διασύρει τη Γιουβέντους, αποκλείοντας τη από το Τσάμπιονς Λιγκ με 3-1, ενώ ο Ολυμπιακός έμεινε εκτός διοργάνωσης, χάνοντας στη Λιόν. Παρά την ξεκάθαρη υπέρ του ψυχολογία, το «τριφύλλι» απέτυχε να νικήσει αν και είχε δύο δοκάρια.

24/2/2002, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1

Το πιο διάσημο ντέρμπι μετά απ’ αυτό της Ριζούπολης. Ο Ολυμπιακός ισοφαρίζει στις καθυστερήσεις με 1-1 και ουσιαστικά αγκαλιάζει τον τίτλο και ο διαιτητής Ευθυμιάδης τρώει ξύλο από οπαδούς και ανθρώπους του Παναθηναϊκού. Όχι για τον καταλογισμό του πέναλτι, που σωστά δόθηκε, αλλά για τον τρόπο με τον οποίον «έσπρωχνε» τον Ολυμπιακό στην αντίπαλη περιοχή.

12/1/2003, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 3-2

Από τα πιο συναρπαστικά ντέρμπι όλων των εποχών, με τον Παναθηναϊκό να σκοράρει… πέντε φορές, αφού και τα δύο γκολ του Ολυμπιακού ήταν αυτογκόλ! Αν και έχαναν με 2-1, οι «πράσινοι» έκαναν την ανατροπή, παρότι στο τέλος της σεζόν αυτή η νίκη δεν τους έδωσε και πάλι το πρωτάθλημα.

18/4/2004, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-2

Το παιχνίδι που «στοιχειώνει» εδώ και 13 χρόνια τον Νίκο Αλέφαντο. «Γιατί δεν βγαίνει στο τηλέφωνο ο Δούρος κυρία Στάλη μου», έλεγε στην Έλλη Στάη λίγους μήνες μετά. Σε μια ανύποπτη φάση, ο Σωτήρης Κυργιάκος και ο Ζιοβάνι παίζουν μπουνιές, αλλά ο Κορίνθιος διαιτητής Δούρος, αποβάλλει μόνο τον Βραζιλιάνο. Ο Ολυμπιακός μένει με δέκα παίκτες, ισοφαρίζεται στο τέλος και χάνει το πρωτάθλημα μετά από επτά χρόνια.

10/4/2005, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0

Αυτός ο αγώνας θα μείνει στην ιστορία, ως εκείνος που ο Αλμπέρτο Μαλεζάνι έδεσε «κόμπο» τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, όσο κι αυτό φαντάζει απίστευτο. Ο Παναθηναϊκός νίκησε αρκετά εύκολα με 1-0 στην επιστροφή του Νικοπολίδη ως αντίπαλος του «τριφυλλιού», στο τέλος ο κόσμος φώναξε «νάτοι νάτοι οι πρωταθλητές», αλλά με τρεις εντός έδρας ισοπαλίες στο φινάλε της σεζόν, ο τίτλος πήγε στον Πειραιά.

2/9/2007, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-0

Έπειτα από δύο χρόνια στο ΟΑΚΑ, ο Παναθηναϊκός ξαναγυρνά στη Λεωφόρο και υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Πολύ καλύτεροι οι φιλοξενούμενοι, χάνουν μεγάλες ευκαιρίες για να πάρουν μια μεγάλη νίκη.

2/11/2013, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-1

Έπρεπε να περάσουν έξι χρόνια και λαίλαπα της πολυμετοχικότητας, για να βρεθεί ο Παναθηναϊκός σε δυσχερή θέση. Όχι όπως σήμερα, αλλά σίγουρα με… μνημονιακή οικονομική πολιτική. Ήταν η πρώτη χρονιά του Αναστασίου και οι «πράσινοι» μπήκαν ξεκάθαρα ως αουτσάιντερ. Ήταν καλύτεροι, όμως, θα μπορούσαν να νικήσουν, αλλά ηττήθηκαν με γκολ του Μήτρογλου στις καθυστερήσεις.

22/2/2015, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-1

Εντυπωσιακή νίκη για τον Παναθηναϊκό, καθώς ο Ολυμπιακός μείωσε στις καθυστερήσεις. Αυτό το ματς το θυμόμαστε για το… pre-game του, όταν ο προπονητής των Πειραιωτών, Βίτορ Περέιρα, πήγε μπροστά στη Θύρα 13 προκαλώντας τον κόσμο, κάνοντάς τους νόημα να τον πλησιάσουν. Οι πιο θερμόαιμοι ανταποκρίθηκαν στο… κάλεσμα κι αυτός έφυγε τρέχοντας, λίγο πριν από το λιντσάρισμα.

21/11/2015, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 0-3 (Α.Α.)

Ήταν από εκείνες τις βραδιές, που πίστευες ότι το δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο έχει βρει πάτο, αλλά όχι…Μια φωτοβολίδα έπεσε κοντά σε παίκτες του Ολυμπιακού, ο διαιτητής αποφάσισε πως το ματς δεν πρέπει να γίνει για λόγους ασφαλείας και όταν τα μαντάτα έγιναν γνωστά, οι οργανωμένοι του Παναθηναϊκού έσπασαν το γήπεδο. Δικαίως τιμωρήθηκε η έδρα και η Θύρα 13, αλλά κανείς δεν κατάλαβε γιατί το παιχνίδι κατακυρώθηκε υπέρ του Ολυμπιακού και από τον ΠΑΟ αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί…

Το συνδρομητικό κανάλι δεν έδειξε ποτέ τα επεισόδια, θέλοντας να προστατεύσει το…προϊόν. Αστεία πράγματα…

19/3/2017, ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-0

Πλασματικό το σκορ σε αυτό το ντέρμπι, καθώς ο Ολυμπιακός δεν έκανε ούτε μια ευκαιρία (!), ενώ ο Παναθηναϊκός θα μπορούσε να νικήσει με περισσότερα γκολ διαφορά. Πάντως, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν σχεδόν εξασφαλίσει τον τίτλο, ενώ ο ΠΑΟ πάλευε για μια θέση στο Τσάμπιονς Λιγκ.