Αθλητισμος

Μια βραδιά στη «Μέκκα»

Από τον Τζαμπάρ στον Αντετοκούνμπο, οι Μιλγουόκι Μπακς αναβίωσαν το ένδοξο παρελθόν τους

341981-718242.jpg
Αργύρης Ευθυμιάδης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378518-781240.jpg
facebook.com/milwaukeebucks

Η φετινή σεζόν είναι σημαδιακή για τους Μιλγουόκι Μπακς, όχι μόνο επειδή έχουν στις τάξεις τους έναν… αφηνιασμένο Γιάννη Αντετοκούνμπο, που μπορεί να τους οδηγήσει πολύ ψηλά.

Αυτή είναι η 50ή σεζόν στην ιστορία της ομάδας και η τελευταία στο Bradley Center, το γήπεδο που θα αφήσουν σε μερικούς μήνες για χάρη του καινούργιου, υπερσύγχρονου κλειστού που ετοιμάζεται στο κέντρο της πόλης.

Στη σημερινή τους έδρα μετρούν 30 συναπτά έτη, ενώ τα προηγούμενα 20 αγωνίζονταν στη Μέκκα, το γήπεδο που υπάρχει ακόμη και χρησιμοποιείται από την κολλεγιακή ομάδα μπάσκετ, τους Πάνθερς.

Στην… παλαιολιθική Μέκκα, οι Μπακς έγραψαν ένα τεράστιο μέρος της ιστορίας τους, όταν και κατέκτησαν το 1971 το μοναδικό πρωτάθλημα. Τότε ηγέτης ήταν ο πανύψηλος Λιου Άλτσιντορ, ο οποίος εκείνη την χρονιά ασπάστηκε το Ισλάμ και μετονομάστηκε σε Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Γίνεται κατανοητό πως η Μέκκα ξυπνά αναμνήσεις ιδιαίτερα στους παλιούς φιλάθλους. Γι’ αυτό, η διοίκηση των Μπακς αποφάσισε να δώσει εκεί έναν και μοναδικό αγώνα, στο πλαίσιο αυτής της επετειακής αγωνιστικής περιόδου.

Αυτό το ματς έγινε χθες, αφού επελέγησαν ως αντίπαλος οι Μπόστον Σέλτικς, οι παραδοσιακοί αντίπαλοι του Μιλγουόκι, που τότε ανήκε στη Δυτική Περιφέρεια.

Ο κόσμος δεν δυσκολεύτηκε να εξαντλήσει τα εισιτήρια, αφού κυκλοφόρησαν σχεδόν 10.000, λόγω της μικρότερης χωρητικότητας του συγκεκριμένου γηπέδου, που από το 1995 ως και σήμερα ονομάζεται «UW-Milwaukee Panther Arena».

Οι άνθρωποι των Μπακς χρησιμοποίησαν όλα τα κομφόρ που απαιτεί ένας σύγχρονος αγώνας ΝΒΑ, όμως φρόντισαν να δώσουν vintage χρώμα σε αυτή τη μοναδική βραδιά. Το σημαντικότερο είναι πως κατάφεραν και χρησιμοποίησαν το αυθεντικό παρκέ, 30 χρόνια μετά!

Όταν το 1988 οι Μπακς αποχώρησαν, μια ομάδα εργατών κλήθηκε να πάρει το παρκέ και να τοποθετήσει ένα καινούργιο. Ουδείς είχε σκεφτεί να κρατήσει το πάτωμα του ιστορικού γηπέδου. Εκτός, από έναν φανατικό οπαδό των Μπακς, τον Άντι Γκορζάλσκι. Ο τύπος κατάφερε να βρει και να αγοράσει όλα τα κομμάτια του ξύλινου δαπέδου του παλιού γηπέδου, δίνοντας 20.000 δολάρια! Τα μεταπούλησε στους Μπακς κι έτσι με τη βοήθεια μιας εξειδικευμένης εταιρείας, το θρυλικό παρκέ της εποχής 1968-1988 έγινε σαν καινούργιο και χρησιμοποιήθηκε –για τελευταία φορά- στο ματς με τους Σέλτικς τα ξημερώματα, με το ίδιος ακριβώς design και χρώματα, όπως παλιά…

Πριν από το παιχνίδι, ο αστέρας των φιλοξενούμενων, Κάιρι Ίρβινγκ παραπονέθηκε για το παλιό παρκέ (στο οποίο από κάτω τοποθετήθηκε «υπόστρωμα» για αποφυγή τραυματισμών), αλλά εν τέλει δεν τον ενόχλησε, αφού η ομάδα του νίκησε με 96-89 κι αυτός πέτυχε 24 πόντους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ