Αθλητισμος

Όταν ο πρωθυπουργός «κάνει πλάκα» με το ποδόσφαιρο

Το πράγμα έχει ξεφύγει 

Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το φετινό πρωτάθλημα δεν θα έχει καλό τέλος... Τα μαχαίρια βγήκαν πολύ νωρίς και δύσκολα θα ξαναμπούν στις θήκες.. Από την στιγμή μάλιστα που στην θέση του θύματος κάθεται πλέον ο Μαρινάκης, είναι φανερό το πράγμα θα χοντραίνει από αγωνιστική σε αγωνιστική.

Ο Ολυμπιακός έχει μάθει να συμπεριφέρεται τα τελευταία 25 χρόνια σαν ιδιοκτήτης του πρωταθλήματος. Ο πρόεδρος, οι παράγοντες, οι παίκτες και οι οπαδοί του αρνούνται να προσαρμοστούν σε μια νέα πραγματικότητα που θα μπορούσε να βάλει και άλλους στο παιχνίδι.

Από την άλλη, ο Μαρινάκης δεν είναι Αλαφούζος να διαμαρτυρηθεί με πέντε τουφεκιές στον αέρα και... πάμε παρακάτω, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Θα ψάξει τρόπους να αντιδράσει ουσιαστικά. Και προς το παρόν δεν καταφέρνει να τους βρει. Αυτό δείχνει τουλάχιστον η δήλωσή του λίγο μετά το 1-1 στην Ξάνθη. Στην πρώτη στραβή ανακάτεψε ακόμη και τον πρωθυπουργό που «δεν μπορεί να παραγγέλνει πρωταθλήματα»!

 Η ιστορία με τον διαιτητή του αγώνα ξεκίνησε αρκετές μέρες πριν. Στα φύλλα της Πέμπτης, 7 Σεπτεμβρίου, δύο αθλητικές εφημερίδες φιλο-ολυμπιακών προτιμήσεων προανήγγειλαν την «σφαγή» της της Ξάνθης. Αν η ομάδα νικούσε, θα είχε περάσει «δια πυρός και σιδήρου». Αν έχανε βαθμούς, θα γινόταν αυτό που τελικά έγινε.

Το πράγμα έμπλεξε από την στιγμή που μπήκε στη μέση ο Τσίπρας με τον πιο ανόητο τρόπο και από άγνοια κινδύνου. Πλάκα - ξεπλάκα, όταν είσαι πρωθυπουργός δεν βγαίνεις να πεις ούτε για αστείο ότι «το μόνο που έμεινε είναι να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ» -ειδικά όταν μια μέρα πριν έχεις μάθει πως ο Μελισσανίδης με τον Κούγια πλακώθηκαν στο ξύλο σαν 15χρονα χουλιγκανάκια μπροστά στα μάτια του κόσμου.

Σε αυτές τις περιπτώσεις με τέτοια... καλαμπούρια γελάει μόνο ο Σαββίδης. Αυτός είναι που γουστάρει να κάνει συχνά - πυκνά επίδειξη δύναμης, να καμαρώνει ότι ελέγχει την ΕΠΟ του «δικού του» Γραμμένου και να φωνάζει για την στήριξη του πρωθυπουργού σε ό,τι κι αν κάνει.

Μάλιστα, θεωρεί σκόπιμο και ωφέλιμο, παράλληλα με τις μεταγραφές του Βιεϊρίνια, του Ελ Καντουρί, του Μαουρίσιο και του Σαμπράνο να παίρνει και μερικούς πρώην διαιτητές για να  τους αναθέτει πόστα. Ήδη δίπλα στον Λούμπος Μίχελ και τον Μάλαμα Τεβεκέλη βρίσκεται πλέον ο Σαϊραδάρης, συνεχιστής της «ένδοξης» παράδοσης που δημιούργησαν ο Μποροβήλος, ο Κασναφέρης, ο Τσίκινης, ο Παπασταμάτης και άλλοι μικρότερου βεληνεκούς οι οποίοι αφού κρέμασαν την σφυρίχτρα τους πουλάνε... τεχνογνωσία σε  διάφορες ομάδες. Άλλωστε, από την μετέπειτα εξέλιξη μερικών, καταλαβαίνεις πόσο μετρούσαν και ως «εν ενεργεία» και για ποιους λόγους οι παράγοντες των ομάδων θέλησαν να τους «αξιοποιήσουν». 

Το πράγμα έχει ξεφύγει. Κι αφού δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο, μένει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του θρίλερ που μόλις ξεκίνησε με την ελπίδα πως στο τέλος θα τους βγάλει όλους χαμένους. Μήπως και καταλάβουν κάποια στιγμή τι κάνουν...