Αθλητισμος

Ο Νίκος Γκάλης πέρασε στη «μπασκετική αθανασία» (video, εικόνες)

Ύψιστη τιμή η είσοδός του στο Hall Of Fame

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Nick Galis Career Retrospective

Εδώ και λίγες ώρες ο Νίκος Γκάλης έχει τη… διαβεβαίωση ότι δεν θα ξεχαστεί ποτέ κι από κανέναν φίλο του μπάσκετ σε όλο τον πλανήτη. Ο 60χρονος μπήκε τα ξημερώματα στο Hall Of Fame του μπάσκετ, δίπλα σε όλα τα ιερά τέρατα του αθλήματος, σε μια τελετή που έγινε στη Μασαχουσέτη.

Ο Νικ, φορώντας άσπρο σακάκι και μαύρο παντελόνι, έκλεψε την παράσταση τόσο με το κομψό του ντύσιμο όσο και γενικότερα με την παρουσία του. Καταχειροκροτήθηκε από το κοινό (περισσότερο από αρκετούς άλλους «εισαχθέντες») και ήταν ο μοναδικός που δεν κούρασε τον κόσμο με τον λόγο του.

Νίκος Γκάλης

Σύντομος, λιτός, περιεκτικός και εύστοχος (όπως πάντα…) ο Γκάλης μίλησε αρχικά για τα χρόνια του κολλεγίου Σίτον Χολ και για την απόρριψη που δέχτηκε από τους Μπόστον Σέλτικς: «Όνειρό μου, όπως και κάθε παιδιού που έπαιζε μπάσκετ στις ΗΠΑ, ήταν να αγωνιστώ στο ΝΒΑ. Αυτό δεν συνέβη και για να είμαι ειλικρινής, δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα έπαιζα στην Ελλάδα. Ήταν η πατρίδα μου, αλλά δεν την είχα επισκεφτεί ποτέ ως τότε. Δεν ήξερα καν αν παίζουν μπάσκετ εκεί» είπε ο μεγάλος σκόρερ και πρόσθεσε: «Την απόφαση που πήρα να πάω στην Ελλάδα, δεν θα τη μετανιώσω ποτέ». Στη συνέχεια ο Γκάλης ανέφερε το Ευρωμπάσκετ του 1987 και ενημέρωσε τους ξένους ότι «όλος ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει κι έκτοτε κάθε σπίτι της χώρας έχει από μία μπάλα του μπάσκετ».

Για το φινάλε, και πριν ευχαριστήσει παλιούς συμπαίκτες, προπονητές και την οικογένειά του, ο Γκάλης διηγήθηκε μια σύντομη, άγνωστη ιστορία: «Έχω κερδίσει αναγνώριση, δόξα, τίτλους, χρήματα. Το πιο σημαντικό απ’ όλα, όμως, συνέβη μία μέρα στη γειτονιά που μένω στη Θεσσαλονίκη. Με πλησίασε ένας κύριος και με χαιρέτησε. Νόμιζα ότι ήθελε ένα αυτόγραφο ή μια φωτογραφία. Αυτός, όμως, ήθελε να με ευχαριστήσει γιατί έσωσα τον γιο του. Ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά και χάρη σε μένα στράφηκε προς το μπάσκετ και το παιδί σώθηκε».

Νίκος Γκάλης

Όταν τελείωσε η ομιλία του Γκάλη, και πάλι όλος ο κόσμος σηκώθηκε όρθιος να τον χειροκροτήσει (κάτι που συνηθίζεται βέβαια), ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που το ζούσαν έντονα δείχνοντας ιδιαίτερη θέρμη, όπως για παράδειγμα ο κομισάριος του ΝΒΑ, Άνταμ Σίλβερ. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ