Αθλητισμος

Ο καθρέφτης του Ευρωμπάσκετ

Τι θα δούμε και τι όχι τις επόμενες 18 μέρες στη μεγάλη γιορτή του μπάσκετ

Αργύρης Ευθυμιάδης
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το 40ό Ευρωμπάσκετ ξεκινά σήμερα, με την πρώτη φάση των ομίλων να μοιράζεται σε τέσσερις χώρες, πριν φτάσουμε στα νοκ άουτ που θα γίνουν στην Κωνσταντινούπολη.

Συνολικά συμμετέχουν 24 ομάδες, χωρισμένες σε τέσσερις ομίλους των έξι. Από κάθε όμιλο, οι τέσσερις προκρίνονται στην τελική φάση όπου όλοι οι αγώνες θα είναι μια κι έξω.

Η φετινή διοργάνωση θα μπορούσε να έχει πανηγυρικό χαρακτήρα, όμως τη μαστίζουν οι πολλές απουσίες σημαντικών παικτών. Άλλοι προτίμησαν την ξεκούραση ή την προετοιμασία για το ΝΒΑ, άλλοι τραυματίστηκαν και κάποιοι ακόμα προφασίστηκαν ότι έχουν χτυπήσει...

Παρ' όλα αυτά, δεν είναι λίγες οι εθνικές ομάδες που έχουν αστέρια στις τάξεις τους και που θα προσδώσουν αίγλη σε αυτή τη γιορτή του μπάσκετ που ξεκινά σήμερα και τελειώνει στις 17 Σεπτεμβρίου.

Έξτρα ανταγωνισμό προσφέρουν οι Αμερικανοί που θα δούμε στα ρόστερ αρκετών εθνικών ομάδων. Δεν πρόκειται για περιπτώσεις τύπου Κουφού ή Καλάθη, όπου υπάρχει το όνομα και η ρίζα, ούτε για κάτι παρεμφερές με τον Αντετοκούνμπο, όπου αν και ξένος μεγάλωσε στην Ελλάδα. Πρόκειται για παίκτες που βρήκαν παραθυράκια στο νόμο ώστε να έρθουν και να παίξουν ως κοινοτικοί στην Ευρώπη. Κι από τη στιγμή που απέκτησαν διαβατήριο, ενισχύουν και τις αντίστοιχες εθνικές ομάδες.

Ευρωμπάσκετ 2017

Α' ΟΜΙΛΟΣ (Ελσίνκι, Φινλανδία)

Ελλάδα, Γαλλία, Σλοβενία, Πολωνία, Φινλανδία, Ισλανδία

Ο όμιλος της Εθνικής μας έχει δύο δυνατά φαβορί ακόμη και για μετάλλιο. Τους Γάλλους και τους Σλοβένους. Η λογική λέει πως θα προκριθούμε ως τρίτοι ενδεχομένως και θα ποντάρουμε στην... ελληνική ψυχή για τα νοκ άουτ και όπου μας βγάλει.

Τα αστέρια: Ο Νάντο Ντε Κολό της ΤΣΣΚΑ και ο Μπορίς Ντιό, ο βετεράνος του ΝΒΑ, είναι τα μεγάλα ονόματα που έχει μαζί της η Γαλλία, ενώ οι Σλοβένοι δεν πάνε πίσω. Ο Γκόραν Ντράγκιτς είναι ο βασικός πλέι μέικερ των Μαϊάμι Χιτ, ο Ντόντσιτς το μεγαλύτερο ταλέντο στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ενώ μαζί τους είναι και ο αμερικανός φόργουορντ της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Άντονι Ράντολφ. Από τη δική μας ομάδα, αυτοί που θα τραβήξουν το κουπί είναι οι Πρίντεζης και Καλάθης.

Οι γνώριμοι: Πολλοί είναι οι παίκτες σε αυτό το Ευρωμπάσκετ που έχουν περάσει από τη χώρα μας. Ο φιλανδός σέντερ, Χαφ, έζησε τρία χρόνια σε Μαρούσι-Καβάλα, ενώ ο συμπατριώτης του Νουούτινεν πέρασε από τον Αρκαδικό πρόπερσι. Στη Λάρισα θα παίξει φέτος ο Ισλανδός σέντερ Τορστάινσον, ενώ πρώτο βιολί στην Πολωνία είναι ο Αμερικανός γκαρντ Έι Τζέι Σλότερ, ο οποίος το 2014-15 αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό.

Οι απόντες: Οι Γάλλοι θα στερηθούν τις υπηρεσίες του Νικολά Μπατούμ αλλά και του εξαιρετικού σέντερ της Γιούτα, Ρούντι Γκομπέρ. Φέτος δεν θα κατέβει και ο Τόνι Πάρκερ. Βεβαίως, η πιο τρανταχτή απουσία όλης της διοργάνωσης είναι αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που δεν είναι απλά στέλεχος αλλά σταρ του ΝΒΑ, ενώ θα μας λείψει κάτω από το καλάθι και ο Κώστας Κουφός των Σακραμέντο Κινγκς.

Β' ΟΜΙΛΟΣ (Τελ Αβίβ, Ισραήλ)

Ουκρανία, Ισραήλ, Λιθουανία, Γεωργία, Ιταλία, Γερμανία

Πέρα από τη Λιθουανία που έχει τον πρώτο λόγο, όλες οι άλλες ομάδες –πλην Ουκρανίας− κάνουν όνειρα διάκρισης σε αυτή τη διοργάνωση. Εδώ αναμένονται μπόλικα αμφίρροπα παιχνίδια και βαθμολογικά μπερδέματα.

Τα αστέρια: Αν εξαιρεθούν οι Ουκρανοί, όλοι οι υπόλοιποι έχουν πασίγνωστους άσους στα ρόστερ τους. Η Γερμανία τον πλέι μέικερ των Ατλάντα Χοκς, Ντένις Σρέντερ, το Ισραήλ τους Κάσπι και Τάιους, η Ιταλία τον Μπελινέλι, η Λιθουανία τον Βαλαντσιούνας και η Γεωργία τον... cult σέντερ και πρωταθλητή του ΝΒΑ, Ζάζα Πατσούλια.

Οι γνώριμοι: Προπονητής της εθνικής Γεωργίας είναι ο Ηλίας Ζούρος, ενώ έχει στη διάθεσή του τον Γκιόργκι Σερμαντίνι. Ο 28χρονος σέντερ πέρασε και δεν ακούμπησε σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό, αλλά κάνει τώρα σπουδαία καριέρα στην Ισπανία και είναι πρώτος σκόρερ στην εθνική του. Οι γηπεδούχοι Ισραηλινοί έχουν τον Χαλπερίν, που έχει παίξει στον Ολυμπιακό, οι Ιταλοί τον Χάκετ, που μόλις έφυγε από τους Πειραιώτες, και οι Λιθουανοί τον Μασιούλις της Ρεάλ, που τον γνωρίζουμε από τον Παναθηναϊκό. Στον Προμηθέα Πατρών θα αγωνιστεί φέτος ο Ουκρανός φόργουορντ Αλεκσάντρ Λιπόβι.

Οι απόντες: Ο Ιταλός Γκαλινάρι γρονθοκόπησε αντίπαλο σε φιλικό και αποκλείστηκε, ενώ ο προπονητής Ετόρε Μεσίνα απέκλεισε τον «πολύ» Αντρέα Μπαρνιάνι. Η Γερμανία θα στερηθεί τον Πολ Ζίπσερ των Μπουλς, ενώ στη Λιθουανία τραυματίστηκε ο γκαρντ Λεκαβίτσιους που από φέτος ανήκει στον Παναθηναϊκό.

Γ' ΟΜΙΛΟΣ (Κλουζ, Ρουμανία)

Κροατία, Τσεχία, Ισπανία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Ουγγαρία

Η Ισπανία παραμένει το φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, παρά τις σημαντικές της απουσίες, ενώ τα ρόστερ των Κροατών και των Μαυροβούνιων είναι υπολογίσιμα. Μάχη θα γίνει από τις Τσεχία, Ουγγαρία, Ρουμανία για την τέταρτη θέση της πρόκρισης.

Τα αστέρια: Για τους Ισπανούς τι να πει κανείς; Αδέρφια Γκασόλ, Πάου και Μαρκ, Σέρχιο Ροντρίγκεθ, Ναβάρο, Ρούμπιο, Αμπρίνες, αδερφοί Ερνάνγκομες... Κανονική dream team, καθώς όλοι αυτοί έχουν πορεία στο ΝΒΑ αλλά και σε Ευρωλίγκα. Η Κροατία στηρίζεται στον Σάριτς των Σίξερς και τον Μπογκντάνοβιτς, που φέτος πήγε στους Πέισερς από την Ουάσινγκτον. Το Μαυροβούνιο διαθέτει τον βασικό σέντερ των Ορλάντο Μάτζικ, Νίκολα Βούτσεβιτς, αλλά και τον Αμερικανό σκόρερ Ταϊρίς Ράις που έμεινε ελεύθερος προχθές από την Μπαρτσελόνα.

Οι γνώριμοι: Ο Ρόκο Λένι Ούκιτς έγινε γνωστός στην Ελλάδα από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ενώ πέρυσι ήταν βασικός γκαρντ στην ΑΕΚ. Ο Μαυροβούνιος Νεμάνια Βράνιες έπαιξε το 2012 στην Α2 για λογαριασμό του Παγκρατίου!

Οι απόντες: Η ρήξη χιαστών του Σέρχιο Γιουλ, του ηγέτη της Ρεάλ, σόκαρε τους Ισπανούς που δεν θα έχουν ακόμη τους Ρούντι Φερνάντεθ, Νίκολα Μίροτιτς, Σερζ Ιμπάκα! Όλοι αυτοί, μαζί με τους υπάρχοντες, είναι οι μοναδικοί στον κόσμο που μπορούν να κοντράρουν τις ΗΠΑ. Η Κροατία θα παραταχθεί χωρίς τους Χεζόνια και Ζίζιτς από το ΝΒΑ, ενώ η Τσεχία έχασε τον καλύτερο παίκτη της, τον Γιαν Βέσελι της Φενέρμπαχτσε.

Δ' ΟΜΙΛΟΣ (Κωνσταντινούπολη, Τουρκία)

Βρετανία, Ρωσία, Σερβία, Λετονία, Τουρκία, Βέλγιο

Η Σερβία θα ήταν η ομάδα που θα πάλευε για μια θέση στον τελικό αλλά λόγω σοβαρών απουσιών έχασε μέρος της δυναμικής της. Σε αυτόν τον όμιλο δεν υπάρχει κομπάρσος, ούτε καν οι Βρετανοί δεν θα έχουν αυτόν τον ρόλο.

Τα αστέρια: Το next big thing της Νέας Υόρκης είναι ο εντυπωσιακός φόργουορντ σέντερ Κρίσταπς Πορζίνγκις που θα ηγηθεί της εθνικής Λετονίας. Οι Ρώσοι έχουν τους Μοζγκόφ, Σβεντ, Βοροντσέβιτς, αλλά δεν τρομάζουν όπως παλιότερα, ενώ στους Σέρβους απέμεινε ο σκόρερ Μπογκντάνοβιτς (από Φενέρ πήγε φέτος στο Σακραμέντο) και ο θηριώδης (2.21 ύψος) Μαριάνοβιτς. 

Οι γνώριμοι: Το βάρος στο σκοράρισμα της εθνικής Βελγίου θα πέσει πάνω στον Μαρκ Λοτζέσκι, ο οποίος φέτος άφησε τον Ολυμπιακό για τον Παναθηναϊκό, ενώ η Κύμη ενισχύθηκε με τον Άγγλο γκαρντ, Τέντι Οκερέαφορ. Το παιχνίδι της Λετονίας θα οργανώνει ο Γιάνις Στρέλνιεκς, ο πιο ακριβοπληρωμένος ξένος του φετινού Ολυμπιακού, που θα έχει δίπλα του τον έμπειρο σουτέρ Γιάνις Μπλουμς που πέρασε από τον Παναθηναϊκό προ τριετίας. Στη Σερβία συναντάμε τον σέντερ Όγκνιεν Κούζμιτς, που πρόπερσι έφυγε αποτυχημένος από το «τριφύλλι» αλλά φέτος θα παίζει στη Ρεάλ Μαδρίτης!

Οι απόντες: Μισή ντουζίνα απώλειες μετρά η εθνική Σερβίας. Ο Μίλος Τεόντοσιτς δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του, ενώ νοκ άουτ είναι και ο εντυπωσιακός σέντερ των Ντένβερ Νάγκετς, Νίκολα Γιόκιτς. Ούτε ο Μπιέλιτσα θα παίξει για τους Σέρβους, αλλά ούτε και οι γνωστοί μας σέντερ Ραντούλιτσα (πρώην ΠΑΟ) και Μιλουτίνοφ (Ολυμπιακός). Οι Τούρκοι δεν υπολόγιζαν εξαρχής τους Ιλιασόβα, Ασίκ, αλλά χθες έμαθαν πως χάνουν και τον... Μοχάμεντ Άλι! Πρόκειται για τον κοντόσωμο σκόρερ της Φενέρμπαχτσε, Μπόμπι Ντίξον, ο οποίος ασπάστηκε τον Μουσουλμανισμό και άλλαξε επίθετο. Ο 34χρονος τραυματίστηκε στην τελευταία προπόνηση και χάνει τη διοργάνωση.