Αθλητισμος

Το πικρό αντίο του Μπολτ (video)

Ήρθε τρίτος στον τελευταίο τελικό της καριέρας του, όπου νίκησε –από το πουθενά- ο Τζάστιν Γκάτλιν  

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μερικές φορές η ζωή, και κυρίως ο αθλητισμός, παίζουν τα πιο περίεργα παιχνίδια. Το βράδυ της 5ης Αυγούστου 2017 θα μείνει για πάντα γραμμένο στην Ιστορία του στίβου με ανεξίτηλα γράμματα.

Καταρχάς θα μνημονεύεται ως το τελευταίο βράδυ του Γιουσέιν Μπολτ ως αθλητής. Είχε πει πως θα εγκαταλείψει την ενεργό δράση και θα το έκανε με μια κούρσα 100 μέτρων, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου.

Παρότι πρόκειται για έναν αγώνα που διαρκεί κάτω από δέκα δευτερόλεπτα, το story του θα μπορούσε να αναλυθεί σε χιλιάδες λέξεις.

 Ο Γιουσέιν Μπολτ δεν ήταν έτοιμος για το δικό του αντίο. Φάνηκε από τα προκριματικά και τα μίτινγκ που προηγήθηκαν ότι δεν είναι πια αυτός ο τύπος που θα τρέξει τα 100 μέτρα σε 9.58, που είναι το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ, ή έστω σε 9.70-9.80.

Αυτό πιστοποιήθηκε και στα ημιτελικά, περίπου δύο ώρες πριν από τον μεγάλο τελικό στο Λονδίνο. Στην κούρσα του, ο Μπολτ ήρθε δεύτερος πίσω από τον Αμερικανό πιτσιρικά Κόουλμαν. Επίδοση 9.97 ο ένας, 9.98 ο άλλος.

Στο διάστημα που μεσολάβησε των δύο σπριντ, πολλοί ειδήμονες του αγωνίσματος έβλεπαν τη μεγάλη έκπληξη να έρχεται: Τον Κόουλμαν να περνά τον Μπολτ και να τον αποκαθηλώνει πριν την ώρα του.

Οι ειδικοί έπεσαν μέσα: Ο Κόουλμαν, πέρασε τον Μπολτ και στον τελικό των 100 μέτρων. Αλλά δεν πήρε το χρυσό μετάλλιο. Διότι μεγάλος νικητής ανακηρύχθηκε ο Τζάστιν Γκάτλιν!

Ο 35χρονος Αμερικανός σπρίντερ, που κανείς δεν υπολόγιζε. Διότι σχεδόν ποτέ δεν ήταν φαβορί. 

Χρίστηκε Παγκόσμιος πρωταθλητής το 2005 στο Ελσίνκι κι έκτοτε, βαρέθηκε να βλέπει την πλάτη του Μπολτ. 

Είχε πιαστεί «πελάτης» του Τζαμαϊκανού επί σειρά ετών, αφού πρώτα βρέθηκε ντοπαρισμένος, με συνέπεια να χάσει τέσσερα χρόνια καριέρας. Στο Λονδίνο κατέβηκε να τρέξει για την τιμή των όπλων. 

Ήταν έκπληξη που πέρασε στον τελικό. Κι αφού έγινε αυτό, αντιμετώπισε το πλήρες γιουχάισμα του κοινού.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασής του, 60.000 κόσμος τον αποδοκίμασε. Όλοι αυτοί εμφανίστηκαν σοκαρισμένοι και τον αποδοκίμασαν πολύ έντονα μόλις κατάλαβαν πως αυτός εμφανίστηκε από το πουθενά και έκοψε πρώτος το νήμα.

Ο Αμερικανός δεν άντεξε και τους έκανε νόημα να κλείσουν το στόμα τους. Κι αμέσως μετά είδε τον Μπολτ να τον πλησιάζει. 

Χωρίς να το σκεφτεί, γονάτισε και τον προσκύνησε, σε μια εικόνα που θα μείνει χαραγμένη στην Ιστορία.