Αθλητισμος

Το κορεό - καταγγελία στον φασισμό: Η UEFA ακούει;

Οι Πολωνοί δεν ξεχνούν τις θηριωδίες των Ναζί - Συγκινητική ατμόσφαιρα στο γήπεδο της Λέγκια Βαρσοβίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
366522-758109.jpg

Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οι Πολωνοί βρέθηκαν ανάμεσα σε... Συμπληγάδες Πέτρες, με τον φόρο αίματος να είναι βαρύς.

Από τη μία η Γερμανία και από την άλλη η Σοβιετική Ένωση. Οι θηριωδίες που προκάλεσαν στον τοπικό πληθυσμό και οι δύο πλευρές έχουν καταγραφεί στα βιβλία της ιστορίας, με λίγο μεγαλύτερη έμφαση να δίνεται στα πεπραγμένα των Ναζί.

Οι οπαδοί της Λέγκια Βαρσοβίας δεν ξεχνούν την ιστορία τους και φρόντισαν να το δείξουν μ' ένα εντυπωσιακό κορεό, γράφοντας στα παλιά τους υποδήματα τις οδηγίες της UEFA. «Κατά τη διάρκεια της Αντίστασης στη Βαρσοβία οι Γερμανοί σκότωσαν 160.000 ανθρώπους. Χιλιάδες ήταν παιδιά».

Σφαγή

Την 1η Αυγούστου συμπληρώθηκαν 73 χρόνια από την έναρξη της εξέγερσης στην πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Περίπου 16.000 Πολωνοί αντιστασιακοί σκοτώθηκαν σε συμπλοκές με τους Γερμανούς κατακτητές, την ώρα που περισσότεροι από 160.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από μαζικές εκτελέσεις και κακουχίες. Ακόμα και σήμερα αρκετοί είναι εκείνοι που επιρρίπτουν ευθύνες στη Σοβιετική Ένωση για την απόφασή της να σταματήσει την προέλαση του «κόκκινου στρατού» στα περίχωρα της πόλης μετά την κατάρρευση του λεγόμενου «Ανατολικού Μετώπου», αφήνοντας τους Γερμανούς να σφάζουν και να εκτελούν κατοίκους ανενόχλητοι για ημέρες. Η αντίσταση κράτησε 63 ημέρες. Μεγάλα τμήματα της πρωτεύουσας ισοπεδώθηκαν και ολόκληρες συνοικίες ξεκληρίστηκαν.

Το κορεό σηκώθηκε στο παιχνίδι των προκριματικών με την Αστάνα για το Champions League. Εκτός από τη μορφή ενός τρομοκρατημένου παιδιού και τη χαρακτηριστική φιγούρα ενός στρατιώτη των SS, το κορεό περιελάμβανε τη χρονιά 1944 και τη σημαία της Πολωνίας. Οι φίλαθλοι τήρησαν, επίσης, ενός λεπτού σιγή πριν από την έναρξη του παιχνιδιού, ενώ ακούστηκαν και σειρήνες.

H UEFA ακούει;

Ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της UEFA, η οποία έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν επιτρέπονται μηνύματα που πολώνουν τις σχέσεις μεταξύ ευρωπαϊκών κρατών, ενισχύοντας -όπως υποστηρίζει- τον εθνικισμό...

Υπενθυμίζεται ότι οι διοικούντες την ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου έβαλαν να παίξουν με το ζόρι οι παίκτες της Ντόρτμουντ μετά τη βομβιστική επίθεση στο λεωφορείο της ομάδας. Ήδη, δημοσίευμα στην εφημερίδα Sun αναφέρει ότι ειδική επιτροπή της ομοσπονδίας έχει ξεκινήσει έρευνα για το κορεό.

Για την ιστορία, η Λέγκια κέρδισε 1-0, ωστόσο αποκλείστηκε, καθώς είχε ηττηθεί 3-1 στο πρώτο παιχνίδι στο Καζακστάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ