Αθλητισμος

Ο πρώτος λεκές στο «ειδυλλιακό» ξεκίνημα

Ξαφνικά το τοπίο άλλαξε...

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
324371-668657.jpg

Δύο είναι τα σημεία που πυροδότησαν την έκρηξη του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Το πρώτο είναι η αποτυχία του Ολυμπιακού να περάσει στους ομίλους του Champions League. Το δεύτερο, η απόφαση του Βασσάρα να κόψει από τα πρώτα παιχνίδια κάποιους από τους διαιτητές που έπαιζαν τόσα χρόνια με την στάμπα στο κούτελο.

Ξαφνικά το τοπίο άλλαξε. Οι ανταγωνιστές του Μαρινάκη εμφανίστηκαν σαν να απελευθερώθηκαν από κάποια βαρίδια που κουβαλούσαν τα προηγούμενα χρόνια στα πόδια τους. Όταν είχες απέναντι μια ομάδα που σου έπαιρνε το πρωτάθλημα από Νοέμβριο - Δεκέμβριο μήνα κι αυτή η πραγματικότητα είχε γίνει καθεστώς που σε στοίχειωνε, τότε η ψυχολογία και των παικτών και των οπαδών σου έπεφτε στο ναδίρ. Σύσσωμοι οι αντιολυμπιακοί ένιωθαν να βρίσκονται «υπό κατοχή». Μετά άρχιζε η γκρίνια. Όλοι έψαχναν από μια δικαιολογία για την αποτυχία τους. Η ευθύνη μεταφερόταν εύκολα στους (έτσι κι αλλιώς) κακούς διαιτητές. Και φυσικά, ο κόσμος απομακρυνόταν βρίζοντας. 

Φέτος το ξεκίνημα πήγε να γίνει διαφορετικά. Φύσηξε κάτι σαν άνεμος «απελευθέρωσης». Οι μεγάλες ομάδες μπήκαν με φόρα δίνοντας την εντύπωση ότι όλες «πάνε για πρωτάθλημα»! Μόνο που το «ειδυλλιακό» τοπίο χλώμιασε κάπως λίγο μετά το «καλημέρα». 

Τα πράγματα έγιναν όπως ακριβώς σας τα έγραφα πριν από λίγες μέρες. Με το πρώτο πέναλτι, ξαναγυρίσαμε στα... παλιά. Ο Σιδηρόπουλος, ο κορυφαίος σήμερα Έλληνας ρέφερι, που το βράδυ της Τετάρτης παίζει στο Κλαμπ Μπριζ - Λέστερ για το Champions League, θα περάσει πειθαρχικό από κάποιον δικό μας παρατηρητή διαιτησίας για το πέναλτι που έδωσε το περασμένο Σάββατο στο 3-0 του Παναθηναϊκού, το οποίο παραδέχτηκε ακόμη κι ο παίκτης του Λεβαδειακού που το έκανε.

Βέβαια, η όποια παραπομπή δεν μειώνει στο ελάχιστο την αξία του διαιτητή, ο οποίος έτσι το είδε-έτσι αποφάσισε και ποτέ στο παρελθόν δεν έχει δώσει δείγματα μεροπλητικής αντιμετώπισης του ενός ή του άλλου − απόδειξη ότι τον χρησιμοποιεί η UEFA σε μεγάλα παιχνίδια. Απλώς εκθέτει εκείνον που τον βαθμολόγησε κάτω από τη βάση μόνο και μόνο για να τον... τιμωρήσει. Και φυσικά τέτοιοι υπάρχουν πολλοί, σε όλες τις παρατάξεις και σε όλες τις ομάδες. Άνθρωποι που γουστάρουν να ζουν σε μια κατάσταση μπάχαλο και δυστυχώς έχουν ακόμη ακροατήριο φανατικών που τους συντηρεί και τους στηρίζει...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ