Αθλητισμος

Ο Βαλβέρδε χαιρετάει Καταφτάνει ο Ουνάι! (;)

Απορώ πώς δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του Βαλβέρδε να γίνει σεναριογράφος ταινιών θρίλερ.

Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 390
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

● Απορώ πώς δεν πέρασε ποτέ από το μυαλό του Βαλβέρδε να γίνει σεναριογράφος ταινιών θρίλερ. Ο Βάσκος κόουτς κρύβει έναν Χίτσκοκ μέσα του. Δεν εξηγείται αλλιώς! Η κατάκτηση του Κυπέλλου από τον Ολυμπιακό απέναντι στον Ατρόμητο, στην παράταση, δεν ήταν ο πρώτος τελικός με χιτσκοκικό φινάλε στην καριέρα του. Είτε παλαιότερα σαν παίκτης είτε πλέον σαν προπονητής, ο «Τσινγκούρι» το μυρμήγκι συνηθίζει να… παίζει με τις καρδιακές αντοχές των θεατών και να τους υποβάλλει σε τεστ κόπωσης.

● Το γκραν γκινιόλ ιστορικό του, πλούσιο και ενδιαφέρον...

4 Μαΐου και 18 Μαΐου 1988, Εσπανιόλ-Λεβερκούζεν (3-0 και 0-3 στο δεύτερο ματς) Στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου UEFA, ο Ερνέστο Βαλβέρδε αγωνίστηκε ως βασικός και οι Καταλανοί επικράτησαν με σκορ 3-0 της Λεβερκούζεν. Ωστόσο, στο δεύτερο τελικό που έγινε στη Γερμανία δεν έπαιξε ο Βάσκος φορ και οι «ασπιρίνες» κατάφεραν να ανατρέψουν το αποτέλεσμα της Βαρκελώνης. Το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι, όπου τελικά οι Γερμανοί νίκησαν 3-2 στη «ρώσικη ρουλέτα».

16 Μαΐου 2007, Εσπανιόλ-Σεβίλλη 2-2 (1-3) Ένας από τους τελευταίους τελικούς του Κυπέλλου UEFA, όπου ο Βαλβέρδε έφτασε πολύ κοντά στην ευρωπαϊκή κούπα. Οι Ανδαλουσιανοί προηγήθηκαν στο 18ο λεπτό με γκολ του Αντριάνο και μετά από δέκα λεπτά ισοφάρισε ο Ριέρα. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση, όπου ο Κανουτέ σκόραρε στο 105΄, αλλά η ομάδα του 48χρονου τεχνικού δεν είχε πει την τελευταία της λέξη και ο Ζόνατας έκανε το 2-2. Στη διαδικασία των πέναλτι οι Καταλανοί είχαν τρία (από τα τέσσερα) χαμένα πέναλτι και οι Σεβιγιάνοι δεν ευστόχησαν μόνο σε ένα.

2 Μαΐου 2009, ΑΕΚ-Ολυμπιακός 4-4 Ο αγώνας των ανατροπών κράτησε περισσότερο… από δύο κανονικής διάρκειας αναμετρήσεις. Ξεκίνησε Σάββατο και τελείωσε… μια μέρα μετά, την Κυριακή! Η Ένωση προηγήθηκε με δύο γκολ του Μπλάνκο στο 4΄ και στο 8΄, όμως ο Ματ Ντάρμπισαϊρ δεν είχε αφήσει το στίγμα του στο ματς. Στο 47΄ μείωσε για τους Πειραιώτες και στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων ισοφάρισε σε 3-3 το ματς, οδηγώντας το στην παράταση. Τα άλλα δύο γκολ πέτυχαν ο Σκόκο (3-2 στο 90΄) και ο Ντουντού (2-2 στο 72΄). Στην παράταση σκόραρε ξανά ο Αργεντινός μεσοεπιθετικός της ΑΕΚ μετά τον Λουτσιάνο Γκαλέτι, που είχε βάλει για πρώτη φορά μπροστά στο ματς τους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι ευτύχησαν να πανηγυρίσουν στη διαδικασία των πέναλτι (15-14) απέναντι στον «Δικέφαλο».

29 Απριλίου 2012, Ατρόμητος-Ολυμπιακός 1-2 Με γκολ του Νταβίντ Φουστέρ στο 119΄ ο Ολυμπιακός νίκησε 2-1 τον Ατρόμητο στην παράταση του 70ού τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος και κατέκτησε τον 25ο τίτλο του στο θεσμό.

● Ποιος θα καθίσει όμως  στον πάγκο των ερυθρολεύκων, τώρα που ο Ερνέστο μάς αποχαιρέτησε οριστικά; Η διοίκηση θέλει Ισπανό, να συνεχίσει πάνω στα ίχνη του Βαλβέρδε. Ευσεβής πόθος ο Ουνάι Έμερι της Βαλένθια, περίπτωση καθόλου, μα καθόλου εύκολη. Ωστόσο η εφημερίδα «Las Provincias» της Βαλένθια αναφέρει πως πλησιάζει στους «ερυθρόλευκους» και αποκαλύπτει: «Το μέλλον του Ουνάι Έμερι είναι όλο και πιο κοντά στην Ελλάδα. Ο μάνατζερ του Ισπανού προπονητή, Ινιάκι Ιμπάνιεθ, παρακολούθησε χθες τον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο, ενώ ήδη ενημέρωσε την ομάδα του Πειραιά πως την επόμενη εβδομάδα θα διαπραγματευτεί μαζί τους» αναφέρει το ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας.

● Γνωρίζοντας πλέον τον Κυπελλούχο, ας δούμε τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις που προκύπτουν για τις ομάδες που συμμετέχουν στα play offs. Ο πρώτος των play offs της Σούπερ Λίγκας θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League και θα πρέπει να περάσει έναν ακόμη για να μπει στους χρυσοφόρους ομίλους. Η κλήρωση θα γίνει 20 Ιουλίου και οι αγώνες 31/7, 1/8 και 7-8/8. Εφόσον περάσει στα play offs, θα μάθει τον αντίπαλό του στην κλήρωση που θα γίνει 10 Αυγούστου και θα δώσει τους αγώνες 21-22/8 και 28-29/8. Αν περάσει στους ομίλους της διοργάνωσης, θα περιμένει την κλήρωση στις 30 Αυγούστου και θα αρχίσει τις υποχρεώσεις του 18-19 Σεπτεμβρίου. Εφόσον ο πρώτος των play offs αποκλειστεί στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League, θα αγωνιστεί στον τέταρτο προκριματικό γύρο του Europa League.

Ο δεύτερος των play offs θα παίξει στον τέταρτο και τελευταίο προκριματικό γύρο του Europa League. Η κλήρωση για τον αντίπαλο θα γίνει 10 Αυγούστου και οι αγώνες στις 23 και 30 του μήνα. Εφόσον προκριθεί στους ομίλους, ακολουθεί η κλήρωση στις 31 Αυγούστου και η δράση αρχίζει 20 Σεπτεμβρίου. Ο τρίτος των play offs θα παίξει στον τρίτο προκριματικό γύρο του Europa League και θα πρέπει να περάσει δύο φάσεις για να μπει στους ομίλους. Kαι ο τέταρτος των play offs θα παίξει στο δεύτερο προκριματικό γύρο και θα πρέπει να περάσει τρεις φάσεις για να μπει στους ομίλους.

●  Προσοχή! Η τελική κατάταξη των play offs μπορεί να μην έχει σημασία, εφόσον υπάρξουν ποινές από την UEFA για Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ ή/και ΑΕΚ, που αντιμετωπίζουν αυτό τον κίνδυνο. Εφόσον κάποια ή κάποιες από τις ομάδες αυτές τιμωρηθούν με αποκλεισμό από την Ευρώπη, τη θέση τους θα πάρουν οι ομάδες από την έκτη και κάτω με βάση την τελική κατάταξη της Σούπερ Λίγκας (έκτος ο Αστέρας Τρίπολης, έβδομος ο Λεβαδειακός και όγδοος ο ΠΑΣ Γιάννινα).