- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
ΤΟ ΔΙΠΛΟ ΚΛΑΜΑ ΤΟΥ ΡΟΝΑΛΝΤΟ
Ο τραυματισμός του σημάδεψε και παρά λίγο να σακατέψει τον τελικό. Ποτέ ξανά ποδοσφαιριστής δεν έχει βάλει σφραγίδα σ’ ένα παιχνίδι με ταυτόχρονη απουσία-παρουσία. Η στιγμή που έφευγε σε φορείο καθώς τον χειροκροτούσαν και όλοι όσοι λατρεύουν να τον μισούν ήταν η κορυφαία του Euro. Σκέπασε ακόμη και τους πανηγυρισμούς των νικητών. Σ’ ένα ματς που το περίμενε όσο τίποτα, δεν κατάφερε να παίξει περισσότερα από 20 λεπτά. Εφαγε την πρώτη στο πόδι, βγήκε, ξαναμπήκε, έφαγε δεύτερη, ξαναβγήκε, προσπάθησε πάλι μα δεν άντεξε. Πέταξε με λύσσα το περιβραχιόνιο του αρχηγού, έβαλε τα κλάματα και ξάπλωσε αποκαμωμένος στο γρασίδι. Πίστεψε πως είχε έρθει το τέλος. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί ότι σε μιάμιση ώρα από τότε θα ανέβαινε, έστω κουτσός, για να σηκώσει το κύπελλο... Στο ημίχρονο βγήκε από τα αποδυτήρια με ένα πόδι, κάθισε (λέμε τώρα!) στον πάγκο, άρχισε να... κοουτσάρει, στήριξε ψυχολογικά τους υπόλοιπους λίγο πριν την παράταση, ώσπου στο τέλος έκλαψε πάλι, αυτή τη φορά από χαρά. Σίγουρα πολλοί από εκείνους που τον χλευάζουν άλλαξαν γνώμη την ώρα της πτώσης. Αν μάθαιναν και μερικές ακόμη λεπτομέρειες, όπως ότι δεν έχει ούτε ένα tattoo στο κορμί του για να μπορεί να δίνει συχνά αίμα ή ότι στέλνει μεγάλο κομμάτι από τα έσοδά του στα παιδιά της Γάζας, ίσως να τον έβλεπαν εντελώς διαφορετικά...
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΟΜΑΔΑ
Η Πορτογαλία, φυσικά. Εκανε την κηδεία στους Γάλλους με τον ίδιο περίπου τρόπο που της την είχαμε κάνει εμείς το 2004 στη Λισαβόνα. Αξιζε την κούπα, επειδή όταν φαινόταν να της πηγαίνουν όλα στραβά μένοντας χωρίς τον αρχηγό της, σήκωσε ανάστημα, ακύρωσε την έδρα, πέρασε τις μπόρες χωρίς να βραχεί, προειδοποίησε αρκετές φορές (και με δοκάρι!) και τελικά με την κουφή έμπνευση του Εντερ βρήκε τα πολυπόθητα δίχτυα. Διαχειρίστηκε με άψογο τρόπο μια ακόμη παράταση και κατάφερε να μην πάει το ματς πάλι στα πέναλτι, όπως γινόταν συνήθως στην αρχή του τουρνουά.
ΟΜΑΔΑ ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ
Το Βέλγιο. Παραμύθιασε τον κόσμο δίνοντας την εντύπωση ότι έχει την ικανότητα να φτάσει στον τελικό επειδή έπεσε και στο «εύκολο» γκρουπ από τους 16 και μετά. Κλάταρε απέναντι στην Ουαλία, αν και ως τότε, στο μόνο παιχνίδι με αντίπαλο σημαντικής δυσκολίας, όπως η Ιταλία, είχε χάσει από το πρώτο παιχνίδι.
ΟΜΑΔΑ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Η Ισπανία. Δεν φρόντισε να ανανεωθεί πριν κλείσει τον κύκλο της μετά από δύο Ευρωπαϊκά και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Παρουσιάστηκε κουρασμένη και αποκλείστηκε αμέσως μετά τη φάση των γκρουπ, δείχνοντας φανερά να έχει παραιτηθεί από υψηλούς στόχους και φιλοδοξίες. Χορτασμένοι οι περισσότεροι παίκτες έκαναν αγγαρεία και ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε καθόταν τυπικά στον πάγκο, ανυπομονώντας να σηκωθεί και να φύγει.
ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΓΚΟΛ
Του Ελβετού Τσερντάν Σακίρι με τακουνάκι στo 1-1 με την Πολωνία. Πιο δύσκολο και πιο θεαματικό από το δεύτερο του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 3-3 της Πορτογαλίας με την Ουγγαρία.
ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΠΟΚΡΟΥΣΕΙΣ
Του Πολωνού Λούκας Φαμπιάνσκι επίσης στο ματς με την Ελβετία, του Ιταλού Τζίτζι Μπουφόν μετά το τακουνάκι του Γκόμες στο 1-1 με την Γερμανία και του Γάλλου Ουγκό Γιορίς στην κεφαλιά του Ιγκι Ιγκασον στο 5-2 με την Ισλανδία.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ
Ο Μάνουελ Νόιερ. Μοντέρνος και ολοκληρωμένος. Χειρίζεται το ίδιο καλά την μπάλα και με τα χέρια και με τα πόδια. Κυριαρχεί χωρίς να είναι θεαματικός. Υπήρχαν παιχνίδια που δεν έκανε ούτε μια λάθος μεταβίβαση με μπαλιές 60 μέτρων. Αν ήταν σε ελληνική ομάδα θα έπαιζε σίγουρα... δεκάρι, καθώς βλέπει όλο το γήπεδο και μπορεί να οργανώνει επιθέσεις εκεί που νομίζεις ότι αποκρούει. Εχασε μισή φάση όλη κι όλη όταν η Γερμανία έφαγε το δεύτερο γκολ από τη Γαλλία. Στα πέναλτι μελετάει τον απέναντι, διαλέγει γωνία και πέφτει πριν σουτάρει ο αντίπαλος. Αν κάνει σωστή πρόβλεψη, αποκρούει.
ΜΕΓΑΛΗ ΣΤΙΓΜΗ
Το «Viking Thunder Clap», το κοφτό «ου» που έγινε το σύνθημα νίκης για τους Ισλανδούς και όχι μόνο. Πρόκειται για πολεμική κραυγή των Βίκινγκς καθώς ξεκινούσαν τη μάχη, κάτι σαν το δικό μας «αέρα» στα βουνά της Αλβανίας το 1940. Η επική εισβολή του 5% του πληθυσμού της χώρας στα γαλλικά γήπεδα χάρισε μοναδικές στιγμές σε όσους το έζησαν. Από τα ημιτελικά και μετά, το σύνθημα «έκλεψαν» οι Γάλλοι και το έκαναν δικό τους μέχρι τον τελικό.
ΜΑΓΙΚΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ
Το πρώτο του αγώνα Γαλλίας - Ισλανδίας και το αρχικό 4-0, που είναι σκορ - ρεκόρ στη ιστορία των Euro για 45 λεπτά. Αποζημίωσε όσους έμειναν γενικά απογοητευμένοι από το θέαμα που πρόσφερε το τουρνουά στους περισσότερους αγώνες του.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ
Ο Πέπε, ο Βραζιλιάνος της Πορτογαλίας. Παρά το κράξιμο που τρώει επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις τσεκουρώνει τα πόδια των αντιπάλων σε βαθμό κακουργήματος, δεν παύει να είναι ο πιο αξιόπιστος και γρήγορος σέντερ μπακ που διαθέτει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Το μυστικό; Ξέρει μπάλα. Σημαντικό για κάποιον που αμύνεται σκληρά.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΜΕΣΟΣ
Ο Μουσά Σισοκό έπαιξε σχεδόν μόνος του για μεγάλα διαστήματα εναντίον της Πορτογαλίας στον τελικό, εκεί δηλαδή που η μπάλα έκαιγε. Προσπάθησε να πάρει το παιχνίδι πάνω του, καθώς έβλεπε δίπλα του και γύρω του μαγκωμένους συμπαίκτες. Δεν του βγήκε. Με την παρουσία του στα τελειώματα του Euro έβαλε σε δεύτερη μοίρα τον Βέλγο Εντέρ Αζάρ ο οποίος έφυγε νωρίτερα με 4 ασίστ που κατέληξαν σε γκολ.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΓΚΟΛΤΖΗΣ
Ο Αντουάν Γκριζμάν με 6 γκολ έστρεψε πάνω του τα φώτα. Το οξύμωρο της ιστορίας είναι ότι στην καλύτερη χρονιά του έχασε σε τελικούς το Euro με τη Γαλλία και το Chamions League με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Και τα δύο από την Πορτογαλία και την Ρεάλ Μαδρίτης του Κριστιάνο Ρονάλντο. Πίσω του με 3 γκολ ο Κρ. Ρονάλντο, ο Παγιέ, ο Ζιρού, ο Νάνι, ο Μπέιλ και ο Μοράτα.
ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ
Ο Φερνάντο Σάντος. Οι ομάδες του δεν ξέρουν να παίζουν καλή μπάλα αλλά αποδείχτηκε ότι παίρνουν... μέχρι Ευρωπαϊκό! Είναι κάτι που το εκτιμούν και το θαυμάζουν οι οπαδοί του. Πριν ξεκινήσει να κάνει τακτική, στέκεται μπροστά στον πίνακα και τραβάει μια κόκκινη γραμμή έξω από την μεγάλη περιοχή, απ’ όπου «η μπάλα δεν πρέπει να περάσει με τίποτα»! Από κει και πέρα «ό,τι βγει μπροστά»... Συνήθως βγαίνει. Στο Euro σχεδίασε ένα αντιτουριστικό ποδόσφαιρο που δεν βασιζόταν στον Κριστιάνο Ρονάλντο. Επειδή ο σούπερ σταρ της ομάδας ήταν τραυματίας και κουρασμένος, τον χρησιμοποίησε σαν εργαλείο πολυτελείας, πατώντας περισσότερο πάνω στους υπόλοιπους δέκα. Δικαιώθηκε, ειδικά στον τελικό, όταν έχασε το αστέρι του από το 25ο λεπτό χωρίς οι άλλοι να το βάλουν κάτω. Η κριτική που δέχεται είναι πάντα αυστηρή, ειδικά από κάποιους σαν... εμένα που θέλουμε να βλέπουμε γκολ και θέαμα. Την ξεπερνάει με υποψία χαμόγελου σα να λέει... «εγώ τη δουλειά μου κι εσείς τη δική σας». Ετσι έφτασε ως τον ουρανό τη νύχτα της Κυριακής. Ενας ήσυχος, σοβαρός και βαθιά συναισθηματικός άνθρωπος, που καταφέρνει πάντα να φτιάχνει τα τέλεια αποδυτήρια, σαν βάση της συνταγής του.
ΤΑΧΥΤΕΡΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ
Ο Κονγκσγκλέι Κομάν, Γάλλος δεξιός χαφ εξτρέμ, μόλις 20 χρονών που παίζει στην Μπάγερν Μονάχου δανεικός από την Γιουβέντους. Εσπασε τα χρονόμετρα κάνοντας κάποια στιγμή σπριντ με 32,2 χιλιόμετρα την ώρα, αν και δεν αγωνίστηκε βασικός και δεν είχε μπροστά του ολόκληρα 90λεπτα για να βελτιώσει το χρόνο του!
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
Ο Ιβάν Πέρισιτς. Οσο έπιανε καλή απόδοση, η Κροατία νικούσε και προχωρούσε. Στο 1-1 κόντρα στην Πολωνία όπου εμφανίστηκε πεσμένος, η ομάδα έχασε, έστω στα πέναλτι, και αποκλείστηκε. Ούτε ο Μόντριτς ούτε ο Ράκιτιτς, που ήταν οι φίρμες, κατάφεραν να σημαδέψουν την Εθνική με το δικό τους παιχνίδι.
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
Ο Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς. Δημιούργησε μόνος του προσδοκίες για ξεχωριστή παρουσία στο τελείωμα της καριέρας του με την Εθνική Σουηδίας στα 35, αλλά πέρασε απαρατήρητος και ο ίδιος και η ομάδα του. Καταλαβαίνοντας πως δεν αντέχει, ανακοίνωσε την αποχώρησή του ένα ματς πριν το τέλος των υποχρεώσεων της ομάδας. Αμέσως μετά πήρε μεταγραφή για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο, ελπίζοντας σε κάτι καλύτερο την επόμενη σεζόν.
ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΕΚΠΛΗΞΗ
Ο Μάριο Γκέτσε, που πήγε με την προσδοκία να ανεβάσει μέσω της Εθνικής Γερμανίας το κασέ του αλλά απέτυχε να παραμείνει στη βασική ενδεκάδα ως το τέλος του Euro. Χαρακτηριστικό ότι στον ημιτελικό με τη Γαλλία, παρότι έλειπε ο Γκόμεζ, δεν χρησιμοποιήθηκε βασικός. Μπήκε προς το τέλος, αλλά πάλι τίποτα. Κι από γκολ, ούτε ένα για δείγμα...
ΥΠΕΡΕΚΤΙΜΗΜΕΝΟΣ
Ο Πολωνός του Άγιαξ, Αρκάντιους Μίλικ, που προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε να πείσει ότι αποτελεί τον μεγάλο επιθετικό του μέλλοντος για τον οποίο μιλούσαν πολλοί ολόκληρη τη χρονιά που φεύγει. Βέβαια το πιθανότερο να πάρει μεταγραφή προς Νάπολι για 15 εκατομμύρια ευρώ, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι το παιχνίδι του χαρακτηρίστηκε από επιπολαιότητα που στοιχίζει. Αποτέλεσμα να χάνει εύκολα γκολ.
ΚΟΣΜΟΣ
Τα απίστευτα τυπάκια που συνόδευσαν τη Β. Ιρλανδία στη Γαλλία. Καθημερινό πανηγύρι, τραγούδι, γέλιο, χαρά, ατελείωτα πάρτι και «Will Grigg’s on Fire», το τραγούδι διασκευή που έγινε το hit του Euro 2016.
ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΔΗΛΩΣΗ
Το «ευχαριστώ όλους τους Ελληνες, πάντα στην καρδιά μου», που το είπε στα ελληνικά ο Φερνάντο Σάντος λίγο μετά τη λήξη του τελικού. Πολλοί συγκινήθηκαν επειδή δεν μας ξέχασε καθώς ρουφούσε την κορυφαία στιγμή του. Για τον προπονητή Σάντος μπορεί ο καθένας να έχει τη χειρότερη γνώμη, αλλά ο άνθρωπος μίλησε στις καρδιές μας θέλοντας να ανταποδώσει την ευκαιρία που του έδωσε η Ελλάδα να πετύχει κάτι σημαντικό με την Εθνική μας και να το κάνει σκαλοπάτι για όσα έζησε στα γήπεδα της Γαλλίας. Μη ξεχνάμε πως μέχρι να αναλάβει την ομάδα μας, είχε καταφέρει ελάχιστα πράγματα στην καριέρα του.
STATISTICS
Μπήκαν 108 γκολ σε 51 ματς. Για την ακρίβεια, 2.12 σε κάθε παιχνίδι. Ενα κάθε 44 λεπτά. Δύο απ’ αυτά στην παράταση και τα δύο από την Πορτογαλία. Συχνότερο σκοράρισμα από τη Γαλλία με 1.86 γκολ ανά αγώνα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η λίμπερο του Παναθηναϊκού κέρδισε τον καρκίνο και έστειλε ένα συγκλονιστικό μήνυμα
Ιστορικό ρεκόρ από την 18χρονη αθλήτρια
Ακόμα μία εκπληκτική εμφάνιση από τον Έλληνα άσο
To βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι είπε ο Greek Freak για τον τζόγο με αφορμή την τελική φάση του NBA Cup που διεξάγεται στο Λας Βέγκας
Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων
Στις 20 Μαρτίου η μεγάλη αναμέτρηση
Ακόμα μία καταιγιστική εμφάνιση του Greek Freak, ακόμα μία νίκη για τα «ελάφια»
Άνοδος και για τον Παναθηναϊκό - Πού βρίσκονται ΠΑΟΚ και ΑΕΚ
Μετέωρο το μέλλον του, καθώς στην Ιταλία η ισχύουσα νομοθεσία δεν του επιτρέπει να παίξει ξανά επαγγελματικό ποδόσφαιρο
Όλη η οικογένεια του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν στο τελευταίο «αντίο»
Στα ματς κόντρα σε Τβέντε και Φερεντσβάρος
Τι είπε για την Ελένη Βουλγαράκη στην παραλαβή του βραβείου του στην τελετή του ΠΣΑΠΠ
Επιστρέφει απόψε η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.