Αθλητισμος

Να παίξει μόνος του ο Ολυμπιακός!

Ας ψάξουμε κάτι πιο ρεαλιστικό

129214-291994.jpg
Νίκος Ασημακόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
131907-299596.jpg

Υποθέτω ότι πολλοί από σας έχουν βάλει στοίχημα πως δεν θα ξαναπατήσουν σε ελληνικό γήπεδό μέχρι να καθαρίσει η βρωμιά που υπάρχει -αν καθαρίσει ποτέ! Και μόνο που μια σειρά από παράγοντες αρχίζουν να σκέφτονται σοβαρά ότι θα ήταν καλύτερο να μην ξεκινήσει πρωτάθλημα τον Αύγουστο, δείχνει κάτι. Και ο Κοντονής, και ο Σαββίδης του ΠΑΟK και η ΑΕΚ και οι 12 μικροi της Super League απειλούν, ο καθένας για δικούς του λόγους, να μην κατεβούν, όσο παρορμητική ή ασύμφορη και να ακούγεται μια τέτοια κίνηση. Υπάρχει κι ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου που εύχεται «να παίζει μόνος του ο Ολυμπιακός, να ησυχάσουμε»!

Στην γενική συνέλευση της ΕΠΟ, που έγινε την Παρασκευή στην σκιά του Euro, η σημερινή ποδοσφαιρική ομοσπονδία με τους μισούς της συμβούλους υπόδικους πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους ανθρώπους που κινούν τα νήματα. Με μικρή διαφορά, αλλά πήρε. Η διοίκηση Γκιρτζίκη μοιάζει να στηρίζεται πλέον σε σπασμένα δεκανίκια, αλλά εξακολουθεί να κάνει το κουμάντο. Κι όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος, «θα συνεχίσουμε να κάνουμε την δουλειά μας»! Απτόητοι ως τον Οκτώβριο που θα γίνουν οι εκλογές για νέο Δ.Σ. Μάλιστα καθόλου δεν αποκλείεται να ξαναβγούν, αν και οι διαφορές είναι πλέον απειροελάχιστες. Εκτός αν αρχίσουν, επιτέλους, οι δίκες που εκκρεμούν για τα «στημένα του 2011» και για την «εγκληματική οργάνωση» με την ελπίδα πως θα ξεκαθαρίσει δικαστικά η κατάσταση. Αλλά... μπα! Πώς ν' αρχίσουν...

Τα πράγματα είναι χειρότερα απ' όσο φαίνονται, αφού της ίδιας ποιότητας είναι και η αντιπολίτευση που διεκδικεί τις καρέκλες. Έκανε εντύπωση η ομιλία ενός παράγοντα στη γενική συνέλευση από εκείνους που καταψήφισαν. Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες που μπορεί να έχει (γιατί όλοι εκεί έχουν σκοπιμότητες...) ήταν από τους λίγους που έβαλε το πρόβλημα στην αληθινή του διάσταση: «Το αυτοκίνητο», είπε, «είναι ένα σαραβαλάκι. Ενα κόκκινο αυτοκινητάκι που κάποιοι θέλουν απλά να το βάψουν μαύρο, κίτρινο, ή πράσινο. Ε, λοιπόν όχι! Εγώ το θέλω μπλε αυτό το αυτοκινητάκι. Αυτό το κάρο που είναι το ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να αλλάξει. Όχι να βαφτεί άλλο χρώμα. Θέλει επισκευή και μετά πέταμα. Αν πάει έτσι, θα βρωμίσει την χωματερή. Με καινούργια ανταλλακτικά πρέπει να φτιαχτεί καινούργιο αυτοκινητάκι. Όχι με φαντάσματα του παρελθόντος. Όχι με μπράβους. Ντρέπομαι για το πώς έχει γίνει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι. Τώρα πλέον είναι είδηση όταν ένα ματς δεν είναι στημένο. Κι όπως το πάμε θα σκοτωθούνε ανθρώποι».

Πράγματι, για τους περισσότερους η κόντρα Μαρινάκη εναντίον Μελισανίδη - Σαββίδη - (Αλαφούζου;) για το ποιος θα κυριαρχήσει, δεν λέει κάτι. Της ιδίας συνομοταξίας όλοι, οπότε τα ίδια θα κάνουν όποιος κι αν νικήσει στο τέλος. Και μόνο που υπάρχει η βεβαιότητα ότι «η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός προσπαθούν να πάρουν την ΕΠΟ από τον Ολυμπιακό», ενώ κανονικά κανένας τους δεν έπρεπε να ανακατεύεται, δείχνει το μέγεθος του προβλήματος. Κι αν πιστέψουμε τις καθημερινές καταγγελίες για τους τρόπους με τους οποίους η κάθε πλευρά προσπαθεί να αρπάξει την εύνοια των τοπικών ποδοσφαιρικών Ενώσεων που θα ψηφίσουν, δηλαδή με «πακέτα» που πάνε κι έρχονται, έχει ολοκληρωμένη την εικόνα.

Από την ώρα που οι μεγάλοι δεν θέλησαν να τα βρουν μεταξύ τους και να εγκαινιάσουν μια καινούργια σχέση μακριά από τις παλιές μεθόδους κυριαρχίας του ενός πάνω στον άλλο μπας και ξεκινήσουμε από την αρχή, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Πιθανότατα ο βούρκος να είναι ο φυσικός τους χώρος και να αισθάνονται άβολα στον καθαρό αέρα. Όμως βρώμισε πια και ολόκληρο το προϊόν ποδόσφαιρο.

Δεν πάει μήνας από τότε που είχα εκφράσει ΕΔΩ την προσωπική άποψη, ότι ο Μαρινάκης θα έπρεπε να παραδώσει, με δική του πρωτοβουλία, το μεγαλύτερο κομμάτι της εξουσίας που έχει συγκεντρώσει στα ποδοσφαιρικά πράγματα, να συμφιλιωθεί με την πιθανότητα να χάσει ο Ολυμπιακός ένα, δύο, ή τρία πρωταθλήματα και να παραχωρήσει την πρωτοκαθεδρία σε μια καινούργια κατάσταση στηριγμένη σε ΕΠΟ κοινής αποδοχής που θα ήταν σε θέση να πάρει τα πράγματα από την αρχή και να τα βάλει σε μια σειρά. Ηταν ο μόνος τρόπος να βρεθεί μια λύση στο διαρκές αδιέξοδο. Από την στιγμή που όλοι αγαπούν την ομάδα τους αλλά δεν γίνεται να αλλάξουν τον ιδιοκτήτη της, έχουν το δικαίωμα να απαιτούν διαφορετικές συμπεριφορές.

Το σημείωμα εκείνο συζητήθηκε και δίχασε. Ακόμη και... φιλομαρινακικό θεωρήθηκε από αρκετούς που πιστεύουν σαν μοναδική λύση να εξαφανιστεί από προσώπου γης ο πρόεδρος του Ολυμπιακού και να πέσει η ομάδα του στην Γ' Εθνική -ή ακόμη και στο τοπικό του Πειραιά! Μόνο που δεν λύνονται με τέτοιους τρόπους τα προβλήματα -τουλάχιστον στη Ελλάδα... Αρα, ας ψάξουμε κάτι πιο ρεαλιστικό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ