Αθλητισμος

Ο ακριβότερος ΠΑΟ όλων των εποχών και ο Καβάφης των Αλεξανδρινών!

Ο ακριβότερος Παναθηναϊκός όλων των εποχών κλονίζεται.

Μιχάλης Λεάνης
ΤΕΥΧΟΣ 331
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο ακριβότερος Παναθηναϊκός όλων των εποχών κλονίζεται. Μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου πρέπει να βρεθούν τα λεφτά που θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες. Πριν ο κύριος Πατέρας ανοίξει την πόρτα και απομακρυνθεί προς άγνωστη κατεύθυνση, είχε δηλώσει ότι η ομάδα μέχρι να τελειώσει η αγωνιστική σεζόν δεν θα αντιμετωπίσει οικονομικό πρόβλημα. Αμ δε! Το διοικητικό συμβούλιο της προηγούμενης εβδομάδας άλλα φανέρωσε. Ο Γιάννης Βραδινογιάννης, ή αν προτιμάτε Τζίγγερ, αποφάσισε να μη δώσει τα 4 εκατομμύρια υπό τη μορφή χορηγίας στην ομάδα κι έτσι ο προϋπολογισμός πάει στράφι. Δεν τον τσίμπησε μύγα τσε τσε τον Βαρδινογιάννη, ούτε τον έπιασαν οι τσιγκουνιές και ξαφνικά δεν βάζει τα χρήματα. Θεωρεί ότι από τη στιγμή που ο κύριος Βγενόπουλος, μετά την περίφημη εκείνη εξαγγελία του μνημονίου, δεν τήρησε τη δέσμευση απέναντι στην ομάδα –και συνεπώς δεν ήταν σωστός στις υποχρεώσεις του–, δεν έχει κι αυτός κανένα λόγο να συμμετάσχει με ένα ποσό που δεν αντιστοιχεί με το ποσοστό του. Να σου από δίπλα και ο Παύλος Γιαννακόπουλος, που θεωρεί ότι με βάση τα μερίδια στο μετοχικό σχήμα έχει καταβάλει 350 χιλιάρικα παραπάνω και τα ζητάει πίσω. Είναι το ποσό το οποίο ο κύριος Πατέρας σε δήλωσή του την εβδομάδα που πέρασε χαρακτήρισε μικρό, προφανώς συγκρίνοντάς το με την αιωνιότητα. Πάλι καλά που συνταξιούχοι, άνεργοι, μεροκαματιάρηδες δεν πολυδιαβάζουν αθλητικό τύπο –η ελεύθερη πτώση στις πωλήσεις των αθλητικών εφημερίδων αυτό μαρτυρά–, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση μετά από αυτή την τοποθέτηση τα εγκεφαλικά θα πήγαιναν σύννεφο. Τι θα γίνει τώρα; Δύσκολο να μαντέψεις.

Δεν ξέρω γιατί μου έχει μπει ότι η οικογένεια Βαρδινογιάννη τραβάει συνέχεια το χαλί μέχρι να αναγκαστούν όλοι να φωνάξουν βοήθεια. Όχι γενικώς και αορίστως στον αέρα, αλλά κοιτώντας την οικογένεια στο πρόσωπο. Έτσι όπως εξελίχθηκε η ιστορία στον ΠΑΟ οι μόνοι που μπορούν και έχουν την οικονομική δυνατότητα να βοηθήσουν την ομάδα είναι οι… διωγμένοι Βαρδινογιάννηδες. Η ιστορία κάνει τούμπες. Και με τις τούμπες της έχει καταφέρει να αποκτήσει περισσότερα μετάλλια και διακρίσεις από τον «φωνάζετέ με Ολυμπιονίκη» Ιωάννη Μελισσανίδη.

Γι’ αυτό επιμένω ότι η οικογένεια που δεν ξεχνά, ζει και αναπνέει για τη στιγμή που θα ξεσπάσει ένα ακόμη αυθόρμητο –αυτή τη φορά μπορεί και να είναι– παναθηναϊκό συλλαλητήριο. Όταν θα ξαναδεί το πράσινο ποτάμι να κατακλύζει το Πεδίο του Άρεως, ενώ οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ θα κοιτάζουν από τα παράθυρα και θα απορούν πού βρέθηκαν και πώς συγκεντρώθηκαν όλοι αυτοί οι προλετάριοι, της γης οι κολασμένοι, χωρίς να τους οργανώσει η ίδια. Και τότε το κεντρικό σύνθημα θα τους λύσει την απορία: «Τζίγγερ, Θεέ, ξαναπάρε την ΠΑΕ». Κάπου εκεί πάει το πράγμα. Ως γνωστό η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο, κι αν το πιάτο εκτός από κρύο έχει φτάσει στο σημείο να είναι παγωμένο, να ξέρετε ότι η ικανοποίηση αυτού που θέλει να εκδικηθεί θα είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μέχρι να αποφασίσει ο Αδαμάντιος Πολέμης, τώρα σε ρόλο Στρος Καν, μετά από μια τετράμηνη μαθητεία να πει το «ναι», έχω την αίσθηση ότι θα έχουν συσσωρευτεί τόσα πολλά προβλήματα στο τριφύλλι, που το άσπρο άλογο που είχε νοικιαστεί για τη μεγαλειώδη επιστροφή του Μελισσανίδη στην ΑΕΚ θα χρησιμοποιηθεί τελικά για την επάνοδο του Τζίγγερ. Με ένα χαμένο πρωτάθλημα, υψηλά συμβόλαια που τρέχουν, οικονομική κρίση, γκρίνια και την προσπάθεια να ερμηνεύσουν τις σιβυλλικές δηλώσεις του Ανδρέα Βγενόπουλου, οι εναπομείναντες πιστοί θα βράζουν στο όριο της έκρηξης στον πράσινο καυστήρα. Να έχεις τους Ολυμπιακούς να σου λένε ότι ο Μαρινάκης σε διέλυσε, τον πρόεδρο του Ολυμπιακού σε κάθε ευκαιρία να στο επιβεβαιώνει, κι εσύ να πρέπει να κάνεις τον εγωισμό σου πέτρα και συγχρόνως να προσπαθείς να συγκεντρώσεις το μυαλό σου για να ερμηνεύσεις τη νέα ανακοίνωση του Βγενόπουλου. Όταν μάλιστα πάνω από τριψήφιος σε χιλιάδες αριθμός κριτικών τέχνης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του συμποσίου, δεν έχει καταφέρει να ερμηνεύσει τον μεγάλο Αλεξανδρινό, τον Κ. Καβάφη.

Η μεγάλη ζημιά για τον ΠΑΟ θα είναι να μην μπει στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τότε πραγματικά το ταμείο θα νιώσει ισχυρούς κραδασμούς. Θα πρέπει ένας επενδυτής με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να βάλει το χέρι του στην τσέπη για να κλείσει την τεράστια τρύπα που θα έχει δημιουργηθεί. Γιατί καλό είναι να μην ξεχνάτε ότι μιλάμε για τον ακριβότερο Παναθηναϊκό όλων των εποχών και ίσως την ακριβότερη ομάδα από τη γέννηση του θεσμού του πρωταθλήματος στην Ελλάδα. Και όλα αυτά για ένα μόνο νταμπλ. Τόσα πολλά για τόσο λίγο. Με τα λεφτά που ξοδεύτηκαν –ας αφήσουμε έξω τον προγραμματισμό–, πολλοί σύλλογοι στην Ευρώπη που πρωταγωνιστούν στα εθνικά πρωταθλήματα θα αναρωτιούνται γιατί αυτή η ομάδα δεν έχει καταφέρει να κάνει το μεγάλο μπαμ. Γιατί κακά τα ψέματα, οι ομάδες δεν φτιάχνονται μόνο με ευρώ, αλλά τα τρισκατάρατα τα χρήματα θα πρέπει να ακολουθούν και ένα πρόγραμμα. Και αυτό το πρόγραμμα είναι που μισούν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο οι ελληνικές ομάδες. Αλλά με το «τράβα μπρος και του κεφαλιού σου κάνε» κατάφερε να κάνει επιτυχία μόνο η εθνική μας σταρ Αλίκη Βουγιουκλάκη!

      

info@athensvoice.gr