Επικαιροτητα

Εορτολόγιο: Σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, γιορτάζει...

Και περιμένει μήνυμα στο fb ή στο κινητό

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Νίκος γιορτάζει σήμερα 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο
Ο Νίκος γιορτάζει σήμερα 6 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο © Pixabay

Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 6 Δεκεμβρίου; Το εορτολόγιο της Athens Voice σου τους θυμίζει. Μην ξεχάσεις να τους δώσεις τις καλύτερες ευχές σου!

Eορτολόγιο ημέρας, για να ξέρεις ποια ελληνικά ονόματα γιορτάζουν και σε ποιους να ευχηθείς. Σήμερα 6 Δεκεμβρίου ευχόμαστε τα χρόνια μας πολλά στους Νίκο, Νικόλαο, Νικόλα, Νικολή, Νικολέτα, Νίκη, Νικόλ κλπ.

Ορθόδοξο εορτολόγιο: Άγιος Νικόλαος Αρχιεπίσκοπος Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός, Άγιος Νικόλαος Καραμάνος ο Νεομάρτυρας, Mνήμη απειλής μεγάλου σεισμού, Άγιος Νίσερ, Όσιος Αντώνιος ο Νέος και θαυματουργός «εν Σιήσκω», Όσιος Νείλος «ο εν τη νήσω Στολοβνόε εν τη λίμνη Σεληγέρα» ο Νέος και θαυματουργός, Άγιος Αέρος o επίσκοπος

Ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται ο κατ' εξοχήν προστάτης των ναυτικών καθώς και του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και Λιμενικού Σώματος, γιατί στον βίο του αναφέρονται θαύματα που έχουν σχέση με τη θάλασσα.
ΥΜΝΟΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ - MARCH OF GREEK ARMY NAVY

Το μπέρδεμα που επιχειρεί να ξεδιαλύνει η Βικιπαίδεια: Σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, ο Νικόλαος υπήρξε προστάτης των φτωχών, ενώ έδινε και δώρα σε παιδιά και απόρους, συνήθως στα κρυφά, χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά του. Γι' αυτό στη Δύση η γιορτή του Αγίου Νικολάου, που λέγεται Santa Claus (σύντμηση του Santa Nicolaus), συνδέεται με τα Χριστούγεννα και με την ανταλλαγή δώρων που γίνεται τότε. Στην Ελλάδα ταυτίζεται η μορφή του Άγιου Βασίλη (Santa Claus) που φοράει κόκκινα ρούχα και έχει λευκή γενειάδα, με τον Μέγα Βασίλειο, κυρίως για λόγους εορτολογίας της Ορθόδοξης εκκλησίας, στην ουσία όμως ο συμβολισμός αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο και περιέχει στοιχεία από παγανιστικές, προχριστιανικές δοξασίες για τον «πατέρα του χιονιού» κτλ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ