Επικαιροτητα

U2: 40 χρόνια από το ιστορικό άλμπουμ «October»

Η ιστορία πίσω από το δεύτερο άλμπουμ του ιρλανδικού συγκροτήματος που κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 1981

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι U2 σε δάσος της Ιρλανδίας
Οι U2 στην Ιρλανδία, 21 Δεκεμβρίου 1982 © Steve Rapport/Getty Images/Ideal Image

Το δεύτερο στούντιο άλμπουμ των U2, «October», ηχογραφήθηκε σε Μπαχάμες και Δουβλίνο - και κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 1981. Ποιες ήταν οι επιρροές του Bono

To “October”, το δεύτερο στούντιο άλμπουμ των U2, είχε μια μάλλον παράξενη έμπνευση: τις ιδέες μιας χριστιανικής ομάδας ονόματι “Shalom Fellowship” που έκαναν τα μέλη του ιρλανδικού συγκροτήματος να αναρωτηθούν μήπως ο ροκ τρόπος ζωής αντιβαίνει στις χριστιανικές αρχές.

Οι U2 σε δάσος της Ιρλανδίας
Οι U2 στην Ιρλανδία, 21 Δεκεμβρίου 1982 © Steve Rapport/Getty Images/Ideal Image

Μετά την ολοκλήρωση του τρίτου σκέλους της Boy Tour -στην οποία προωθούσαν το άλμπουμ “Boy”- τον Φεβρουάριο του 1981, οι U2 άρχισαν να γράφουν καινούργιο υλικό για το “Οctober” -αλλά η ηχογράφηση συνάντησε κάμποσα εμπόδια: μεταξύ άλλων, ο Bono έχασε ένα χαρτοφύλακα όπου υπήρχαν οι στίχοι για τα κομμάτια και αναγκάστηκε να τους ξαναγράψει αυτοσχεδιάζοντας στα γρήγορα (ο χαρτοφύλακας βρέθηκε τελικά τον Οκτώβριο του 2004: ο Bono θεώρησε το γεγονός «αποτέλεσμα θείας χάρης»).

Αν και οι ηχογραφήσεις του άλμπουμ ήταν χαοτικές, το “October” ανέδυε ένα είδος γαλήνης με επιρροές από Joy Division και Invisible Girls που αιφνιδίασαν το κοινό: κανείς δεν περίμενε ότι οι U2 θα είχαν τέτοιες θρησκευτικές αναζητήσεις παρότι πολλοί είχαν ακούσει για το χριστιανικό υπόβαθρο του Bono. Δεν έλειπαν ούτε μουσικές αναζητήσεις: ο κιθαρίστας The Edge ενσωμάτωνε πιάνο στα κομμάτια “I Fall Down”, “Stranger In a Strange Land”, “Scarlet”, και “October”, ενώ στο “Tomorrow”, ένα θρήνο για τη μητέρα του Bono που πέθανε όταν ήταν 13 ετών, είχαν προστεθεί πνευστά. Το “I Threw a Brick Through a Window” ήταν ένα από τα πρώτα κομμάτια του συγκροτήματος που ανέδειξε τον ντράμερ Larry Mullen, Jr., ενώ το “Gloria” αναδείκνυε τον μπασίστα Adam Clayton.

U2 - Gloria (Official Music Video)

Το “Οctober” κυκλοφόρησε στις 12 Οκτωβρίου 1981, αλλά είχαν προηγηθεί δύο singles από το άλμπουμ: το “Fire” και το “Gloria”. Από το “October” oι U2 άρχισαν να χρησιμοποιούν μουσικά βίντεο: τότε το MTV ήταν δημοφιλές όσο το ραδιόφωνο. Το βίντεο για το “Gloria” είχε σκηνοθετήσει ο επίσης Ιρλανδός Meiert Avis ο οποίος θα γινόταν στη συνέχεια μεγάλος και τρανός στον χώρο των video clips. Το άλμπουμ πήρε καλές κριτικές με το Rolling Stone να το αποθεώνει, με τον Christgau να είναι πιο επιφυλακτικός και με τον Dave McCullough από το Sounds να γράφει ότι «το Οctober θα κρατήσει για πάντα». Ο Adam Sweeting από το Melody Maker έγραψε επίσης ευνοϊκή κριτική, λέγοντας: «Τη μουσική τους ευαισθησία διαμορφώνει ο ισχυρός συναισθηματικός δεσμός με την πατρίδα τους και τις παραδόσεις της». Πάντως. δεν ήταν λίγοι όσοι είπαν ότι ο Βono «παίρνει τον εαυτό του πολύ σοβαρά», ότι η μουσική του “October” παραήταν πομπώδης και οι στίχοι υπερβολικά κοινότυποι.

Οι U2 στο εξώφυλλο του άλμπουμ "October"

Το “October” έζησε «για πάντα»: το 2008 το άλμπουμ επανακυκλοφόρησε remastered μαζί με 16σελιδο φυλλάδιο φωτογραφιών και σε deluxe έκδοση με μπόνους πέντε live κομμάτια από το Hammersmith, τρία live από το BBC, το single “A Celebration”/”Trash, Trampoline and the Party Girl”, καθώς και τέσσερα επιπλέον live από το Boston Paradise Rock Club. Σήμερα, παρά την επιτυχία του το 1981, το “October” έχει επισκιαστεί από μεταγενέστερα έργα των U2: το “Joshua Tree” (1987), το “Achtung Baby” (1991) και το “War” (1991) εκτόξευσαν την μπάντα στη διεθνή σκηνή και κατά κάποιον τρόπο την απελευθέρωσαν από την ιρλανδική παράδοση.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ