Επικαιροτητα

Θάνος Αξαρλιάν: Το μεσημέρι που δολοφονήθηκε από ρουκέτα της 17Ν

Ο χαρακτηρισμός «παράπλευρη απώλεια» και η βιασύνη για την επίθεση επειδή «κάποιοι ήθελαν να πάνε διακοπές»

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
To σημείο της δολοφονίας του Θάνου Αξαρλιάν από την «17 Νοέμβρη»
To σημείο της δολοφονίας του Θάνου Αξαρλιάν από την «17 Νοέμβρη» © EUROKINISSI / ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Σαν σήμερα, στις 14 Ιουλίου 1992 η δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν από ρουκέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17Ν»- H περιγραφή της επίθεσης από τον Κουφοντίνα.

Ήταν το μεσημέρι της 14ης Ιουλίου 1992 όταν ο 20χρονος Θάνος Αξαρλιάν έπεσε νεκρός από ρουκέτα της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», καθώς περπατούσε στη συμβολή των οδών Καραγιώργη Σερβίας και Βουλής. Η δολοφονία του χαρακτηρίστηκε ως «παράπλευρη απώλεια» από την οργάνωση, που λίγες ώρες αργότερα ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης. Στόχος, όπως έγινε γνωστό αργότερα, υπήρξε ο τότε υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παλαιοκρασσάς. 

Εκείνο το μεσημέρι, πριν από 29 χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παλαιοκρασσάς, επιβιβάστηκε στο θωρακισμένο όχημά του και αναχώρησε από το υπουργείο. Στη διασταύρωση της οδούς Καραγεώργη Σερβίας με την οδό Βουλής, την ώρα που το όχημά του έπαιρνε τη στροφή, ακούστηκε ο θόρυβος της ρουκέτας. Γρήγορα ξέσπασε φωτιά, ενώ άρχισαν να ακούγονται τα ουρλιαχτά και τα κλάματα των περαστικών. Το θωρακισμένο όχημα προστάτευσε τον Γιάννη Παλαιοκρασσά και τους συνεπιβάτες του, όμως η ρουκέτα πέτυχε θανάσιμα τον 20χρονο φοιτητή, Θάνο Αξαρλιάν, που βρισκόταν νεκρός σε λίμνη αίματος.

Οι εικόνες από το σημείο της δολοφονίας του φοιτητή είναι σκληρές και ενδεικτικές της κατάστασης που επικρατούσε στους γύρω δρόμους, με τις σειρήνες ασθενοφόρων και πυροσβεστικής να ακούγονται καθώς φτάνουν κοντά στο Υπουργείο.

Ο 20χρονος φοιτητής, Θάνος Αρξαλιάν, κείτεται νεκρός μετά την επίθεση με ρουκέτα
Ο 20χρονος φοιτητής, Θάνος Αρξαλιάν, κείτεται νεκρός μετά την επίθεση με ρουκέτα © EUROKINISSI

axarlian3.jpg
Ο 20χρονος φοιτητής, Θάνος Αρξαλιάν, κείτεται νεκρός μετά την επίθεση με ρουκέτα © EUROKINISSI

Από την επίθεση με ρουκέτα τραυματίστηκαν σοβαρά τέσσερα άτομα. Ο Χρήστος Χυδιριώτης, η Αθηνά Μεργούπη, η Αργυρώ Μουσουράκη και ο Στυλιανός Κύλης, ο οποίος έχασε το μάτι του. Ο Στυλιανός Κύλης εργαζόταν σε βιοτεχνία στην οδό Κολοκοτρώνη και περνούσε από το επίμαχο σημείο τη μοιραία στιγμή. Το 2003 έδειξε στο δικαστήριο τα θραύσματα που είχαν μείνει ακόμη στο χέρι του, αλλά και σε άλλα σημεία του σώματός του, ενώ κατέθεσε ότι εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του έχασε τη δουλειά του και επιπλέον από τότε έχει αναπτύξει φοβίες.

axarlian2.jpg
To σημείο της δολοφονίας του Θάνου Αξαρλιάν από την «17 Νοέμβρη» © EUROKINISSI

 

Θάνος Αξαρλιάν: Πώς περιγράφει ο Δημήτρης Κουφοντίνας τη δολοφονία του φοιτητή

Στο βιβλίο του «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη», ο καταδικασμένος πολυισοβίτης, Δημήτρης Κουφοντίνας, περιγράφει τα λεπτά πριν τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν, το πώς στήθηκε η απόπειρα δολοφονίας κατά του Παλαιοκρασσά, αλλά και το τηλεφώνημα σε ΜΜΕ με το οποίο εξέφρασε τη λύπη του για την «παράπλευρη απώλεια». 

Μάλιστα, ο Δημήτρης Κουφοντίνας χαρακτηρίζει τη δολοφονία Αξαρλιάν ως το μοναδικό λάθος της «17 Νοέμβρη». «Εκείνη την εποχή ετοιμάζαμε μια ενέργεια χαμηλής έντασης εναντίον ενός αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών που ήταν υπεύθυνος για την τελική διαμόρφωση της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης. Τότε όμως κατατέθηκε στην οργάνωση μια άλλη πρόταση: Γιατί να μην χτυπηθεί ο ίδιος ο αρχιτέκτονας αυτής της πολιτικής, ο υπουργός Οικονομικών Παλαιοκρασσάς; Θα ήταν μια καίρια ενέργεια, θα ήταν η κορύφωση της δεκαετίας πυκνής δράσης της 17Ν. Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα. 

Το σημείο της δολοφονίας του 20χρονου Θάνου Αξαρλιάν - 14 Ιουλίου 1992
Το σημείο της δολοφονίας του 20χρονου Θάνου Αξαρλιάν - 14 Ιουλίου 1992 © ΑΠΕ-ΜΠΕ

(…) Παρά το γεγονός πως η πρόταση έγινε δεκτή, το σχέδιο της ενέργειας η εκτόξευση μιας ρουκέτας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, συνάντησε πολλές επιφυλάξεις. Αντιπροτάθηκε άλλο σημείο, άλλος τόπος, άλλος τρόπος. Η πρόταση επέμεινε: Μέσα στους καύσωνες του Ιουνίου στην οδό Βουλής, όπου θα γινόταν η ενέργεια, μετά τις 3:30 το απόγευμα ήταν ερημιά». Ακόμη περιγράφει ότι όταν χτυπήθηκε θανάσιμα ο Θάνος Αξαρλιάν ο πόνος των μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης ήταν μεγάλος. 

«Ο δικός μου πόνος ήταν αβάσταχτος. Τηλεφώνησα αμέσως, εξέφρασα τη λύπη της 17Ν. Μπορεί να είχε ευθύνη η αστυνομία, να μπλόκαρε επί μισή ώρα σχεδόν το ασθενοφόρο. Όμως, την κύρια ευθύνη την είχαμε εμείς. Χρόνια αργότερα στο δικαστήριο ζήτησα συγγνώμη. (…) Ήταν ένα τραγικό λάθος. Το μοναδικό λάθος της 17Ν», αναφέρει στο βιβλίο του ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Δολοφονία Θάνου Αξαρλιάν - Στεφάνια στο σημείο της τραγωδίας
Δολοφονία Θάνου Αξαρλιάν - Στεφάνια στο σημείο της τραγωδίας © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δολοφονία Αξαρλιάν: «Σκοτώθηκε γιατί κάποιοι ήθελαν να πάνε διακοπές»

22 ολόκληρα χρόνια μετά τη δολοφονία Αξαρλιάν, το 2014, το μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», Βασίλης Τζωρτζάτος, με επιστολή του στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», έδωσε νέα εκδοχή στα γεγονότα της 14ης Ιουλίου 1992, υποστηρίζοντας ότι η επίθεση είχε ακυρωθεί τις προηγούμενες ημέρες, καθώς υπήρχε κίνδυνος για περαστικούς. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι αυτός «που πάτησε το τηλεχειριστήριο είπε στους υπόλοιπους ότι τον πίεζε η οικογένειά του για να φύγουν διακοπές. Από το ίδιο βράδυ δεν υπήρχε ούτε ένα μέλος της 17Ν που να μην καθύβριζε τους δύο που αποφάσισαν να πατήσουν».

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο Τζωρτζάτος φωτογράφιζε, χωρίς να κατονομάζει, τον Δημήτρη Κουφοντίνα και τον Σάββα Ξηρό, υποστηρίζοντας ότι ο μαρτυρικός θάνατος του παιδιού θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν είχε ακυρωθεί λόγω των συνθηκών, επειδή υπήρχαν περαστικοί στην οδό Νίκης, η επίθεση. Στην επιστολή αναφέρεται στο διάλογο που είχε μέλος της οργάνωσης με αυτόν που πάτησε το κουμπί. «Γιατί το πάτησες, αφού είχε κόσμο που είναι μέσα στα αίματα», ρωτήθηκε και απάντησε «Υπάρχουν και παράπλευρες απώλειες».

"Εμφύλιος" στη 17Ν - MEGA ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Μητέρα Αξαρλιάν: Το παιδί μου ήταν σαν να κοιμόταν στην κηδεία

Σχεδόν μία δεκαετία μετά τη δολοφονία του παιδιού της, το 2003 και ενώ είχε εξαρθρωθεί η «17 Νοέμβρη», η μητέρα του Θάνου Αξαρλιάν κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας στη δίκη των τρομοκρατών.

Δολοφονία Θάνου Αξαρλιάν -Η μητέρα του 20χρονου θύματος της 17Ν, Σταυρούλα Αξαρλιάν
Δολοφονία Θάνου Αξαρλιάν -Η μητέρα του 20χρονου θύματος της 17Ν, Σταυρούλα Αξαρλιάν © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως είπε στο δικαστήριο η κ. Αξαρλιάν, τρεις ημέρες μετά τη δολοφονία του παιδιού της είχε παρακαλέσει τους τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα και να σταματήσουν τη δράση τους στη μνήμη του παιδιού της, όμως εκείνοι συνέχισαν. «Περίμενα αυτή τη στιγμή, γιατί δεν είχα μιλήσει ποτέ μου. Ο γιος μου ήταν ένα χαρισματικό παιδί, που θα προσέφερε στην κοινωνία. Θα μπορούσα να μιλώ ώρες γι' αυτόν. Όταν σκοτώθηκε χάθηκε όλος ο κόσμος από μπροστά μου. Όταν έγινε η κηδεία, το παιδί μου ήταν σαν να κοιμόταν. Είχε θραύσματα από τη ρουκέτα στη δεξιά του πλευρά, η οποία είχε διαλυθεί».

Όπως υποστήριξε οι δράστες δεν στόχευαν μόνο τον Γιάννη Παλαιοκρασσά ή το γιό της,  εκτοξεύοντας τη ρουκέτα στο Σύνταγμα, όπου πάντα υπάρχει κόσμος. «Η μνήμη των ανθρώπων, που δολοφονήθηκαν από τη “17 Νοέμβρη”, δεν πρέπει να σβήσει ποτέ», κατέληξε στην κατάθεσή της. 

Παλαιοκρασσάς: Δεν θα χωνέψω ποτέ ότι σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν σε απόπειρα εις βάρος μου

Πριν από επτά χρόνια, μιλώντας σε εκπομπή του Σπύρου Χαριτάτου, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Παλαιοκρασσάς είχε μιλήσει για τη δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν, ενώ ο ίδιος ήταν ο στόχος της «17 Νοέμβρη», αλλά και για το βιβλίο που είχε εκδώσει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. 

Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Δεν θα χωνέψω ποτέ ότι σκοτώθηκε ο Θάνος Αξαρλιάν σε απόπειρα δολοφονίας εις βάρος μου». 

Γ.Παλαιοκρασσάς #Giafka για θάνατο Αξαρλιάν και βιβλίο Κουφοντίνα

Σήμερα, 29 χρόνια μετά, με ανάρτησή του στο Twitter, o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επισημαίνει: «O Θάνος Αξαρλιάν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 20 ετών, εξαιτίας της δολοφονικής επίθεσης της 17Ν με ρουκέτα. H μνήμη του παραμένει ζωντανή, όπως και όλων των θυμάτων της τρομοκρατίας».

dendias_axarlian.png

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ