Επικαιροτητα

10 σεκάνς από την ατίθαση ζωή του Peter O'Toole

Ο «Λόρενς της Αραβίας» γεννήθηκε σαν σήμερα 

Δημήτρης Αθανασιάδης
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκκεντρικός και αγαπημένος! Πλήρες όνομα Πήτερ Σέιμους Λόρκαν Ο' Τουλ, αγγλιστί Peter Seamus Lorcan Toole, για τους μεγαλύτερους ο «Λόρενς της Αραβίας». Γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1932 και αφησε την τελευταία του πνοή το 2013, νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο του Λονδίνου, έχοντας αφήσει το στίγμα του επί δεκαετίες στο θέατρο, το σινεμά και την τηλεόραση με τις εμηνείες του. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία: τέσσερις Χρυσές Σφαίρες, ένα Βραβείο της Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, ένα Βραβείο Έμμυ. Μοναδικό ρεκόρ; Παρότι είχε προταθεί οκτώ φορές για Όσκαρ, δεν κατάφερε ποτέ να το κερδίσει! Αυτές είναι μερικές από τις περιπετειώδεις και άγνωστες στιγμές που θα συναντήσει κανείς στο timeline του.

Η άγνωστη ημερομηνία γέννησης

Οι πληροφορίες για την ημερομηνία και τον τόπο γέννησής του διίστανται. Άλλες πηγές δίνουν ως τόπο γέννησής του την Κονεμάρα της Ιρλανδίας και άλλες το Λιντς της Αγγλίας, εκεί που μεγάλωσε. Ο ίδιος δεν ήταν βέβαιος για τον τόπο ή την ημερομηνία γέννησής του, τονίζοντας στην αυτοβιογραφία του πως ενώ δέχεται ως ημερομηνία γέννησής του την 2 Αυγούστου, κατέχει πιστοποιητικά γέννησης και από τις δύο χώρες, με το ιρλανδικό να αναφέρει ως ημερομηνία γέννησής του τον Ιούνιο του 1932. Μητέρα του ήταν η Κόνστανς Τζέιν, νοσοκόμα σκωτικής καταγωγής, και πατέρας του ο Πάτρικ Τζόζεφ Ο' Τουλ, Ιρλανδός μεταλλουργός, παίκτης ποδοσφαίρου και πράκτορας στοιχημάτων ιπποδρόμου. Διάφοροι από τους παιδικούς του φίλους έφτασαν μέχρι την κρεμάλα έπειτα από κατηγορίες για φόνο. «Δεν προέρχομαι από την εργατική τάξη, προέρχομαι από τις τάξεις των εγκληματιών» είχε δηλώσει.  

Το σύντομο πέρασμα από τη δημοσιογραφία

Άρχισε να εργάζεται ως εκπαιδευόμενος δημοσιογράφος και φωτογράφος στην εφημερίδα Yorkshire Evening Post όταν τελείωσε το σχολείο, μέχρι την κλήση του για τη στρατιωτική θητεία του ως σηματωρός στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό.

10 σεκάνς από τη ζωή του Peter O'Toole

Λόρενς της Αραβίας: Ο ρόλος που έμελλε να αφήσει ιστορία

Έκανε τα πρώτα του θεατρικά βήματα σε ηλικία 17 ετών, συμμετέχοντας σε σαιξπηρικά έργα, στο θέατρο Bristol Old Vic και στη Βρετανική Θεατρική Εταιρεία. Το 1954 «μπήκε» στην τηλεόραση και το 1959 έκανε το κινηματογραφικό του ντεμπούτο με ένα μικρό ρόλο. Το 1962 επιλέγεται να ερμηνεύσει τον αντισυνταγματάρχη Τόμας Έντουαρντ Λόρενς, στο φιλμ «Λόρενς της Αραβίας» του Ντέιβιντ Λιν. Ο Μάρλον Μπράντο δεν ήταν διαθέσιμος, ο Άλμπερτ Φίνεϊ δεν δέχθηκε την πρόταση που του έγινε και Πίτερ Ο' Τουλ αναλαμβάνει τον πρώτο του πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία που άφησε εποχή.

10 σεκάνς από τη ζωή του Peter O'Toole

Ο ρόλος που του πήγε πολύ

Υπήρξε ένας από τους ελάχιστους υποψήφιους για Όσκαρ ηθοποιούς που προτάθηκε δύο φορές για τον ίδιο ρόλο, σε δύο διαφορετικές ταινίες. Ως Ερρίκος Β' της Αγγλίας στα φιλμ «Μπέκετ» το 1964 και «Το λιοντάρι του χειμώνα» το 1968.

Ο αλκοολισμός και οι περιπέτειες με το θάνατο

10 σεκάνς από τη ζωή του Peter O'Toole, Photo by Artisan Entertainment - © 1998 Columbia Pictures

Εξαιτίας της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του στα 70s. Το 1976 εγχειρίστηκε και του αφαιρέθηκε το πάγκρεας και μεγάλο μέρος του στομαχιού του, γεγονός που τον οδήγησε σε ινσουλινοεξαρτώμενο διαβήτη. Το 1978 έφτασε ένα βήμα από τον θάνατο εξαιτίας αιματολογικής διαταραχής. Κατάφερε να αναρρώσει αλλά οι εμφανίσεις του ήταν περισσότερες στην τηλεόραση παρά στον κινηματογράφο. Επέστρεψε εντυπωσιακά στον «Τελευταίο Αυτοκράτορα» του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, το 1987. 

Ο λεχρίτης θείος Όσκαρ

Το 2003, η Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών βράβευσε τον Πίτερ Ο' Τουλ με τιμητικό Όσκαρ για τον συνολικό όγκο της δουλειάς του και την ισόβια προσφορά του στον κινηματογράφο. Ο ίδιος αρνήθηκε αρχικά την πρόταση στέλνοντας επιστολή στην Ακαδημία, εξηγώντας πως «αφού είμαι ακόμη στο παιχνίδι και θα μπορούσα να κερδίσω τον αγαπητό λεχρίτη στα ίσια, θα μπορούσε παρακαλώ η Ακαδημία να αναβάλλει την τιμή μέχρι να γίνω 80;». Η ανταπάντηση της Ακαδημίας ήταν πως θα του απένειμαν το βραβείο είτε το επιθυμούσε είτε όχι. Εν τέλει συμφώνησε να εμφανιστεί στην τελετή και να δεχθεί το τιμητικό του Όσκαρ, το οποίο του παραδόθηκε από τη Μέριλ Στριπ, η οποία μετρούσε τις περισσότερες υποψηφιότητες από κάθε ηθοποιό.

Οι εκκεντρικές συνήθειές του

Δεν συνήθιζε να κουβαλάει πολλά χρήματα ή κλειδιά όταν έφευγε από το σπίτι του. «Ελπίζω να βρίσκεται κάποιος μπάσταρδος μέσα» είχε εξηγήσει για τη συνήθειά του.

Ερωτευμένος με τον Σαίξπηρ

Όπως εξομολογήθηκε τον Δεκέμβριο του 2006 στο NPR γνώριζε «απ' έξω κι ανακατωτά» και τα 154 σονέτα του Σαίξπηρ, πιστεύοντας πως ανήκουν στον ανθό της βρετανικής ποίησης. Μια από τις αγαπημένες του καθημερινές στιγμές ήταν η ανάγνωσή τους.

Ο Πίτερ Ο' Τουλ και οι... 1.033 γυναίκες

Είχε μελετήσει τις γυναίκες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα προσπαθώντας όσο μπορούσε περισσότερο να τις καταλάβει, αλλά τελικά δεν γνώριζε τίποτε, όπως εκμυστηρεύτηκε το 2007 σε συνέντευξή του στο BBC Radio. Το 1959 παντρεύτηκε την Ουαλή ηθοποιό Σαν Φίλιπς, με την οποία απέκτησε δύο κόρες και χώρισε το 1979. Κατηγορήθηκε για ψυχική κακοποίηση και υπερβολική ζήλεια. Βρήκε θαλπωρή αργότερα στην αγκαλιά του μοντέλου Κάρεν Μπράουν.

Στο βιβλίο «Hellraiser, Sexual Outlaw, Irish Rebel» των Ντάργουιν Πόρτερ και Ντάνφορθ Πρινς υποστηρίζεται πως από το κρεβάτι του πέρασαν 1.033 γυναίκες, πως κάποτε έβαλε στοίχημα 150 δολαρίων για το αν θα κατάφερνε να κοιμηθεί με τις Τζέιν Μάνσφιλντ, Ανίτα Έκμπεργκ και Νταϊάνα Ντορς, πως συμμετείχε σε σεξουαλικά όργια. Η πριγκίπισσα Μαργαρίτα (αδελφή της Ελισάβετ), η Λιζ Τέιλορ, η Σοφία Λόρεν, η Άβα Γκάρντνερ, η Όντρεϊ Χέπμπορν, είναι μερικές από εκείνες που φέρονται να γοητεύτηκαν από την προσωπικότητά του. 

Ο σνομπισμός στις βασιλικές τιμές

Υπήρξε από τους λίγους −ίσως ο μοναδικός− από τους ηθοποιούς της γενιάς του, που είχαν ως κέντρο των θεατρικών εμφανίσεών τους το Λονδίνο και δεν τιμήθηκε ως ιππότης του Βρετανικού στέμματος. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Daily Mail», του προσφέρθηκε ο τίτλος του ιππότη ή του ιππότη επί τιμή το 1987, όμως εκείνος τον αρνήθηκε εξαιτίας των πολιτικών και προσωπικών του πιστεύω.