Πολιτικη & Οικονομια

Power Pass: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Τι πρέπει να προσέξουμε

Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την επιδότηση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ηλεκτρισμός
Power Pass: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Τι πρέπει να προσέξουμε © Andrey Metelev/Unsplash

Power Pass: Ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ρεύματος έως 600 ευρώ - Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές.

Από την Παρασκευή, 17 Ιουνίου, ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το power pass, προκειμένου οι δικαιούχοι να λάβουν την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος με επιστροφές ποσών έως 600 ευρώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100.3.

«Από αυτήν την πλατφόρμα θα περάσει ουσιαστικά το 98% των οικογενειών στην Ελλάδα γιατί αφορά καθαρό οικογενειακό εισόδημα 45.000 ευρώ, στο εισόδημα αυτό δεν προσμετράται τυχόν εισόδημα προστατευόμενου μέλους. Από την Παρασκευή και μετά θα μπορεί κανείς με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ να υποβάλει την αίτησή του, μέχρι το τέλος του Ιουνίου θα γίνουν όλες οι αιτήσεις και αμέσως μετά θα γίνει ο σχετικός υπολογισμός για το ποσοστό εκείνο που θα αφορά το ποσό εκείνο για τον καθένα ξεχωριστά, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Power Pass: Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές

Οι καταναλωτές θα πρέπει να κοιτάξουν προσεκτικά τον λογαριασμό τους, καθώς αυτό που έχει σημασία είναι η ημερομηνία έκδοσης και όχι η περίοδος κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό που έχει εκδοθεί 1η Ιουνίου 2022, και έχει περίοδο κατανάλωσης 31/1/22 – 29/5/22, ο καταναλωτής δεν δικαιούται καμία επιστροφή. Ο λόγος αφορά στην υπουργική απόφαση, η οποία προβλέπει ότι σύμφωνα με το άρθρο 3, για τον υπολογισμό του ποσού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο, αρχικά υπολογίζεται το ποσό της ενίσχυσης για κάθε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος οικιακών παροχών του εσωτερικού, που έχει εκδοθεί την περίοδο μεταξύ της 1ης Δεκεμβρίου 2021 έως 31η Μαϊου 2022.

Συνεπώς, ό,τι εκδίδεται μετά τον Μάιο, ακόμα και εάν αφορά στο «επίμαχο τετράμηνο» των αυξήσεων, είναι εκτός επιδότησης.

Power Pass: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι - Τι πρέπει να γνωρίζουν

  • Ποιοι είναι δικαιούχοι: Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που αναπροσαρμόζονται με βάση τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η ενίσχυση αφορά τον λογαριασμό κατανάλωσης της κύριας κατοικίας των δικαιούχων, καθώς και της μισθωμένης κατοικίας των παιδιών τους που σπουδάζουν.
  • Οικονομική ενίσχυση: Για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης, κάθε αριθμός παροχής ρεύματος, για κάθε μήνα, δηλώνεται από έναν μόνο δικαιούχο. Σε περίπτωση που ένας αριθμός παροχής ρεύματος για κάποιον μήνα τυχόν δηλωθεί από δύο η περισσότερους δικαιούχους, ακολουθείται η διαδικασία καταμερισμού της ενίσχυσης ανά δικαιούχο.
  • Ύψος αποζημίωσης: Το ποσό της ενίσχυσης ανά λογαριασμό ρεύματος υπολογίζεται στο 60% επί του θετικού υπολοίπου που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής του λογαριασμού και των ποσών έκπτωσης.
  • Εξαιρέσεις: Σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά κυμαινόμενο τιμολόγιο ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης. Επίσης, σε περίπτωση που ο λογαριασμός δεν αφορά παροχή οικιακής χρήσης, ο αιτών δεν δικαιούται τη λήψη ενίσχυσης.
  • Υπολογισμός: Για κυμαινόμενα τιμολόγια, τα οποία δεν αναγράφουν ξεχωριστά στις χρεώσεις τους το ποσό που αντιστοιχεί στη ρήτρα αναπροσαρμογής, αυτό υπολογίζεται τεκμαρτά από τον προμηθευτή ενέργειας (το ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση από το ποσό της χρέωσης προμήθειας ενέργειας με βάση την κατανάλωση, τεκμαρτού ποσού χρέωσης ενέργειας για το οποίο λαμβάνεται υπόψη η τιμή 120 ευρώ ανά MWh).
  • Εκπτώσεις: Ως εκπτώσεις που έχουν χορηγηθεί από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας λαμβάνονται κάθε μορφής εκπτώσεις, το ύψος των οποίων εξαρτάται από την κατανάλωση ενέργειας του λογαριασμού. Εξαιρούνται οι εκπτώσεις σταθερού ύψους που δεν υπολογίζονται επί της ενέργειας που καταναλώθηκε.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ