Πολιτικη & Οικονομια

Έως τις 16 Νοεμβρίου τα εποχικά επιδόματα σε 130.000 εργαζόμενους

Ποιους αφορά η διαδικασία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
e-ΕΦΚΑ: Ανοίγει ο δρόμος για εποχικά επιδόματα σε 130.000 εργαζόμενους – Ποιοι δικαιούνται την ειδική αποζημίωση.
ΠΥΡΓΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ | PHOTO: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ/EUROKINISSI

e-ΕΦΚΑ: Ανοίγει ο δρόμος για εποχικά επιδόματα σε 130.000 εργαζόμενους – Ποιοι δικαιούνται την ειδική αποζημίωση.

Λίγη υπομονή ακόμη, έως τις 16 Νοεμβρίου, θα πρέπει να κάνουν οι περίπου 130.000 εργαζόμενοι σε τουρισμό και επισιτισμό, καθώς και καλλιτέχνες, προκειμένου να ολοκληρωθεί η  καταχώριση των ασφαλιστικών εισφορών τους στον e-ΕΦΚΑ και να λάβουν έτσι τα εποχικά επιδόματα που δικαιούνται, καθώς και άλλες παροχές σε χρήμα. Πρόκειται για εργαζομένους που υπέβαλαν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις και έλαβαν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού κατά το 2020, και πλέον θα εμφανιστούν στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ τα ένσημα που αντιστοιχούν στον χρόνο αυτό.

Αυτό κατέστη εφικτό μετά την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ) από το υπουργείο Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ για περίπου 108.000 εποχικά εργαζομένους με δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης (τουρισμός, εστίαση κ.λπ.), 22.364 καλλιτέχνες και επαγγελματίες της τέχνης, ξεναγούς και τουριστικούς συνοδούς, καθώς και 12 εργαζομένους με καταγγελία σύμβασης σε επιχειρήσεις – εργοδότες που επλήγησαν από τον «Ιανό».

Η υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων χρειάστηκε αρκετό χρόνο, καθώς ήταν ένα μεγάλο έργο που ανέλαβε το υπουργείο, για πρώτη φορά μέσα σε μια δύσκολη περίοδο, λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού. Έγινε εκτενής επεξεργασία των αρχείων και αναπτύχθηκε ειδικό λογισμικό για τη διαμόρφωση των ΑΠΔ, καθώς μέχρι πρότινος το υπουργείο δεν είχε υποβάλλει αντίστοιχου μεγέθους και περιεχομένου δηλώσεις και δεν υφίστατο σχετική τεχνογνωσία στις υπηρεσίες του.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ελέγχων και διασταυρώσεις των αρχείων του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ με αυτά του e-ΕΦΚΑ, ώστε να ταυτοποιηθούν οι ασφαλισμένοι που έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Τέλος, κατά την ηλεκτρονική υποβολή των ΑΠΔ στον e-ΕΦΚΑ διενεργούνται έλεγχοι ορθότητας του περιεχομένου τους και τυχόν εντοπιζόμενες λανθασμένες εγγραφές διορθώνονται και υποβάλλονται εκ νέου, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεγάλος χρόνος έως την ενσωμάτωση των ασφαλιστικών δεδομένων των ΑΠΔ από το πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ.

Η διαδικασία υποβολής των ΑΠΔ των ανωτέρω κατηγοριών ασφαλισμένων με Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου για όλους τους μήνες του 2020 έχει ολοκληρωθεί. Στην παρούσα φάση ενημερώνονται μηχανογραφικά οι «Ατομικοί Λογαριασμοί Ασφάλισης» στο πληροφοριακό σύστημα του e-ΕΦΚΑ. Οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να λάβουν γνώση των στοιχείων ασφάλισής τους μέχρι τις 16 Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ