Κινηματογραφος

«2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Σήμερα είναι τα γενέθλια του HAL 9000

fotini-alevra.jpg
Φωτεινή Αλευρά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
2001: Space Odyssey

Τι Να Δω Σήμερα: “2001: A Space Odyssey” του Στάνλεϊ Κιούμπρικ - Η Φωτεινή Αλευρά διαλέγει την ταινία της ημέρας.

Και τί να γράψει κανείς για αυτή την ανυπολόγιστης αξίας ταινία και για αυτόν το κορυφαίο δημιουργό που να μην έχει ήδη γραφτεί; Αναζητώντας μια αφορμή για να ενταχθεί κι αυτό το αριστούργημα της κινηματογραφικής τέχνης, στο λεύκωμα της στήλης μας, θα μοιραστώ μαζί σας την πληροφορία πως, στο κινηματογραφικό ημερολόγιο για δυνατούς παίκτες, ο HAL 9000 έχει γεννηθεί στις 12 Ιανουαρίου του 1997. Σήμερα βλέπουμε το αριστούργημα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος».

Βασισμένη στο διήγημα του Άρθουρ Κλαρκ “The Sentinel”, η ταινία αφηγείται το ταξίδι του ανθρώπου, από πίθηκος σε εξερευνητής του διαστήματος. Η ανακάλυψη ενός μονόλιθου στη Σελήνη, ο οποίος εκπέμπει ένα ραδιοφωνικό σήμα προς τον πλανήτη Δία, προκαλεί την επανδρωμένη αποστολή προς εξερεύνηση, την οποία ωστόσο ο HAL 9000, ο υπερ-υπολογιστής του διαστημόπλοιου, ικανός για τεχνητή νοημοσύνη, προσπαθεί να σαμποτάρει.

2001: A SPACE ODYSSEY - Trailer

Ο Κιούμπρικ είναι ένας δεξιοτέχνης μαέστρος, ο οποίος όχι μόνον κινήθηκε με άνεση μεταξύ των διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών, αλλά μας άφησε παρακαταθήκη (αν όχι το πιο λαμπρό) σίγουρα ένα από τα σημαντικότερα δείγματα στο κάθε είδος, με το οποίο ασχολήθηκε. Η ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» είναι το αριστούργημά του, μέσα στην δυστυχώς αρκετά σύντομη, ωστόσο φοβερά μεστή καριέρα του επιδραστικού σκηνοθέτη και χωρίς αμφιβολία, η σημαντικότερη ταινία επιστημονικής φαντασίας στην ιστορία του κινηματογράφου. Μια ταινία σταθμός όχι μόνο για το sci-fi, αλλά για όλο το σινεμά, ένα σύγχρονο έπος το οποίο δεν φτιάχτηκε για να μας εντυπωσιάσει αλλά για να προκαλέσει την φαντασία μας και συνεχίζει να το κάνει ακόμη και σήμερα.

2001.jpg

Η ταινία «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» είναι διαθέσιμη στα iTunes, Google Play Movies και YouTube.

  • 2001: A Space Odyssey (2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος)
  • Η.Π.Α., 1968, Έγχρωμη
  • Περιπέτεια / Επιστημονικής Φαντασίας, 149’
  • Σκηνοθεσία: Στάνλεϊ Κιούμπρικ
  • Σενάριο: Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Άρθουρ Κλαρκ
  • Πρωταγωνιστούν: Κιρ Ντούλια, Γκάρι Λόκγουντ, Γουίλιαμ Σιλβέστερ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ