Κινηματογραφος

Η κριτική της ταινίας «Spider-Man: Νο Way Home»

«Η μεγαλύτερη αδυναμία σου Πίτερ Πάρκερ είναι η ηθική σου»

2021 | Έγχρ. | Διάρκεια: 148'
324257-668306.jpg
Κωνσταντίνος Καϊμάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η κριτική της ταινίας «Spider-Man: Νο Way Home»

Κριτική για την ταινία «Spider-Man: Νο Way Home» που έχει ενθουσιάσει κοινό και κριτικούς με τους Τομ Χόλαντ, Ζεντάγια, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς κ.α.

Η ταυτότητα του Πίτερ Πάρκερ αποκαλύπτεται και η κοινή γνώμη σε απόλυτη συμφωνία με τα ΜΜΕ τάσσεται ενάντια στο νεαρό άντρα που «κρύβεται πίσω από την μάσκα του Spider-Man και προκαλεί χάος και καταστροφή». Ο απελπισμένος Πίτερ γνωρίζει πως δεν έχει πολλά να ελπίζει αλλά τα πράγματα θα σκληρύνουν περαιτέρω όταν οι μεγαλύτεροι εχθροί από το παρελθόν του ζωντανέψουν και ζητήσουν εκδίκηση. 

Περισσότερο με ένα νοσταλγικό φόρο τιμής σε ολόκληρη τη μυθολογία του Spider-Man κι όχι με μια ακόμη τυπική περιπέτεια του, μοιάζει το «No way home». Οι εμβληματικοί κακοί από τις παλιές ταινίες (ο Green Goblin, o Doctor Octopus, o Sandman, o Electro) επιστρέφουν για να δώσουν ένα άλλο, πιο προσωπικό -και σαφέστατα δραματικό- προφίλ, στη νέα περιπέτεια του Ανθρώπου- Αράχνη. Καθώς είναι η πρώτη φορά στην κινηματογραφική ιστορία του Spider-Man που η ταυτότητά του αποκαλύπτεται, ο Πίτερ αναλογίζεται ποια είναι η ευθύνη του πλέον, όχι μόνο απέναντι στους πολίτες της Νέας Υόρκης αλλά πρωτίστως στους δικούς του ανθρώπους και σε όσους αγαπά.

Η κριτική της ταινίας «Spider-Man: Νο Way Home»

Οι συνθήκες είναι πιο ώριμες από ποτέ για να κατασκευάσουν τα μυαλά της Marvel ένα πιο ώριμο, συναισθηματικό και ψαγμένο στόρι γύρω από το μέλλον του ήρωα. Από τα πρώτα κιόλας πλάνα η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και το όλο σκηνικό με αυτό το γουστόζικο ανακάτεμα χώρου και χρόνου, θυμίζει υπαρξιακή κρίση με την ούγια στο βάθος να γράφει… ενηλικίωση. Στο πληθωρικό και ανατρεπτικό blockbuster του Τζον Γουότς (ο σκηνοθέτης των «Homecoming» και «Far from home» ολοκληρώνει την τριλογία του Τομ Χόλαντ με φινέτσα και ατόφια κινηματογραφική χάρη) τα πάντα επιτρέπονται.

Η κριτική της ταινίας «Spider-Man: Νο Way Home»

Η δράση από τα παράλληλα σύμπαντα συναντά πρόσωπα από όλες τις προηγούμενες ταινίες του Ανθρώπου- Αράχνη και οι εκπλήξεις δεν έχουν τελειωμό. Όλα αυτά κουμπώνουν μια χαρά με κάποιες δυνατές ανατροπές ενώ το χιούμορ και η συγκίνηση ακολουθούν κατά πόδας την μοντέρνα άποψη του Γουότς που τολμά να οραματιστεί ένα διαφορετικό και κάπως θλιβερό μέλλον για τον Spider-Man.

SPIDER-MAN: NO WAY HOME - Official Trailer

Δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα για το πρωτότυπο σενάριο που είναι βέβαιο ότι θα ενθουσιάσει τους φαν του ήρωα. Ας πούμε μόνο το εξής προσπαθώντας να αποφύγουμε τα spoiler: στην πορεία αυτογνωσίας του ήρωα, η παρουσία των φίλων και συμμάχων του (η Μέι, ο Νεντ, η MJ, o Dr Strange, o Χόγκαν και δύο ακόμη πρόσωπα-εκπλήξεις) θα φέρουν τη λύση στα ηθικά διλήμματα του ήρωα, ενώ την ίδια ώρα γίνεται μια φιλότιμη προσπάθεια να αποδοθούν αυθεντικά ψυχολογικά χαρακτηριστικά στους χάρτινους εχθρούς του και να κατανοηθούν τα σκοτεινά κίνητρα τους.

Σκηνοθεσία: Τζον Γουότς Πρωταγωνιστούν: Τομ Χόλαντ, Ζεντάγια, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Τζον Φαβρό

Critic’s choise (***)

INFO
Spider-Man: Νο Way Home
Spider-Man: No Way Home Spider-Man: No Way Home
2021 | Έγχρ. | Διάρκεια: 148'

  • ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Τζον Γουότς
  • ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Τζών Φαβριού, Άλφρεντ Μολίνα, Μαρίσα Τομέυ, Τζέημι Φοξ, Τζ. Κ. Σίμονς, Γουίλεμ Νταφόε, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Μπένεντικτ Γουόνγκ, Μάρτιν Σταρ, Αντζουρι Ράις, Ζεντάγια, Τζέικομπ Μπάταλον, Γκλεν Κέογκ
  • χρονολογια: 2021
Δες αναλυτικά

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ