Visual Browsing
Ρομπέρτο Μπενίνι

Ο Ρομπέρτο Μπενίνι έρχεται στην Ελλάδα και μιλά στην A.V.

Ο διάσημος κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης έρχεται με τη νέα του παράσταση «Κόλαση και Παράδεισος» για δύο βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής

Ο διάσημος κωμικός ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρομπέρτο Μπενίνι έρχεται με τη νέα του παράσταση «Κόλαση και Παράδεισος», βασισμένη στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, για δύο βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής, στις 5 & 6/5. Η A.V. τον βρήκε κι εκείνος δήλωσε ενθουσιασμένος που μια στάση της παγκόσμιας περιοδείας του θα είναι η Ελλάδα, «το δεύτερο σπίτι του».

Καταπιάνεστε με αρκετά διαφορετικά πράγματα, αλλά πάντα προσεγγίζετε την πραγματικότητα μέσα από την κωμική της πλευρά.
Κάνω πάντα το ίδιο πράγμα σε όλες μου τις δουλειές, είτε ασχολούμαι με τον κινηματόγραφο είτε με το θέατρο. Υπάρχουν πολλές διαφορές ανάμεσα στα έργα που καταπιάνομαι, αλλά η ουσία της δουλειά μου παραμένει η ίδια: να δημιουργώ χαρακτήρες και μύθους οι οποίοι διασκεδάζουν τους ανθρώπους. Ακόμα και όταν γίνομαι ενοχλητικός, αυτό συμβαίνει γιατί ασκώ κριτική στα ελαττώματα του συστήματος. Στα δικά μας ελαττώματα. Βλέπετε, η σάτιρα είναι η δουλειά μου. Και πιστεύω ότι αυτή είναι η ουσία της ύπαρξής μας, του πολιτισμού και του δημοκρατικού μας συστήματος. Για πολλούς από εμάς θα μπορούσαμε να πούμε ότι λειτουργεί σαν «Καθαρτήριο».

Ποια πιστεύετε ότι θα ήταν η γνώμη του Δάντη για τον Μπερλουσκόνι;
Αν ο Δάντης ήταν ζωντανός, πιστεύω πως θα γελούσε μαζί του πολύ, όπως άλλωστε κάνουν και όλοι οι άλλοι. Στην περίπτωση που θα τον έπαιρνε στα σοβαρά, θα τον έριχνε σίγουρα στην «Κόλαση» και θα έβαζε τους αντιπάλους του να τον βασανίζουν, όπως έκανε στη «Θεία Κωμωδία». Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι θα τον έπαιρνε στα σοβαρά. Ο Μπερλουσκόνι είναι τόσο αστείος, ώστε ο Δάντης απλά θα γελούσε μαζί του.  

Ρομπέρτο Μπενίνι
Σχετικα
«Η τελευταία μονομαχία»: Το τελευταίο έπος του Ρίντλεϊ Σκοτ
«Η τελευταία μονομαχία»: Το τελευταίο έπος του Ρίντλεϊ Σκοτ

Ποια σχέση υπάρχει ανάμεσα στη «Θεία Κωμωδία» και την ταινία σας “Il Monstro”;
Στη «Θεία Κωμωδία» οι άνθρωποι πληρώνουν για τα δικά τους λάθη, το δικό τους τρόπο ζωή, τις δικές τους αμαρτίες. Στο “Il Monstro”, αντίθετα, ένας αθώος πληρώνει για τα λάθη άλλων ανθρώπων. Στο τέλος βέβαια επέρχεται πάντα η δικαιοσύνη. Ίσως αυτή να είναι και η μόνη ομοιότητά τους. Η ισορροπία αποκαθίσταται, το δίκαιο και η αλήθεια κυριαρχούν. 

Τι να περιμένουμε να δούμε στην παράστασή σας;
Μια άμεση και αναγνωρίσιμη προσέγγιση σύγχρονων γεγονότων μέσα από το οικουμενικό αυτό λογοτεχνικό αριστούργημα. Πιστεύω ότι η ανθρωπότητα οφείλει στον Δάντη για το θεϊκό δώρο που μας έκανε – η «Θεία Κωμωδία» είναι ένα μάθημα ζωής αναφορικά με το τι πρέπει να αποφεύγουμε για να ζούμε σωστά. Στην Αθήνα, όπως έχω κάνει και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή τουρνέ, θα εισάγω την 5η ωδή από την «Κόλαση», όπου ο Δάντης μιλάει για την αγάπη, το πάθος και το σεξ. Θέματα που ενδιαφέρουν τον κόσμο και αποτελούν επίσης έναν τρόπο να φέρουμε πιο κοντά τούς έφηβους σε αυτό το κλασικό κείμενο. Η παράσταση είναι αρκετά «λαϊκή», προσιτή. Στο πρώτο μέρος σατιρίζω καθημερινές καταστάσεις μέσα από τις οποίες μεταφέρω το κοινό στη μαγική ποίηση του Δάντη. Είναι τόσο φανερό ότι σήμερα τα μεγάλα προβλήματά μας δεν είναι και τόσο διαφορετικά από εκείνα του παρελθόντος. Το ίδιο συμβαίνει και με τις αξίες, τις αρχές και τον τελικό προορισμό μας. Γι’ αυτό είμαι τόσο χαρούμενος που παρουσιάζω αυτή την παράσταση, γιατί αποδεικνύει πόσο σύγχρονοί μας είναι οι μεγάλοι κλασικοί. Και είναι ακόμα πιο συναρπαστικό που θα την παρουσιάσω στο ελληνικό κοινό. Αγαπάω τη χώρα σας, τη θεωρώ το δεύτερο σπίτι μου. Είμαι περήφανος που θα αφηγηθώ τα λόγια του Δάντη στο μέρος όπου ο δραματικός λόγος ακούστηκε για πρώτη φορά, την εποχή εκείνη όπου σατίριζαν τις ίδιες ανθρώπινες αξίες και στοιχεία.


Μέγαρο Μουσικής, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, 210 7258.510. Προπώληση από 1/4 στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής και στην Ερμού 1, 210 7282.333, € 35, 50, 70, 90, 110. 

Δειτε επισης

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5