Βιβλιο

Η επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας

Ένα διαφωτιστικό βιβλίο για τη διαδρομή της Ρωσίας από την προσπάθεια εκδημοκρατισμού του Γκορμπατσόφ μέχρι το καθεστώς του Βλαντιμίρ Πούτιν

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας» του Αρκάντι Οστρόφσκι

Η επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας: Παρουσίαση του βιβλίου του Αρκάντι Οστρόφσκι για τον μετα-σοβιετικό κόσμο (εκδ. Επίκεντρο)

Το βιβλίο του Αρκάντι Οστρόφσκι «Η επινόηση της σύγχρονης Ρωσίας», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Επίκεντρο σε μετάφραση Θεοχάρη Αναγνωστόπουλου και πρόλογο του Δημήτρη Β. Τριανταφυλλίδη, είναι μια αφήγηση που μας εισάγει στον μετα-σοβιετικό κόσμο. Τόσο ο Οστρόφσκι, όσο και ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης −γνωστός μας από το εξίσου διαφωτιστικό «Γράμματα από τη Ρωσία» − έχουν βαθιά γνώση της ρωσικής ιστορίας, της πολιτικής της κουλτούρας και θρησκευτικών της ηθών, με αποτέλεσμα να απαντούν σε ερωτήματα τα οποία φαίνονται σήμερα πιο επίκαιρα από ποτέ. Πώς μια χώρα που άφησε πίσω της εβδομήντα χρόνια σοβιετικής διακυβέρνησης κατέληξε να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Δύση; Είναι η Ρωσία επικίνδυνη και για τους δικούς της πολίτες; Πού θα οδηγήσει η ρωσική επεκτατικότητα; Γιατί οι άνθρωποι που απέρριψαν, με επαρκή πλειοψηφία, την κομμουνιστική ιδεολογία δέχονται τώρα την κρατική προπαγάνδα την οποία σκαρώνει η εξουσία με τις παλιές, γνώριμες κομμουνιστικές μεθόδους; Ο Αρκάντι Οστρόφσκι οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι μέσα από την ταραχώδη μετα-σοβιετική μεταμόρφωση της Ρωσίας και αναλύει τα βασικά σημεία καμπής που εκπλήσσουν τον κόσμο − αν και μερικοί στη Δύση αρνούνται να καταλάβουν. Ως ξένος ανταποκριτής στην ίδια του τη χώρα, ο Οστρόφσκι υπήρξε αυτόπτης μάρτυρας της σύγχρονης ιστορίας της Ρωσίας: εδώ, μέσα από πρωτότυπη έρευνα και συνεντεύξεις, αποκαλύπτει τις ιδεολογικές συγκρούσεις, τους συμβιβασμούς και τους πειρασμούς που τοποθετούν τη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες στην κόψη του ξυραφιού. Και απαντά στη μόνιμη απορία: γιατί η Ρωσία δεν επιτυγχάνει στη δημοκρατία, στη διαφάνεια και στο κράτος δικαίου∙ γιατί απέτυχε η περεστρόικα και πώς φτάσαμε στο καθεστώς του Πούτιν.

O Oστρόφσκι έχει εμβαθύνει στο φαινόμενο της ρωσικής προπαγάνδας και έχει γράψει ένα ακόμη βιβλίο με θέμα τα fake news τα οποία φαίνεται ότι έχουν ευρεία διάδοση εντός και εκτός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το αγγλόγλωσσο «Η επινόηση της Ρωσίας» βραβεύτηκε με το George Orwell Prize και με το Cornelius Ryan Award, ενώ ήταν στη βραχεία λίστα για το Lionel Gelber Prize και το Financial Times Book Of The Year.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ