Βιβλιο

Spider-Man: Μεγαλώνοντας μαζί μας

Ο Spider-Man μεγαλώνει και γερνά από κεφάλαιο σε κεφάλαιο, παρακολουθώντας την πολιτική ιστορία του πλανήτη

kyriakos_1.jpg
Κυριάκος Αθανασιάδης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Spider-Man: Η Ζωή μου»: Το κόμικ των Chip Zdarsky και Mark Bagley από τις εκδόσεις Anubis.

«Spider-Man: Η Ζωή μου»: Το κόμικ των Chip Zdarsky και Mark Bagley κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Anubis.

Οι υπερήρωες δεν γερνούν. Μολονότι όλα γύρω τους αλλάζουν, οι ίδιοι παραμένουν στην ίδια πάνω-κάτω ηλικία: έτσι όπως τους γνωρίσαμε. Το ίδιο συμβαίνει και με τον #1 από αυτούς (τουλάχιστον για το σύμπαν της Marvel), τον καταπληκτικό Σπάιντερ-Μαν. Μπορεί κάποια στιγμή να τελειώνει το λύκειο και να σπουδάζει στο κολέγιο, μπορεί να παντρεύεται, μπορεί να αλλάζει διαστάσεις ή οι ορκισμένοι εχθροί του να του κλέβουν το σώμα, την ίδια του την υπόσταση — αλλά κάποια στιγμή βρίσκεται πάλι εκεί, πίσω, όπως τον ξέρουμε από το 1962 και το 15ο τεύχος τού «Amazing Fantasy», όταν εκείνη η ραδιενεργός αράχνη δάγκωσε τον δεκαπεντάχρονο Πίτερ Πάρκερ, γεννώντας έτσι τον φιλικό υπερήρωα της γειτονιάς «μας». Δεν υπάρχει κάποια «γραμμική» βιογραφία του Σπάιντερ-Μαν — όπως και κανενός άλλου από τους υπερήρωες φίλους του. Μέχρι τώρα.

Το 2019, για τον εορτασμό των ογδόντα χρόνων ζωής της Marvel, ο σεναριογράφος Chip Zdarsky και ο θρυλικός εικονογράφος του Σπάιντερ-Μαν, Μark Bagley (βασικός σχεδιαστής του «The Amazing Spider-Man» τη δεκαετία του 1990 και του «Ultimate Spider-Man» τη δεκαετία του 2000), ενώνουν τις δυνάμεις τους δημιουργώντας μία πραγματικά μοναδική ιστορία, καθώς στο κόμικ «Spider-Man: Η Ζωή μου» αφηγούνται ΟΛΗ την ιστορία της ζωής του Σπάιντερ-Μαν από την αρχή ως το τέλος, με σκηνικό τα σημαντικότερα γεγονότα των δεκαετιών που έζησε: από τον Πόλεμο του Βιετνάμ στους Μυστικούς Πολέμους και τον Εμφύλιο των υπερηρώων, μέχρι την τελευταία αποστολή του εβδομηντάχρονου πια Σπάιντερ-Μαν, παρακολουθούμε τον Πίτερ Πάρκερ να μεγαλώνει μέσα σε αυτές τις πέντε δεκαετίες και μαθαίνουμε τι συμβαίνει τόσο στον ίδιο όσο και σε όσους αγαπάει περισσότερο στον κόσμο. Και όλοι ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί…

Ο τόμος που κυκλοφόρησαν μόλις οι Εκδόσεις Anubis χωρίζεται σε έξι μέρη-τεύχη (η σειρά βγήκε αρχικά στις ΗΠΑ σε έξι μεγάλα τεύχη, με περισσότερες από 30 σελίδες το καθένα), που καλύπτουν ισάριθμα κεφάλαια της ζωής του, αλλά ταυτόχρονα και της πολιτικής κατάστασης του πλανήτη. Μαζί με τον ίδιο και τα αιώνια διλήμματά του, θα δούμε πολλούς από τους βασικούς εχθρούς του, καθώς και μερικούς από τους συμμάχους του σ’ αυτό τον αέναο πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό, που όπως πάντα δεν είναι ακριβώς διακριτά μεταξύ τους: υπάρχουν μπόλικες γκρίζες ζώνες ανάμεσά τους.

Πραγματικά ιστορικά γεγονότα και συμβάντα από το σύμπαν της έντυπης Marvel, το Πράσινο Φάντασμα, ο Κρέιβεν και ο Ριντ Ρίτσαρντς των Τεσσάρων Φανταστικών, ο Τόνι Σταρκ, η Γκουέν και η Μαίρη-Τζέιν — ένας πλούτος, με άλλα λόγια, για τους παλιούς, ορκισμένους φαν του ήρωα της διπλανής πόρτας, αλλά και ένα απαραίτητο κομμάτι για κάθε κόμικς-βιβλιοθήκη που σέβεται τον εαυτό της.

«Spider-Man: Η Ζωή μου»: Το κόμικ των Chip Zdarsky και Mark Bagley από τις εκδόσεις Anubis.
Ο Chip
Zdarsky κάνει φανταστική (και τρομερά δύσκολη) δουλειά στο σενάριο, με απολύτως «ανθρώπινους» χαρακτήρες και με τρομερές ανατροπές στην πλοκή, παίρνοντας στοιχεία από παλαιότερα arc και βάζοντάς τα στις ιστορίες του, ενώ ο τρομερά έμπειρος Mark Bagley μάς χαρίζει έναν old school Σπάιντι όπως τον ξέρουμε και όπως τον αγαπήσαμε: δεν υπάρχει πιο ταιριαστό χέρι από το δικό του όταν μιλάμε για τον Άνθρωπο-Αράχνη, ακόμα και όταν αυτός είναι γερασμένος, και με ρυτίδες στο πρόσωπο.

Η Marvel παραδίδει εδώ μία από τις καλύτερες, και πιο συγκινητικές δουλειές της. Η δε ελληνική έκδοση (μετάφραση Xρήστος Κανελλόπουλος, 200 σελίδες 17 x 26, 21,96 €) είναι απλώς άψογη. Οι φαν του Πίτερ Πάρκερ —και όχι μόνο— θα την απολαύσουν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ