- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αυτά τα βιβλία προτείνει ο Μπιλ Γκέιτς για το φετινό καλοκαίρι
Η φετινή λίστα του είναι προσαρμοσμένη στην πανδημία
Βιβλία που αφορούν τον κορωνοϊό προτείνει για φέτος το καλοκαίρι ο Μπιλ Γκέιτς.
Τη λίστα των προτάσεών του με βιβλία για το φετινό καλοκαίρι γνωστοποίησε ο Μπιλ Γκέιτς όπως συνηθίζει κάθε χρόνο αυτή την εποχή. Η φετινή λίστα του είναι προσαρμοσμένη όπως ήταν αναμενόμενο με την πανδημία του κορωνοϊού.
Μάλιστα, ένα εξ αυτών συνιστά ερευνά και εξηγεί την προηγούμενη παγκόσμια πανδημία, ένα άλλο μιλά για το πώς επιχειρήσεις και κυβερνήσεις μπορούν να επιβιώσουν μέσα σε τέτοιες κρίσεις που κλονίζουν την οικονομία ενώ ένα ακόμα διδάσκει τον τρόπο που μπορούμε να ανακάμψουμε ακόμη και από το χειρότερο ψυχικό τραύμα.
Για το «The Choice» της Dr. Edith Eva Eger, ο Γκέιτς γράφει ότι «αυτό το βιβλίο είναι εν μέρει απομνημονεύματα και εν μέρει οδηγός διαχείρισης τραύματος». Εξηγεί ότι το διάβασε κατόπιν προτροπής της Μελίντα Γκέιτς. «Η Έγκερ ήταν μόλις 16 χρόνων όταν η ίδια και η οικογένειά της στάλθηκαν στο Άουσβιτς. Επέζησε απίστευτων τρομακτικών καταστάσεων (σ.σ. δεν ξαναείδε ποτέ τους γονείς της), μετανάστευσε στις ΗΠΑ και έγινε ψυχαναλύτρια. Το μοναδικό παρελθόν της τής δίνει εντυπωσιακή διορατικότητα, και πιστεύω ότι πολλοί θα βρουν, τώρα, ανακούφιση στις προτάσεις της για το πώς να χειριστούν δύσκολες καταστάσεις» επισημαίνει.
Προτείνει ένα μυθιστόρημα: το «Cloud Atlas» του David Mitchell. «Αυτό είναι το είδος του μυθιστορήματος που θα το σκέφτεσαι και θα μιλάς γι' αυτό κι ας έχει περάσει καιρός αφότου το έχεις τελειώσει» γράφει. «Είναι λίγο δύσκολο να εξηγήσεις την πλοκή γιατί περιλαμβάνει έξι ιστορίες που συνδέονται μεταξύ τους και οι οποίες συμβαίνουν σε χρονική απόσταση αιώνων η μία από την άλλη (συμπεριλαμβανομένης μιας που αγάπησα ιδιαίτερα, για έναν Αμερικανό γιατρό που έχει μπαρκάρει σε πλοίο στα μέσα του 19ου αιώνα στο Νότιο Ειρηνικό). Αλλά αν είστε σε διάθεση για μια πραγματικά συναρπαστική ιστορία για την καλύτερη και τη χειρότερη πλευρά του ανθρώπου, πιστεύω ότι θα σας σαγηνεύσει όσο εμένα» τόνισε.
Λέει ότι σπάνια συστήνει βιβλίο για επιχειρηματική δραστηριότητα γιατί ποτέ δεν αποδίδουν ακριβώς το τι είναι να λειτουργείς μια επιχείρηση, αλλά θεωρεί ότι το «The Ride of a Lifetime» του Bob Iger αποτελεί εξαίρεση. «Είναι ένα από τα καλύτερα βιβλία για επιχειρηματική δραστηριότητα που έχω διαβάσει εδώ και πολλά χρόνια. Ο Iger κάνει σπουδαία δουλειά προσπαθώντας να εξηγήσει τι είναι ακριβώς το να είσαι διευθύνων σύμβουλος σε μια μεγάλη επιχείρηση. Είτε αναζητάτε διεισδυτική ματιά σε θέματα επιχειρηματικής δραστηριότητας είτε απλώς ένα απολαυστικό ανάγνωσμα, πιστεύω ότι ο καθένας θα χαρεί τις ιστορίες του σχετικά με το να επιβλέπει την Disney σε μια από τις πιο μεταπλαστικές περιόδους της ιστορίας της» υπογραμμίζει.
«Ζούμε, σήμερα, καιρούς χωρίς προηγούμενο. Αλλά αν αναζητάτε ένα ιστορικό ανάλογο, η πανδημία της γρίπης του 1918 είναι το πλησιέστερο που μπορείτε να βρείτε» γράφει με αφορμή το βιβλίο «The Great Influenza» του John M. Barry. Και συνεχίζει: «Ο Barry θα σας διδάξει σχεδόν τα πάντα που πρέπει να ξέρετε για μια από τις πιο θανατηφόρες εξάρσεις επιδημίας στην ανθρώπινη ιστορία. Ακόμη κι αν το 1918 ήταν πολύ διαφορετική εποχή σε σχέση με το σήμερα. Το "The Great Influenza" είναι μια καλή υπενθύμιση για το ότι εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πολλές από τις ίδιες προκλήσεις».
Ο Abhijit V. Banerjee και η Esther Duflo - είναι παντρεμένοι - μοιράστηκαν πέρυσι μαζί με τον Michael Kremer του Χάρβαρντ το βραβείο Sveriges Riksbank για Οικονομικές Επιστήμες στη Μνήμη του Άλφρεντ Νόμπελ. Ο Γκέιτς προτείνει για το φετινό καλοκαίρι το βιβλίο τους «Good Economics for Hard Times» και αναφέρει: «Οι Banerjee και Duflo κέρδισαν πέρυσι το Nobel Memorial Prize για Οικονομικές Επιστήμες και είναι δύο από τους πιο έξυπνους οικονομολόγους που δραστηριοποιούνται σήμερα. Ευτυχώς για εμάς, είναι επίσης πολύ καλοί στο να κάνουν την επιστήμη των οικονομικών προσβάσιμη στον μέσο άνθρωπο. Το καινούργιο τους βιβλίο καταπιάνεται με την ανισότητα και τις πολιτικές διαιρέσεις, εστιάζοντας σε διαμάχες για θέματα πολιτικής που είναι στο προσκήνιο σε πλούσιες χώρες, όπως οι ΗΠΑ».
ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η Αισθητική της Οδύνης και ο μύθος του Καταραμένου Δημιουργού: Ένα longread
Ο γνωστός συγγραφέας κάνει μια μεγάλη «βουτιά» στα πρώτα δεκατρία χρόνια της ζωής του, από το 1966 μέχρι το 1979
Μια συζήτηση για τις ιστορίες που γεννιούνται από την εμπειρία, αλλά αποκτούν τη δική τους, αυτόνομη ζωή μέσα στη λογοτεχνία
«Στον δρόμο μάς φωνάζουν αλλιώς»: Μια ιστορία για το πώς είναι να ζεις ως δύο διαφορετικοί άνθρωποι, μέσα και έξω από το σπίτι, και για όσα κληροδοτεί αυτή η αυτολογοκρισία στα παιδιά
15 συγγραφείς και 12 εικαστικοί από επτά χώρες θα πλημμυρίσουν το νησί
Ποιες είναι οι παράμετροι σ’ αυτό το εξωφρενικό πείραμα που ονομάζουμε συνείδηση του εαυτού;
Ο σπουδαίος συγγραφέας της νουάρ λογοτεχνίας γεννήθηκε στις 23 Ιουλίου του 1888
Ένα βιβλίο για το σκοτάδι της ανθρώπινης ψυχής αλλά και για τη φιλία και την ανθρωπιά
Ο ρομαντισμός σκέτος είναι αφέλεια, ο κυνισμός σκέτος είναι παραίτηση. Το βιβλίο ζει ανάμεσα στα δύο.
Τα τοπόσημα της Αττικής, ο Άγιος Διονύσιος Σολωμός, ο Έρως (άπιαστος), η θάλασσα τον χειμώνα, η ελληνικότητα που έχουμε κι αυτή που ψάχνουμε
43 χρόνια μπλουζ, χωρίς απομιμήσεις
Μιλήσαμε με τον Θάνο Γώγο και την Μάρια Ντεγιάνοβιτς, εκδότες της Θράκας και διοργανωτές του Φεστιβάλ, για την πιο λαχταριστή και πολυαναμενόμενη λογοτεχνική σύναξη του καλοκαιριού
«Τις Κυκλάδες δεν τις έχω γνωρίσει ακόμη, τις υποψιάζομαι»
Συγγραφέας και δικηγόρος, κινείται παράλληλα στον κόσμο της λογικής και της ποίησης και μιλάει για το τελευταίο του βιβλίο «Παραξενιά – άηχα κι ακοινώνητα στιχουργήματα»
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για παιδιά και εφήβους
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει non fiction σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει σελίδες για το καλοκαίρι
Η ATHENS VOICE ξεφυλλίζει τις σελίδες του καλοκαιριού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.