- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τι διαβάζει ο Δημήτρης Στεφανάκης και αισθάνεται ξανά παιδί;
«Έχω την ανάγκη να τεμπελιάσω, να χαζολογήσω τσιμπολογώντας σελίδες και αποσπάσματα αγαπημένων βιβλίων»
#menoumespiti με την Athens Voice: Ο συγγραφέας Δημήτρης Στεφανάκης περιγράφει μία μέρα στο σπίτι, εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.
Ο εγκλεισμός είναι η συνήθης πρακτική για τους συγγραφείς, τουλάχιστον στο τελικό
στάδιο της δημιουργίας ενός βιβλίου, άρα αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σε γνώριμο περιβάλλον. Πράγματι, υπάρχουν περίοδοι που κοιτάζω από το παράθυρο του σπιτιού μου και νιώθω σαν να κουλουριάζεται ο κόσμος εκστατικά στα πόδια μου, όπως θα έλεγε και ο Κάφκα. Η αλήθεια είναι ότι η απομόνωση αποτελεί τέχνη που τη μαθαίνεις με τον καιρό, άπαξ όμως και τη μάθεις επιστρέφεις συχνά σ' αυτήν σαν μια από τις υψηλές απολαύσεις της ζωής.
Οι παράξενες συνθήκες που ζούμε θα μας στερήσουν σίγουρα ένα μεγάλο κομμάτι της υπέροχης άνοιξης, αλλά θα πρέπει να τις δούμε σαν μια άσκηση πειθαρχίας. Από την άλλη όταν κάποιος καλείται να πειθαρχήσει σε κάτι, μπορεί να είναι απείθαρχος σε πολλά άλλα. Παίρνοντας παράδειγμα από τον εαυτό μου, αυτόν τον καιρό έχω την ανάγκη να τεμπελιάσω, να χαζολογήσω τσιμπολογώντας σελίδες και αποσπάσματα αγαπημένων βιβλίων, αναμιγνύω τα μουσικά μου γούστα που ήταν ανέκαθεν μπερδεμένα, βλέπω και ξαναβλέπω σκηνές από ταινίες που αγαπώ. Ταυτόχρονα δοκιμάζω τις ικανότητές μου στη μαγειρική αλλά προσπαθώ να βγω από αυτή τη δοκιμασία πάνω κάτω στα ίδια κιλά.
Ακόμα και αν ξέρω πως για την ώρα δεν μου ανήκουν τα πάντα και δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να είναι ο εξωστρεφής Δημήτρης, μπορώ να κλέψω μισή ώρα από την αυστηρότητα των μέτρων για ένα μοναχικό περίπατο σε κάποιο απόμερο δρόμο, μακριά από τους άλλους ανθρώπους, με μόνο σύντροφο τον ήλιο του αττικού ουρανού και το μοσχομυριστό αεράκι.
Κι αφού ως συγγραφέας θα πρέπει μάλλον να πράξω το αναμενόμενο, να προτείνω δηλαδή κάποιο ανάγνωσμα για τις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν, από τη συναφή θεματολογία θα επέλεγα το «Δεκαήμερο» του Βοκάκιου αυτό το πρωτομυθιστόρημα της ευρωπαϊκής λογοτεχνίας που, όταν το διαβάζει κανείς, αισθάνεται ξανά παιδί.
Info: Δύο μυθιστορήματα του συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη κυκλοφορούν από τον νέο εκδοτικό του οίκο «Ακροβάτης»: Το τελευταίο του μυθιστόρημα, «Στο καφενείο του Αιόλου», που κυκλοφορεί για πρώτη φορά στα ελληνικά μετά τη γαλλική του έκδοση, καθώς και το πρωτόλειο του συγγραφέα «Φρούτα εποχής».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αφήνει πίσω του πλούσιο έργο και μια ζωή αφιερωμένη στη διδασκαλία και τη λογοτεχνία
Πώς τα παιδιά βλέπουν τη σύγχρονη τέχνη και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτά
Από σκοτεινά μυστήρια μέχρι ιστορίες που σε ταξιδεύουν – ό,τι πρέπει για πασχαλινό binge reading
Η A.V. ψάχνει στα βιβλιοπωλεία για τα καλύτερα non fiction βιβλία
Nαι, τα παιδιά μας διαβάζουν ακόμα βιβλία, όπως διαβάζουν και τα εγγόνια μας – και όχι επειδή τους τα χώνουμε με το ζόρι, κάθε άλλο
Όταν ένα παιδικό βιβλίο σε συγκινεί σαν μεγάλο μυθιστόρημα
2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Τι ξέρουμε γι’ αυτό, και τι θέλουμε από αυτό
Η A.V. κάνει βόλτα στα βιβλιοπωλεία και διαλέγει βιβλία παιδικής και εφηβικής λογοτεχνία
Ο μεγάλος νικητής θα ανακοινωθεί τον Μάιο στο Tate Modern του Λονδίνου
Πώς η Ευρώπη υπενθυμίζει στον κόσμο την τραγωδία της ιστορίας και ξεχωρίζει από τις άλλες ηπείρους
Το μυθιστόρημα, «Το Βιβλίο Μαγειρικής του Νεκρού Συζύγου» της Danielle Valentine (μετάφραση Βεατρίκη Κάντζολα Σαμπατάκου, Εκδόσεις Bell), κυκλοφορεί στις 3 Απριλίου
Βάζοντας καλάθι...στη μάχη κατά της οθόνης
Διαβάσαμε το βιβλίο «Vangelis: Ο άγνωστος άνθρωπος», την εκτενή βιογραφία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη που μόλις κυκλοφόρησε
Ο Σπρίνγκστιν, ο Χατζιδάκις και η τέχνη του να γράφεις ακόμα με το μολύβι, όπως στο «Όλα Τα Δέντρα»
Ένας από τους τρεις ανθρώπους που τρέχουν τη θεσσαλονικιώτικη Submersion Records, μιλάει για το βιβλίο του «Music Ecosystems»
Η συγγραφέας προσπαθεί να κατανοήσει πώς επιλέγουμε αυτούς που αγαπάμε και αν είναι ο έρωτας μονόδρομος, χρέος ή ποινή, τι είναι πεπρωμένο, και πώς λειτουργεί ο κύκλος του εθισμού
Ο συγγραφέας διατρέχει τα παιδικά-εφηβικά του χρόνια στο Περιστέρι και μεταφέρει πολύ ζωντανά τις εικόνες με νοσταλγία και νοιάξιμο για τους ήρωες του και πρωταγωνιστές στο κινηματογραφικό έργο της ζωής του
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.