Life in Athens

Street artists από όλο τον κόσμο στο πλευρό της Ουκρανίας

Οι αντιπολεμικές τοιχογραφίες που στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης

giannis-mpelesiotis.jpg
Γιάννης Μπελεσιώτης
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το γκραφίτι με το κορίτσι σούπερ ήρωα στην Βαρσοβία.
Ο μικρός σούπερ ήρωας κοσμεί τις τελευταίες μέρες τους δρόμους της Βαρσοβίας. Από άγνωστο καλλιτέχνη. © Nowa Gazeta Lokalna

Πόλεμος στην Ουκρανία: Καλλιτέχνες του δρόμου από όλο τον κόσμο στέλνουν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα μέσα από τα έργα τους.

Την ώρα που γράφονται αυτές εδώ οι γραμμές, τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την εισβολή τους στην Ουκρανία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνει πως δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Τις τελευταίες μέρες άνδρες και γυναίκες παρατάσσονται στην εμπόλεμη ζώνη για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Την ίδια ώρα πολλοί ξεριζώνονται από τη γεννέτειρά τους και αναγκάζονται να ψάξουν για μία καλύτερη τύχη ή ασφάλεια σε ξένη χώρα.

Πολλοί διάσημοι διαθέτουν δημόσιο βήμα και εκφράζουν τη συμπαράστασή τους για τον πόλεμο που λαμβάνει χώρα αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία. Μερικοί καλλιτέχνες του δρόμου το πήγανε ένα βήμα παραπάνω. Ξεκίνησαν μία μέρα, πήραν τα δικά τους ειρηνικά όπλα και ζωγράφισαν κάτι σχετικό με τον πόλεμο σε πόλεις όλης της υφηλίου. Με αυτό τον τρόπο έστειλαν το δικό τους αντιπολεμικό μήνυμα. Τοιχογραφίες, ελαιογραφίες και εντυπωσιακά γκραφίτι ξεπήδησαν σε κάθε γωνιά της γης τραβώντας τα σχόλια των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Εμείς κάναμε τη βόλτα μας στον κόσμο και ξεχωρίσαμε τα καλύτερα.

Northcote Lane - Κάρντιφ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by mydogsighs (@mydogsighs)


Ο γνωστός καλλιτέχνης του δρόμου, mydogsighs, δημιούργησε ένα έργο σε κάποιο τοίχο της πόλης Κάρντιφ και με τον τρόπο του δείχνει πως στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας. Μάλιστα στην Telegraph του Μπέλφαστ δήλωσε ότι «Νιώθεις αβοήθητος όταν βλέπεις να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Δεν ήξερα τι να πράξω ακριβώς, καθώς δεν είμαι πολιτικός. Ξέρω να δημιουργώ όμως και αυτό θα κάνω για να ευαισθητοποιήσω όσους περισσότερους μπορώ».

Butte-aux-Cailles - Παρίσι


Στο κέντρο του Παρισίου βρίσκεται το γκραφίτι του γνωστού Γάλλου δημιουργού Seth Globepainter. Όπως αναφέρει και ο ίδιος το αφιερώνει στους Ουκρανούς φίλους του. Ο Τζουλιέν Μαλάντ είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες πάνω στο είδος και κοσμεί με τις δημιουργίες του πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Σε ξένα μέσα ανέφερε πως «Το μικρό κορίτσι συμβολίζει το θάρρος με το οποίο οι Ουκρανοί αντιμετωπίζουν τα ρωσικά στρατεύματα»

Πόζναν - Πολωνία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kawu (@kawuart)


Ο Kawuart απο την Πολωνία φαίνεται να γνωρίζει αρκετά πράγματα από τον κόσμο του Harry Potter και δεν δίστασε να παρουσιάσει τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως Λόρδο Voldemort. Το συγκεκρίμενο γκραφίτι ανέβηκε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram και πριν δύο ημέρες με τον ίδιο τρόπο πάλι δεν δίστασε να παρουσιάσει τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι ως τον Harry Potter. Δεν παρέλειψε ούτε τον διάσημο κεραυνό στο κούτελο, δείχνοτας πως γνωρίζει καλά τον κόσμο του Hogwarts.

Βαρσοβία - Πολωνία


Λίγο πιο ανατολικά και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Πολωνίας, βρίσκεται τις τελευταίες μέρες μία τοιχογραφία που κοσμεί έναν από τους δρόμους της πόλης. Ο υπεύθυνος για το «παιδί σούπερ ήρωα» προτιμάει να παραμείνει ανώνυμος. Την καλλιτεχνική προσπάθεια ανέδειξαν τοπικά μέσα.

Άμστερνταμ - Ολλανδία

 

 


Σε έναν τοίχο του Άμστερνταμ θα μπορεί να βρει κανείς από εδώ και πέρα την ιστορία του Βιτάλι και της Πολίνα. Ο 26χρονος Βιτάλι Σακούν ήταν μηχανικός πολέμου και θυσιάστηκε για την πατρίδα του, στην προσπάθεια να ανατινάξει μία γέφυρα στις 24 Φεβρουαρίου. Η Πολίνα σκοτώθηκε από ρώσικα πυρά πριν λίγες ημέρες στο Κίεβο μαζί με τους γονείς της. Ήταν μόλις 10 ετών. Η street artist Anopsy αφιέρωσε δύο πορτραίτα για εκείνους στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Φρανκφούρτη - Γερμανία

Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά αντιπολεμικά γκραφίτι βρίσκεται στη Γερμανία και πιο συγκεκριμένα στη Φρανκφούρτη από τον Corone. Ένα περιστέρι στα λευκά φέρεται να κουβαλάει ένα κλαδί ελιάς στα χρώματα της Ουκρανίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Justus Becker (@corone_artist)

 


Βερολίνο - Γερμανία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rob (@newen_vilu)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rob (@newen_vilu)


Στη γερμανική πρωτεύουσα ο Newen Vilu δεν ξεχνάει, πως τα τελευταία χρόνια ο άμαχος πληθυσμός είναι εκείνος που δέχεται τις τραγικές συνέπειες ενός πολέμου. Φυσικά αυτό δεν έχει συμβεί μόνο στην Ουκρανία. Ο πληθυσμός στις Υεμένη, Σομαλία και Συρία τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει όλες τις αρνητικές συνέπειες μιας πολεμικής διένεξης.

Μοτάλα - Σουηδία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johan Karlgren (@pappasparlor)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Johan Karlgren (@pappasparlor)


O Γιόχαν Κάρλγκρεν ή Pappasparlor ειδικεύεται στις δημιουργίες που απεικονίζουν μια εικόνα σε πίξελ. Το ίδιο έπραξε και στους δρόμους μιας σουηδικής πόλης και απεικόνισε τον Βλαντιμίρ Πούτιν πίσω από τα σίδερα της φυλακής. Με τον ίδιο τρόπο δεν δίστασε να τον τοποθετήσει δίπλα στον Αδόλφο Χίτλερ πάνω σε ένα σήμα της τροχαίας.

Λος Άντζελες - Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sef (@sef.01)


Ο Περουβιανός καλλιτέχνης του δρόμου Sef δημιούργησε στις θρυλικές παραλίες της ακτογραμμής στην πόλη των Αγγέλων μία πολύ χαρακτηριστική εικόνα κατά του πολέμου. Με φόντο τον ουρανό τους Λος Άντζελες ένα μικρό αγόρι προτάσσει το χέρι του λέγοντας «Stop War». Ο Sef συνηθίζει στις τοιχογραφίες του να απεικονίζει μικρά παιδιά με έμπνευση εικόνες από την καθημερινότητα.

Passage Sigaud - Παρίσι, Γαλλία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by EMYART'S (@emyarts.emyarts)


H Emyart´s άντλησε έμπνευση από τον πίνακα του Ευγένιου Ντελακρουά με τη γυναίκα που δείχνει τον δρόμο για την ελευθερία και χρωμάτισε έτσι έναν δρόμο του Παρισίου. Αυτή τη φορά αντί για τη σημαία της Γαλλίας, μπορούμε να δούμε εκείνη της Ουκρανίας. «Ελπίζω με τον ίδιο τρόπο να οδηγήσει τους ανθρώπους πάλι στην ελευθερία. Είμαστε ενάντια στην αδικία και τον πόλεμο, με την ειρήνη να είναι το μοναδικό μας μέλημα» ανέφερε η δημιουργός της ελαιογραφίας. 

Βασιλεία - Ελβετία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by stom500 (@stom500)


Ο Stom500 είναι ένας από τους πιο αναγνωρίσμους street artists στη χώρα του. Έχει το παρατσούκλι «ελβετικός σουγιάς» και τα έργα του κόβουν την ανάσα, με πλήθος κόσμου να συρρέει να τα αγοράσει σε πολύ υψηλές τιμές. Τα πουλιά είναι πολλές φορές κεντρική ιδέα σε ό,τι επιχειρεί πάντα σε μία μορφή κόμικ. «Ελπίζω όλο αυτό να τελειώσει. Στέκομαι στο πλευρό του ουκρανικού λαού. Μόνο ειρήνη, όχι άλλος πόλεμος» εξέφρασε μέσω των social media και παρουσίασε το γκράφιτι που έφτιαξε στις γειτονιές της Βασιλείας. 

Τζακάρτα - Ινδονησία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by _TUTU_ (@tutugraff)


Ο Tutu ασχολείται με το γκραφίτι από το 2000. Προέρχεται από μία οικογένεια που έχει ως υπόβαθρο την αγάπη για τις επιστήμες και τα γεωμετρικά σχήματα πρωταγωνιστούν στα έργα του. Μια χειροβομβίδα με μία περόνη στο σχήμα της ειρήνης να την κρατάει κλειστή αποτελεί το δικό του μήνυμα κατά του πολέμου.

Shoderitch - Λονδίνο, Αγγλία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by WOSKerski (@woskerski)


Στο κεντρικό Λονδίνο βρίσκονται ένα από τα πιο ξεχωριστά γκράφιτι που αφορούν τον Ρωσο - ουκρανικό πόλεμο. Υπαίτιος για τη συγκεκριμένη τοιχογραφία είναι ο Woskerski γνωστός γκραφιτάς της πόλης με χιλιάδες ακόλουθους. Οι προσωπογραφίες είναι από τις αγαπημένες του θεματικές και ούτε τώρα παρέκλινε από αυτό. Σχεδίασε μία νεαρή γυναίκα, η οποία φοράει ένα χαρακτηριστικό beanie στα χρώματα της Ουκρανίας. Σχετικά με αυτό ανέφερε ότι «Νιώθω ότι το πρόσωπο της εκφράζει μαζί τον θυμό, τη λύπη και την αποφασιστικότητα για αντίσταση. Πιστεύω ότι όλοι λίγο πολύ κάπως έτσι νιώθουμε. Βρήκα τυχαία τη φωτογραφία της και πρόσθεσα ο ίδιος τα χρώματα της Ουκρανίας στο σκουφί».

Λιλ - Γαλλία 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by KELU ABSTRACT (@kelu_abstract)


Ο Kelu Abstract είναι ένας street artist στα βόρεια της Γαλλίας και πιο συγκεκριμένα στη Λιλ. Συνήθως θα τον δεις να ζωγραφίζει σε τοίχους ανθρώπινα πορτραίτα σε άσπρο και μαύρο, όμως άλλαξε λίγο τις συνήθειές του για να δείξει την υποστήριξή του στην Ουκρανία. 

Ντνίπρο - Ουκρανία

Στους τοίχους της ουκρανικής πόλης αναβίωσε μία από τις πιο γνωστές ταινίες όλων των εποχών. Η ταινία «Ghostbusters» του Ιβάν Ρέιτμαν βγήκε στις αίθουσες το 1984 και πρωταγωνίστησαν οι Μπιλ Μάρει, Νταν Εϊκρόιντ και Σιγκούρνι Γουίβερ. Άγνωστός καλλιτέχνης μας θύμισε πάλι τους αγαπημένους κυνηγούς φαντασμάτων, παρομοιάζοντας παράλληλα τον Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Χίτλερ.

Γλασκώβη - Σκωτία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by the rebel bear (@the.rebel.bear)


Ίσως μία από τις εντυπωσιακές δημιουργίες σε δρόμο βρίσκεται σε ένα εγκαταλελειμένο κτίριο της Γλασκώβης. «Δράστης» είναι ο για πολλούς «Μπάνκσι της Σκωτίας» The Rebel Bear. Στην εποχή της πανδημίας έγινε πασίγνωστος με το γκραφίτι «Fear and Love» το οποίο ήταν και ένα από τα σύμβολα στη μάχη με την Covid - 19. Το συγκλονιστικό σχέδιο απεικονίζει τον Πούτιν να βάζει φωτιά σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται για την ειρήνη.

Σε οποιαδήποτε δυσκολία οι καλλιτέχνες χρησιμοποιούν το πάθος τους και εκείνα που αγαπάνε, ώστε να δίνουν θάρρος σε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη αυτές τις δύσκολες ώρες. Η τέχνη δεν εντοπίζεται μόνο στις αίθουσες ενός μουσείου ή μίας γκαλερί αλλά ακόμα και στα εγκαταλελειμένα κτίρια κάποιας πόλης ή χωριού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ