Εικαστικα

OccupyAtopos2021: Από την Επανάσταση στο σώμα

Το σώμα στην επανάσταση πρωταγωνιστεί στο υβριδικό εγχείρημα Revolting Bodies που ανοίγει στην Atopos στις 6 Οκτωβρίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο "Αποκεφαλισμένος Ιακωβίνος" στην έκθεση Revolting Bodies στην Atopos
Ο "Αποκεφαλισμένος Ιακωβίνος" στην έκθεση Revolting Bodies στην Atopos

Με αφορμή τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, ο Αλέξης Φιδετζής επιμελείται το πρότζεκτ Revolting Bodies στην Atopos

Ένα Επαναστατικό Αρχηγείο Λόγου και Εικόνας (Ε.Α.Λ.Ε) θα φιλοξενεί από τις 6 Οκτωβρίου το νεοκλασικό κτήριο της Atopos στο Μεταξουργείο. Με αφορμή την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής επανάστασης, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ATOPOS cvc, Βασίλης Ζηδιανάκης προσκαλεί τον εικαστικό, ιστορικό και ερευνητή Αλέξη Φιδετζή να επιμεληθεί το υβριδικό εν εξελίξει έργο #RevoltingBodies. Σε μια προσπάθεια να εντάξει την Ελληνική Επανάσταση στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου για το επαναστατικό φαινόμενο που διέπει το νεωτερικό κόσμο, το πρότζεκτ εντρυφεί στις ιστορίες των σωμάτων πάνω στα οποία εγγράφεται η επαναστατική δράση καθώς και η μυθοπλασία γύρω από αυτή.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Τα έργα που παρουσιάζονται αποτελούν σημειολογικές αναφορές σε επαναστατικές στιγμές και αφηγήσεις. Δεν είναι τόσο μια απόπειρα εικαστικής αποτύπωσης της ιστορίας του επαναστατικού φαινομένου, όσο μια σκιαγράφηση των μεθόδων με τις οποίες οι σύγχρονες κοινωνίες μεταβολίζουν το επαναστατικό φαντασιακό». Μία σειρά από σχέδια με μολύβι συνδιαλέγονται με μεγάλης κλίμακας εκτυπώσεις διαμορφώνοντας επιτοίχιες εγκαταστάσεις. «Τα έργα αυτά διαπραγματεύονται τη φυλετική και έμφυλη ταυτότητα των επαναστατημένων σωμάτων, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν σαν αντικείμενο προς κρίση τη λαγνεία της ηρωοποίησης από τις μετεπαναστατικές κοινωνίες», επισημαίνει ο επιμελητής.

Revolting bodies: τι θα δούμε στην έκθεση

Στην εσωτερική́ αυλή́ του «Επαναστατικού́ Αρχηγείου» κυριαρχεί́ το άγαλμα ενός αποκεφαλισμένου Ιακωβίνου, αναφορά́ στη βία που επιβάλλεται από́ και προς τα επαναστατημένα σώματα. Ενώ η βιβλιοθήκη του κτιρίου έχει καταληφθεί από μία βίντεο-εγκατάσταση που βομβαρδίζει το θεατή με αναπαραστάσεις, θεσμικές και μη, επαναστατικών δράσεων.
Η ετερόκλητη εικονογραφία επιχειρείται να συνδεθεί αισθητικά́ μέσα από ένα χρωματικό φίλτρο, μια συγκεκριμένη πράσινη απόχρωση που κάνει την εμφάνισή της σε υποδόριες εκφάνσεις της ιστορίας των επαναστάσεων: από́ την αναφορά́ στον Ροβεσπιέρο ως πνεύμα καθαρό́ σαν το πράσινο της θάλασσας μέχρι τα τυρκουάζ αυγά Φαμπερζέ των Ρομανώφ που ο Στάλιν πούλησε σε μεγιστάνες της Δύσης.

"Τα κορμιά της Βαστίλλης" στην έκθεση Revolting bodies στην Atopos
"Τα κορμιά της Βαστίλλης" στην έκθεση Revolting bodies στην Atopos

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου του 2021 θα παρουσιαστούν στο Ε.Α.Λ.Ε. σειρά δράσεων από προσκεκλημένους εικαστικούς και οργανώνεται σειρά από podcasts τα οποία διαπραγματεύονται τις διαφορετικές εννοιολογήσεις της επαναστατικής ρητορικής.

Το πρώτο μέρος της φυσικής έκθεσης θα είναι επισκέψιμο από τις 6 Οκτωβρίου έως και τις 26 Νοεμβρίου 2021 ενώ το δεύτερο μέρος θα διεξαχθεί από τον Δεκέμβριο 2021 έως τον Φεβρουάριο 2022.
Το πρότζεκτ προβάλλεται ήδη και ψηφιακά στον revoltingbodies.gr.


Ποιος είναι ο Αλέξης Φιδετζής 

Ο επιμελητής του #RevoltingBodies έχει κάνει σπουδές ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου, μεταπτυχιακό στο Ινστιτούτο Pratt της Νέας Υόρκης και στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ είναι υποψήφιος διδάκτορας της ΑΣΚΤ. Χρησιμοποιεί την ιστορική έρευνα ως πεδίο δημιουργίας εικαστικού λόγου μέσα από τον οποίο μπορούν να διαγνωστούν σύγχρονα πολιτισμικά, κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα. Τον ενδιαφέρει η θεσμική διαχείριση του συλλογικού κοινωνικού τραύματος αλλά και οι μέθοδοι διαμόρφωσης του κοινού μας παρελθόντος από τις δομές εξουσίας.

Τι είναι το #OccupyAtopos

Πρόκειται για το πρόγραμμα διατομεακής καλλιτεχνικής φιλοξενίας του ATOPOS cvc. Ενδιαφέρεται για τη διεπιστημονική και καλλιτεχνική έρευνα και μελέτη της σύγχρονης οπτικής κουλτούρας του ανθρώπινου σώματος. Δίνει έμφαση  στον βιωματικό και αφηγηματικό χαρακτήρα του φυλετικού και έμφυλου σώματος, στο προσωπικό και συλλογικό τραύμα, στη μνήμη, στα συστήματα σωματοποιημένης γνώσης και την οικολογία. Έχει συσταθεί με στόχο να παρακολουθεί και να υποστηρίζει τη δημιουργική διαδικασία των αναδυόμενων καλλιτεχνών, σχεδιαστών, επιμελητών και στοχαστών, οι οποίοι εργάζονται με «ατοπικό» τρόπο. Η λέξη «ἄ-τοπος», αναφέρεται στο παράξενο, το ασυνήθιστο, το εκκεντρικό και το αταξινόμητο. Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.


INFO:
#OccupyAtopos
Σαλαμίνος 72
6 Οκτωβρίου – 26 Νοεμβρίου 2021
Τετάρτη: 16:00 – 20:00, Πέμπτη & Παρασκευή 12:00 – 18:00 και επιλεγμένα Σάββατα
Είσοδος ελεύθερη, με απαραίτητη την κράτηση θέσης στο
https://artsvp.co/c05b5a Αριθμός επισκεπτών: 5 άτομα ανά ώρα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ