1821 Digital Gallery
Η Ντέμη Κάια σχεδίασε το εξώφυλλό μας

Η Ντέμη Κάια σχεδίασε το εξώφυλλό μας

Η τολμηρή εικαστικός ζωγραφίζει την perfect selfie και μιλάει στην A.V.

Η Ντέμη Κάια εμπνέεται από την ερωτική λογοτεχνία, ενώ σε μεγάλο μέρος του έργου της απεικονίζει γυμνά, γυναικεία κυρίως, σώματα. Η antonopoulou.art παρουσιάζει από σήμερα γυναικείες μορφές και κορμιά σε σέξι στάσεις, σαν «ξεδιάντροπα» σκίτσα μέσα σε χρωματιστά «πέπλα», μαζί με ζώα και φράσεις. O επιμελητής Χριστόφορος Μαρίνος επισημαίνει πως τα έργα διέπονται απο μια μελαγχολική έκσταση, είναι κάτι σαν ερωτικές selfie αυτοπροσωπογραφίες. Με αφορμή το έργο της «The perfect selfie - Ella posing like suicide girl» από τη σειρά «Τhe Heart Wants what it Wants», το οποίο φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο του τεύχους μας 541, μιλήσαμε μαζί της για να μάθουμε περισσότερα για εκείνη και τα έργα της. 


Πώς και πότε αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τη ζωγραφική;

Όταν πρωτοείδα μολύβι και χαρτί έκανα μια σιωπηρή συμφωνία με τον εαυτό μου ότι εμείς οι τρεις θα συγχρωτιζόμαστε για πολλά χρόνια – σε ηλικία 8 ετών περίπου. Θυμάμαι ότι δεν μπορούσα να γράψω το αλφάβητο αλλά τον Μίκυ (Μάους) τον αντέγραφα τέλεια.

Θυμάστε το πρώτο σας σχέδιο;

Σχετικα
Georges Seurat : H Google τιμά με doodle τον Γάλλο ζωγράφο
Georges Seurat : H Google τιμά με doodle τον Γάλλο ζωγράφο

Ο Μίκυ που λέγαμε...

image

Το My Porno Project πως προέκυψε;

Σχετικα
Ο Δημήτρης Καλοκύρης και τα τοπία των μύθων του στη Zivasart
Ο Δημήτρης Καλοκύρης και τα τοπία των μύθων του στη Zivasart

Μόνο πορνογραφικά μπορούσα να μεταφράσω ζωγραφικά τα δρώμενα από ένα σημείο και μετά (εκεί κάπου στο 2008) όπου και ξεκίνησε το project.

Από πού αντλείτε έμπνευση για όσα σχεδιάζετε;

Κυρίως από το διαδίκτυο πλέον.

image

Το πιο περίεργο υλικό που έχετε χρησιμοποιήσει σε έργο;

Καφές (ακόμα τον χρησιμοποιώ)

Με τι ασχολείστε αυτή την περίοδο;

Με μεταφορές. Μετακομίζω τους δίποδους ή τετράποδους χαρακτήρες των έργων μου από προγενέστερα σε μεταγενέστερα έργα και τούμπαλιν. Κυριολεκτικά τους μεταφέρω με χαρτοκοπτική – ενθουσιάζομαι δε με το αποτέλεσμα όταν ξαφνικά βρίσκονται μέσα σε μια κορνίζα, μια μικρή φετιχίστρια, ο Cecil (το λιοντάρι της Ζιμπάμπουε), ο Χίτλερ, ένας λεμούριος και άλλοι πολλοί.

image

Ποιο από τα έργα σας θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Το «Δύο μικροί άγγελοι κρατούν έναν ποντικό – Two little angels holding a mouse» γιατί «αν οι άνθρωποι είναι μηχανές των αγγέλων, όπως διατείνεται ο γερμανός ρομαντικός συγγραφέας Ζαν Πάουλ, τα δύο αγγελικά πλάσματα στο έργο της Κάια είναι μηχανές ενός αδηφάγου συστήματος κατασκευασμένου από τον άνθρωπο». (Χριστόφορος Μαρίνος – κείμενο για την έκθεση «The Heart Wants What it Wants»)

image

Σε ποια γειτονιά της Αθήνας ζείτε και ποια είναι τα τρία πράγματα που αγαπάτε σε αυτήν;

Στο Κολωνάκι πίσω από τη Γεννάδειο βιβλιοθήκη – βρίσκω πάντα να παρκάρω πολύ κοντά στο σπίτι (!) - βλέπω, μυρίζω και ακούω το Λυκαβηττό – το τοπίο είναι πολύ καθαρό και καταπράσινο (μέσα στην καρδιά της Αθήνας).

Πείτε μας δυο λόγια για το έργο που φιλοξενήσαμε στο εξώφυλλο της Athens Voice.

Ο συντομευμένος τίτλος του έργου είναι «The perfect selfie – Ella posing like suicide girl». Ολόκληρος ο τίτλος του έργου είναι «The perfect selfie – Ellada posing like suicide girl on June 2015» - όπου «suicide girls» είναι ιστοσελίδα με pin-up φωτογραφίες «εναλλακτικών» γυναικείων μοντέλων. Νομίζω αυτό αρκεί.

image

Τι σκέψεις κάνατε όταν είδατε το έργο σας τυπωμένο στο εξώφυλλο μιας εφημερίδας δρόμου σε όλη τη πόλη;

«Η Ελλάδα του δρόμου».

image

image


H Ντέμη Κάια ζει και εργάζεται στην Αθήνα αντλώντας καθημερινά πληροφορίες για τους χαρακτήρες των έργων της από το διαδίκτυο και κυρίως από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σπούδασε ζωγραφική στο La Verne university of California και εκθέτει τη δουλειά της από το 2003. Ο τίτλος του έργου του εξωφύλλου είναι «The perfect selfie - Ella posing like suicide girl» και είναι μέρος της έκθεσης «The Heart Wants What it Wants» μέχρι 14/11 στην γκαλερί a.antonopoulou.art

Back to top

Προσεχως

Το Soundtrack της Πόλης
Athens Voice 102.5