- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ρωσία: Με παραιτήσεις αντιδρούν οι καλλιτέχνες στον πόλεμο
Η πολιτιστική ελίτ της χώρας στέκεται απέναντι στον Πούτιν
Αυξάνονται οι παραιτήσεις Ρώσων καλλιτεχνών από τα θέατρα της Μόσχας - Τάσσονται κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν με την απόφασή του να εισβάλει στα εδάφη της Ουκρανίας έστρεψε την παγκόσμια κοινότητα, αλλά και τον ρωσικό λαό εναντίον του.
Εχθές, Κυριακή (27/02), χιλιάδες άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση των διαδηλώσεων στη Ρωσία, κατέβηκαν στους δρόμους και είπαν «όχι στον πόλεμο» στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα η πολιτιστική ελίτ της Ρωσίας στέκεται απέναντι στον Ρώσο πρόεδρο και εκφράζει την αντίθεσή της στην εισβολή στην Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, μετά από την παραίτηση της Έλενα Κοβάλσκαγια από το κρατικό θέατρο της Ρωσίας, η οποία μάλιστα χαρακτήρισε τον Πούτιν «δολοφόνο», και άλλοι καλλιτέχνες εγκαταλείπουν τις θέσεις τους.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Μαγιακόφσκι, Μιντάουγκας Καρμπαούσκις, ο οποίος βρισκόταν στη θέση αυτή από το 2011, κατέθεσε επιστολή παραίτησης στο Τμήμα Πολιτισμού της Μόσχας. Μάλιστα, μέσα από τον λογαριασμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε: «Φεύγω κι εγώ».
Από την πλευρά του, ο Ρίμας Τουμίνας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεάτρου Βαχτάγκοφ της Μόσχας, ανακοίνωσε πως θα παραιτηθεί από τη θέση του. Μάλιστα, πρόκειται να επιστρέψει στο Βίλνιους στη Λιθουανία από την οποία κατάγεται.
Την ίδια στιγμή, το θέατρο Μπολσόι ακύρωσε την πρεμιέρα του μπαλέτου The Art of Fugue, που ήταν προγραμματισμένη για τις 30 Μαρτίου. Ο χορογράφος και σκηνοθέτης της παράστασης, Αλεξέι Ρατμάνσκι, έφυγε από τη Ρωσία. «Όταν έρθει η ώρα, ελπίζω να επιστρέψω στη Μόσχα για να ολοκληρώσω αυτήν την παραγωγή», φέρεται να είπε ο Ρατμάνσκι.
Με κείμενο που έχει δημοσιευθεί στο Artists at Risk καλλιτέχνες και επιστήμονες τάσσονται κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την οποία αποκαλούν «ντροπή».
Ακολουθεί το κείμενο:
«Συμπατριώτες!
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι ΝΤΡΟΠΗ.
Αυτή είναι η ντροπή ΜΑΣ, αλλά δυστυχώς, τα παιδιά μας, γενιές πολύ νέων και αγέννητων Ρώσων, θα πρέπει επίσης να φέρουν την ευθύνη γι’ αυτό. Δεν θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν σε μια επιθετική χώρα για να ντρέπονται που ο στρατός τους επιτίθεται σε ένα γειτονικό ανεξάρτητο κράτος. Καλούμε όλους τους πολίτες της Ρωσίας να πουν ΟΧΙ σε αυτόν τον πόλεμο.
Δεν πιστεύουμε ότι η ανεξάρτητη Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία ή οποιοδήποτε άλλο κράτος. Δεν πιστεύουμε στις δηλώσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι ο ουκρανικός λαός βρίσκεται υπό την εξουσία των «ναζί» και πρέπει να «απελευθερωθεί». Απαιτούμε να τελειώσει αυτός ο πόλεμος!».
Artists at Risk (AR) stands in solidarity and support with the people and artists of Ukraine. We call for independent international organisations to ensure the protection of human rights and freedom of expression.
— Artists at Risk (AR) (@ArtistsatRisk) February 24, 2022
NO to war!#saynotowar #nowar #нетвойне! #standwithukraine pic.twitter.com/rIkxIJHc0s
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Έγραψαν ιστορία με το «Foreign Tongues»
Κατά τα γυρίσματα τηςταινίας «The Invite»
Έναν χρόνο μετά τον θάνατο του, η γενέτειρά του τον τιμά με ένα μεγάλο πρόγραμμα εκδηλώσεων
Από την Ακρόπολη έως την τεχνητή νοημοσύνη, οι καλλιτέχνες δοκιμάζουν τα όρια της δημιουργίας και της συμμόρφωσης
Ο πρωταγωνιστής της νέας ταινίας του Κρίστοφερ Νόλαν αποκάλυψε τις επιπτώσεις στη σύζυγο και τις τέσσερις κόρες του
Μέσα από προσωπικές μου αναμνήσεις, δύο συνεντεύξεις μου με τη Μάρω Κοντού και μαρτυρίες αγαπημένων ηθοποιών που τη γνώριζαν
Οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης εστιάζουν στο τοπικό που γίνεται παγκόσμιο, την αγωνία και την ελπίδα
Ήδη το αμερικανικό σωματείο ηθοποιών SAG-AFTRA έχει εκφράσει έντονες επιφυλάξεις
Νέα περιπέτεια του διάσημου ήρωα κόμικς 15 χρόνια μετά την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ
Έγινε επίσης γνωστή ως η «γυναίκα με τα περιστέρια» από το «Home Alone 2»
Η πρώτη παράσταση προσβάσιμη σε θεατές με αισθητηριακές αναπηρίες στην ιστορία του Αρχαίου Θεάτρου
Το νέο βιβλίο της Μανίνας Ζουμπουλάκη και γιατί αξίζει να διαβαστεί από γυναίκες και άντρες κάθε ηλικίας
Την «αποχαιρέτησε» ως τηλεοπτική της κόρη
Βαθιά συγκινημένος για την απώλεια της σπουδαίας ηθοποιού, αλλά και καλής του φίλης, προχώρησε σε μία σπαρακτική αποκάλυψη
«Ελευθερία με χέρια κενά»
Πότε θα ξεκινήσει το τουρ του εμβληματικού τραγουδοποιού
Η Ελληνίδα ερευνήτρια χορού και χορεύτρια μιλά για την πρωτοποριακή χορογράφο και το αφιέρωμα του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Ο Γκέοργκι Ουνκόφσκι σκηνοθετεί ένα φιλμ ζόρικης ενηλικίωσης
Μια αναδρομή στην καριέρα του με αφορμή την έκθεση «Abstract Constructions» στη Fondation CAB στη Γαλλική Ριβιέρα, στην οποία παρουσιάζονται έργα του
Μιλήσαμε με τη χορογράφο Χριστιάνα Κοσιάρη για τη νέα της παράσταση για το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.