Έντα Γκέμη

Έντα Γκέμη

Η Δρ. Έντα Γκέμη είναι πολιτική κοινωνιολόγος με εξειδίκευση στη διακυβέρνηση της μετανάστευσης και την κοινωνική ένταξη. Είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Νομικού Τμήματος στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Τιράνων και Καθηγήτρια (μερικής απασχόλησης) Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Τιράνων. Από το 2010 κατέχει τη θέση της κύριας ερευνήτριας (project based) στο Robert Schuman Centre for Advanced Studies του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου (EUI).

Είναι εθνικός εμπειρογνώμονας του ΟΟΣΑ, εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο Δίκτυο Διεθνών Εμπειρογνωμόνων της Μετανάστευσης. Ενεργεί ως Εμπειρογνώμονας Αξιολογητής (Horizon 2020) και SOC Panel Vice-Chair (MSCA Postdoctoral Fellowships) για τον Εκτελεστικό Οργανισμό Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (REA). Είναι επίσης μέλος της Διευθύνουσας Επιτροπής του Ευρωμεσογειακού Δικτύου Ερευνών για τη Μετανάστευση (EuroMedMig).

Η Δρ. Γκέμη έχει συγγράψει τέσσερα επιστημονικά βιβλία με θέμα τη μετανάστευση, την ένταξη, τον διεθνικισμό και το μεταναστευτικό σύστημα ΕΕ-Δυτικά Βαλκάνια. Η μονογραφία της (σε συνεργασία με την Άννα Τριανταφυλλίδου) «Επανεξετάζοντας τη Μετανάστευση και την Επιστροφή στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: η Κινητικότητα των Αλβανών μεταναστών προς και από την Ιταλία και την Ελλάδα» δημοσιεύτηκε πρόσφατα από την Routledge. Έχει δημοσιεύσει άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά (π.χ. International Review of Sociology) και επιμελημένα βιβλία (π.χ. Oxford University Press και Routledge).

Η Έντα Γκέμη είναι κάτοχος διδακτορικού τίτλου από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (London Metropolitan University) και μεταπτυχιακού διπλώματος (MA) στις Σπουδές Νοτιοανατολικής Ευρώπης από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η κύρια ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στη διακυβέρνηση της μετανάστευσης, την κοινωνική ένταξη, τη διεθνικότητα, την κινητικότητα και την πολιτική συμμετοχή.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ