gianis-petridis-kostas-zougris.jpg

Κώστας Ζουγρής - Γιάννης Πετρίδης

Κώστας Ζουγρής

Το 1975 ξεκίνησε την ραδιοφωνική του πορεία μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη στην Ελληνική Ραδιοφωνία στην εκπομπή «Ποπ Club» όπου αργότερα μετονομάστηκε σε «από τις 4 στις 5» και κατάφερε να μείνει στον αέρα για 39 χρόνια στην ίδια συχνότητα, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως η μακροβιότερη καθημερινή μουσική εκπομπή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Το 1978 δημιούργησε μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη το περιοδικό ΠΟΠ & ΡΟΚ που αφορούσε όλες τις μουσικές εξελίξεις της ξένης κυρίως μουσικής μέχρι το 1995 όπου και αποχώρησε.

Έχει συνεργασθεί κατά καιρούς με μεγάλες Ελληνικές εφημερίδες, όπως η Μεσημβρινή, η Ελευθεροτυπία και την ιστοσελίδα 247news

Ήταν εκπρόσωπος-διευθυντής της μεγαλύτερης τότε εταιρείας πνευματικής ιδιοκτησίας στον κόσμο Warner-Chapell και στην μετέπειτα ενασχόληση του με το ελληνικό τραγούδι συνέβαλε στην επιτυχία ονομάτων όπως οι Καλλιόπη Βέττα, Γιώργος Δημητριάδης, Ηρώ, Κατερίνα Κυρμιζή, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας (όταν ήταν μέλος των PLJ Band που εξελίχθηκαν στους Τερμίτες με επακόλουθο την προσωπική του καριέρα) Μπλε, Ξύλινα Σπαθιά κα.

Είναι συγγραφέας μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη 6 βιβλίων, «Τα τραγούδια του αιώνα», «Τα άλμπουμ του αιώνα», «Γιάννης Πετρίδης 30 χρόνια απογεύματα στην ΕΡΤ», «Soundtracks ο ήχος της οθόνης» και «Από την κλασική στην Ροκ» τα οποία περιλαμβάνουν την μουσική ιστορία των τελευταίων 100 ετών. Παράλληλα μαζί με τον Γιάννη Πετρίδη έχει γράψει 7 βιβλία που κυκλοφορούν σε ψηφιακή μορφή και 2 μόνος του.

Το 2006 και για 5 περίπου χρόνια σε  συνεργασία με τον Γιάννη Πετρίδη παρουσίαζαν καθημερινή εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, κάθε απόγευμα στις 5 όπου έπαιζε τις μουσικές του επιλογές συνδυασμένες με την κλασική μουσική. Στην συνέχεια στην τρέχουσα δεκαετία η δεύτερη αυτή εκπομπή μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα του KOSMOS.

Είναι κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές μουσικές συλλογές στον κόσμο και οι γνώσεις του καλύπτουν πολλά μουσικά είδη καθώς έχει αφιερώσει την ζωή του στην μουσική με πιο πρόσφατο επίτευγμα την δημιουργία της ιστοσελίδας apotis4stis5.

Γιάννης Πετρίδης

Ο Γιάννης Πετρίδης γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι ένας από τους παλαιότερους μουσικούς παραγωγούς στην Ελλάδα.

Το 1975 ξεκίνησε στην Ελληνική Ραδιοφωνία την εκπομπή «Ποπ Club» όπου αργότερα μετονομάστηκε σε «από τις 4 στις 5» και κατάφερε να μείνει στον αέρα για 39 χρόνια στην ίδια συχνότητα, από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 4 έως τις 5 το απόγευμα, με αποτέλεσμα να χαρακτηριστεί ως η μακροβιότερη καθημερινή μουσική εκπομπή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο.

Έχει πάρει συνεντεύξεις από πολλούς γνωστούς Έλληνες αλλά και ξένους καλλιτέχνες στην εκπομπή του από τις 4 στις 5, όπως ο Ντέιβιντ Μπερν, οι Dire Straits, ο Τζον Μπάρι, ο Έννιο Μορικόνε, ο Τζο Κόκερ, ο Νικ Κέιβ, οι Roxy Music, ο Ρόρυ Γκάλαχερ και πολλοί άλλοι.

Το 1978 δημιούργησε μαζί με τον Κώστα Ζουγρή το περιοδικό ΠΟΠ & ΡΟΚ που αφορούσε όλες τις μουσικές εξελίξεις της ξένης κυρίως μουσικής μέχρι το 1998 όπου και αποχώρησε.

Έχει συνεργασθεί κατά καιρούς με μεγάλες Ελληνικές εφημερίδες, όπως η Μεσημβρινή, η Ελευθεροτυπία και το περιοδικό ΕΠΙΚΑΙΡΑ στην πρώτη του μορφή.

Διετέλεσε διευθυντής της Virgin Ελλάδας για 22 περίπου χρόνια. Έτσι είχε την ευκαιρία να γνωρίσει ακόμα περισσότερους καλλιτέχνες όπως τον Έλτον Τζον, Ρομπέρτα Φλαγκ, Λεντ Ζέπελιν, Τζορτζ Μάικλ, Τζάνετ Τζάκσον, κ.α.

Είναι συγγραφέας μαζί με τον Κώστα Ζουγρή 6 βιβλίων, «Τα τραγούδια του αιώνα», «Τα άλμπουμ του αιώνα», «Γιάννης Πετρίδης 30 χρόνια απογεύματα στην ΕΡΤ», «Soundtracks ο ήχος της οθόνης» και «Από την κλασική στην Ροκ» τα οποία περιλαμβάνουν την μουσική ιστορία των τελευταίων 100 ετών.

Το 2006 είχε ξεκινήσει νέα συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ, κάθε απόγευμα στις 5 όπου έπαιζε τις μουσικές του επιλογές συνδυασμένες με την κλασική μουσική. Στην συνέχεια στην τρέχουσα δεκαετία η δεύτερη αυτή εκπομπή μεταφέρθηκε στο πρόγραμμα του KOSMOS.

Το 2009 η σκηνοθέτης Νικόλ Αλεξανδροπούλου γύρισε το ντοκιμαντέρ Once In A Lifetime, που αναφέρεται στην καριέρα του.

Είναι κάτοχος μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές μουσικές συλλογές στον κόσμο και οι γνώσεις του καλύπτουν πολλά μουσικά είδη καθώς έχει αφιερώσει την ζωή του στην μουσική καταφέρνοντας να αποκτήσει δικαίωμα ψήφου στο Rock and Roll Hall Of Fame. Μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ το 2013, και για 4 χρόνια είχε εκπομπή στον ΒήμαFM καθημερινά 6 με 8 το απόγευμα. Μετά από 4 χρόνια απουσίας, ο Γιάννης Πετρίδης επέστρεψε στην κρατική Ραδιοφωνία, από τις 24.07.2017. Μεταδίδει στη συχνότητα του Πρώτου Προγράμματος την καθημερινή εκπομπή «Από τις 4 στις 5» και από 10.09.2017 στη συχνότητα του Kosmos κάθε Κυριακή 18:00-20:00.

Είναι από τους βασικούς συντελεστές στην ιστοσελίδα καθημερινής ενημέρωσης για τη μουσική και τις τέχνες, apotis4stis5.com.

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ