Tip of the day

Πού θα βρεις κανέλα και γαρίφαλο και όλα τα μπαχαρικά που φέρνουν τη γιορτή στο σπίτι

H γιορτή είναι τα μπαχαρικά της, όλοι το ξέρουν αυτό

Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Mε πείρα από το 1930, ο Fotsis είναι το μαγαζί που χρειάζεσαι αν θέλεις τα γλυκά και τα φαγητά σου να μοσχοβολήσουν το αληθινό άρωμα της γιορτής

Το γιορτινό τραπέζι, είναι κυρίως, τα μπαχαρικά του. Και τα Χριστούγεννα εθιμοτυπικά αγαπούν τα ζεστά μπαχαρικά, την κανέλα, το γαρίφαλο, τον κόλιανδρο, το τζίντζερ, το πορτοκάλι, τον αστεροειδή γλυκάνισο. Αυτά δίνουν τη νότα των ημερών, αφού στοχεύουν κατευθείαν στη μνήμη και στη συγκίνηση. Η οσμή είναι ο πιο σύντομος δρόμος στη νοσταλγία, αυτή που ξέρει να ξυπνά και να δημιουργεί αναμνήσεις, πιο γρήγορα από κάθε άλλη αίσθηση και ανθρώπινη λειτουργία. Ταξιδεύοντας χρόνια σε χώρες της Ανατολής, με κουζίνες που συνδέονται άμεσα με τη μπαχαρική νοστιμιά, πάντα έβρισκα μια μεγάλη διαφορά στα δικά μας μπαχαρικά και σε κείνα τα εξωτικά, τα έντονα, τα σχεδόν… παράφορα!

Fotsis: Από το 1930 στην Ευριπίδου

Μέσα στους δρόμους της αναζήτησης για ένα αξιοπρεπές κύμινο, χρόνια πριν ανακάλυψα το Fotsis στην Ευριπίδου. Που δεν είναι όνομα αλλά σύντμηση του Φώτης Τσιρώνης, του ιδρυτή της επιχείρησης, από τις δυο πρώτες συλλαβές του ονοματεπώνυμου. Μικρασιάτης πρόσφυγας, όπως όλοι σχεδόν οι έμποροι του ιστορικού κέντρου, δαιμόνιος και πολυπράγμων, ξεκίνησε δουλεύοντας σαν «μπακαλόγατος», ύστερα αγόρασε ένα μηχανάκι και πουλούσε είδη μπακαλικής στις γειτονιές, αργότερα άνοιξε το πρώτο του κατάστημα με παιδικές τροφές στου Ψυρρή. Γύρω στο 1930, αρχίζει να εισάγει μπαχαρικά και βότανα από όλο τον κόσμο και να τα συσκευάζει σε καρτέλες μπαχαρικών, αυτές που εμείς οι παλιότεροι θυμόμαστε στα μπακάλικα της παιδικής μας ηλικίας. Ένας στόλος από φορτηγά και πωλητές και 30 κοπέλες στα συσκευαστήρια, ανοίγουν έναν νέο ορίζοντα και έναν ανεξερεύνητο ως τότε κόσμο για τις νοικοκυρές της εποχής, σε όλη την επικράτεια. Ακόμη και σήμερα, υπάρχουν έμποροι με τα δικά τους πλέον μαγαζιά, που τον μνημονεύουν και τον θυμούνται αφού μαθήτευσαν κοντά του και από κείνον μυήθηκαν στα μυστικά του επαγγέλματος.

Το 1977, η επιχείρηση πέρασε στα χέρια του γαμπρού του, του Ηλία. Με ένα πανεπιστημιακό πτυχίο στα οικονομικά, ο Ηλίας εκσυγχρόνισε την επιχείρηση με νέες συσκευασίες, νέα αλεστικά μηχανήματα και διετέλεσε για χρόνια πρόεδρος των Μπαχαροπωλών. Σήμερα η επιχείρηση έχει περάσει στην τρίτη γενιά, στα χέρια των δύο γιών του. Ο Γιώργος, που κι αυτός άφησε πίσω του ένα πανεπιστημιακό πτυχίο για χάρη της επιχείρησης είναι ο άνθρωπός σου, ο πάντα παρών και πρόθυμος να σου ξετυλίξει τα μυστήρια της κάθε μυρωδιάς. Και ο κύριος Ηλίας, εκεί κι αυτός. Έτοιμος να σου ξετυλίξει ιστορίες και μυστικά. Το μαγαζί τους, πρώτα θα σε τραβήξει από τα πεντάμορφα κιβώτια στο πεζοδρόμιο, με τα αποξηραμένα πορτοκάλια, τα ξύλα της κανέλας, τις λεβάντες, ομορφιές που στήνουν υπέροχα αρωματικά ντεκόρ και στολίζουν τα γλυκά, σαπούνια χειροποίητα και αποξηραμένα μούρλια τριανταφυλλάκια σε κάθε τόνο του ροζ.

Του κόσμου τα μπαχαρικά

Αν σε κάτι ειδικεύονται οι «Fotsiδες» είναι τα μείγματα μπαχαρικών που φτιάχνουν οι ίδιοι σε απέραντες ποικιλίες και για κάθε χρήση. Μπαίνοντας στον κόσμο των μειγμάτων, που στην Ανατολή αποτελούν το καμάρι και την περιουσία του κάθε μπαχαρέμπορου, ανακαλύπτεις πως όταν έχεις ένα ωραίο μείγμα, δεν χρειάζονται άλλα υλικά για να μαγειρέψεις ένα κρέας, ένα πουλερικό ή ένα ψάρι. Εκτός, ίσως από το κρεμμύδι, το σκόρδο και το αλάτι. Το μπαχαρικό, από αξεσουάρ μπορεί να γίνει πρωταγωνιστής, «κτίζοντας» τη γεύση του φαγητού. Μείγμα για ζυμάρια, για πίτσα, για λουκάνικα, για ψάρι, για γεμιστά, για μουσακά, για το τζατζίκι, τη σαλάτα, για το κοκκινιστό, το γκιούλμπασι, τις πατάτες, τα ζυμαρικά, το ψητό και το λεμονάτο, για κάθε ελληνική και εξωτική συνταγή ξεχωριστά. Μαζί τους, όλα τα διάσημα του πλανήτη, γκάραμ μασάλα, ρας ελ χανούτ, σπετσερικό, κάρυ και χίλια μύρια άλλα.

Άλλη εξειδίκευση του μαγαζιού, τα διαφορετικά και σε τεράστια ποικιλία πιπέρια και οι κανέλες, από κάθε μεριά του κόσμου, οι πολύτιμες και οι πιο φτηνές. Και μαζί, ελληνικά όσπρια, αποξηραμένα φρούτα από όλο τον κόσμο, έτοιμα ελληνικά ριζότι με τα μπαχαρικά τους, αιθέρια έλαια, σπάνια αλάτια, δημητριακά, αγνά καλλυντικά αλλά και μια μοναδική συλλογή από προϊόντα της νέας ελληνικής παραγωγής από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Ένα πολύτιμο μαγαζί που αξίζει να στηρίξουμε, όπως και όλα τα υπόλοιπα εμπορικά της γειτονιάς, τώρα που οι εξώσεις πέφτουν βροχή για να μεταμορφώσουν σε ξενοδοχειακό πλανήτη το ιστορικό κέντρο, εξαφανίζοντας τη ζωή, την ομορφιά και την ιδιαιτερότητά του. Και φέτος, προλαβαίνουμε, πριν αποχαιρετήσουμε για πάντα την παλιά Αθήνα! Για του χρόνου, ποιος ξέρει…

Ευριπίδου 39, 210 3217131