Tip of the day

Πού στο κέντρο θα βρεις ζεστούς λαχταριστούς λουκουμάδες αργά το βράδυ;

Το spot που πρέπει να ξέρει κάθε σωστός γλυκαντζής

Ελένη Βαρδάκη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στην οδό Σόλωνος, βρίσκεται το Lukumao, το μικρό μαγαζί που μοσχοβολάει μέλι στο κέντρο της πόλης.

Αργά το βράδυ στα Εξάρχεια, μετά από τα τσίπουρα με την παρέα, μια μικρή γωνίτσα συνεχίζει να είναι φωτεινή και να σου σπάει τη μύτη με τη γλυκιά μυρωδιά της. Είναι το Lukumao, που άνοιξε πριν λίγους μήνες. Όμως, κουβαλάει πίσω του μια ιστορία που ξεκινάει πολλά χρόνια πριν, σε ένα οικογενειακό τραπέζι. Είναι το μαγαζί που είδα φευγαλέα όταν ετοιμαζόμουν να συνεχίσω για το δεύτερο ποτό της βραδιάς και... δεν μπόρεσα να του αντισταθώ.

Η ιδέα γεννήθηκε όταν ενώθηκαν δύο αυτόνομα μεταξύ τους πράγματα, μας εξηγεί ο ιδιοκτήτης του, Ευθύμης Λαμπαδάς. Από τη μία, η οικογένειά του που ασχολείται με τη μελισσοκομία εδώ και γενιές. Από την άλλη, η εικόνα της μητέρας του να φτιάχνει λουκουμάδες με μέλι — εκείνο το γλυκό που όλοι περίμεναν πώς και πώς να εμφανιστεί στο τραπέζι. Κάπως έτσι εμφανίστηκε ο κόσμος του Lukumao, ένα φωτεινό, μοσχομυριστό μαγαζί στην καρδιά της Αθήνας, με ποιοτικές πρώτες ύλες και μια πιο σύγχρονη ματιά. 

Είναι το μέρος που θα βρεις τον all-time classic λουκουμά με μέλι και κανέλα, όμως, δίπλα του βρίσκονται πολλές διαφορετικές επιλογές: πραλίνες, λευκή και μαύρη σοκολάτα, Lotus, φιστίκι, φράουλα, vegan sauces, crispy υφές. Ό,τι μπορείς να φανταστείς, υπάρχει. Και μετά υπάρχει και ο… κίτρινος λουκουμάς: αλμυρή καραμέλα, φρεσκοκομμένη μπανάνα και τριμμένο μπισκότο. «Από τα πιο μοντέρνα γλυκά μας», λέει ο Ευθύμης. Και επειδή τα Εξάρχεια αγαπούν το street-food, στο Lukumao θα βρεις και αλμυρούς λουκουμάδες. Ο αυθεντικός αλμυρός, με τουλουμίσιο τυρί Δυτικής Μακεδονίας, μέλι ερείκης που αφήνει επίγευση καραμέλας και λίγο σουσάμι. «Όσοι τον δοκιμάζουν, επιστρέφουν για δεύτερο», λέει, και συμφωνώ.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα μαγαζί, που όπως κι η ίδια η γειτονιά, έχει μάθει να ξενυχτάει. Κάθε μέρα ως τα μεσάνυχτα και τα Σαββατοκύριακα μέχρι τις 2:00, για εκείνες τις ώρες που συνειδητοποιείς ότι θες κάτι, ζεστό, νόστιμο και χορταστικό. 

Κάθε λουκουμάς τηγανίζεται τη στιγμή της παραγγελίας, με φρέσκια ζύμη που φτιάχνουν καθημερινά. Το μέλι 100% ελληνικό, από δική τους παραγωγή σε Χαλκιδική και Κοζάνη, είναι ο πρωταγωνιστής. Ανθέων, πεύκου, βελανιδιάς, δάσους, κουμαριάς, ερείκη. Μπορείς να το βάλεις στον λουκουμά σου, στο γιαούρτι σου, ακόμη και στον καφέ σου αντί για ζάχαρη. Ακόμη και τα καρύδια, τα αμύγδαλα, το τσάι του βουνού, όλα από Έλληνες παραγωγούς.

Τον ρωτάω γιατί κρατάει το μαγαζί ανοιχτό μέχρι αργά, κι ο Ευθύμης μου λέει «οι λουκουμάδες είναι comfort food. Είναι αυτό που θες μετά τη δουλειά, μετά το ποτό, μετά το Netflix… Μονόδρομος να βρισκόμαστε εδώ για τον κόσμο το βράδυ». Και πράγματι, εκείνη την ώρα, που θες κάτι γλυκό αλλά όχι βαρύ, κάτι ζεστό, κάτι που να μοσχοβολάει σπίτι — ο λουκουμάς είναι η πιο τρυφερή επιλογή.

Όταν λοιπόν σε πιάνει η ύπουλη νυχτερινή λιγούρα, όταν θες κάτι γλυκό εδώ και τώρα, ξέρεις πού θα πας.

Lukumao
211008 5816, Σόλωνος 111, Αθήνα
Καθημερινές: 08:00-12:00, Σάββατο: 16:00-02:00, Κυριακή κλειστά
@lukumao_