- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Το καλύτερο μικρό κινέζικο εστιατόριο στο Σύνταγμα
Πολύ μικρό, με έξι-εφτά τραπεζάκια και τον Μπρους Λη να σε κοιτάζει βλοσυρός στο βάθος
Το «Dachafan» είναι το πιο ορίτζιναλ κινέζικο εστιατοριάκι στο Σύνταγμα
Έχουμε φίλη Κινέζα, κανονική, που μιλάει Καντονέζικα-Κινέζικα, και πότε-πότε πηγαίνουμε παρέα για «κινέζικο» στα μαγαζιά που διαλέγει: όχι τουριστικά, ούτε ακριβά, με φαγητό που της θυμίζει την πατρίδα της, άρα αυθεντικό (κινέζικο, μη το ξαναλέω). Το εστιατόριο «Dachafan» έχει κατάλογο στα, σόρι που επαναλαμβάνομαι, στα κινέζικα, με πιάτα που δεν αναγνωρίζει ένας Δυτικός αλλά που για τους Κινέζους είναι μαστ, και αγαπημένα τους: δοκιμάσαμε ένα τέλειο μπολ με πάρα πολύ ψιλοκομμένο μοσχαράκι, νουντλς από μανιτάρια και τόφου, λέγεται «βραστό μοσχαρίσιο κρέας σε ξινή σούπα», καθόλου ορεκτική ονομασία… αλλά αυτό που χάνεται στη μετάφραση, ευτυχώς δεν χάνεται καθόλου στη γεύση. Το πιάτο, ή μάλλον το (μεγάλο) μπολ, είναι καυτερό, σκορδάτο, πικάντικο και ενώ στην αρχή όταν το βλέπεις σκέφτεσαι «μωρ’ μήπως είναι πατσάς;», όταν το δοκιμάζεις, ανακουφίζεσαι που είναι μια ωραιότατη εκδοχή πατσά οριεντάλ, πολύ ελαφριά και στούκας (σε καυτερότητα – στην παραγγελία, λες πόσο καυτερή τη θέλεις).
Υπάρχει πεντανόστιμο πιάτο που όταν το διαβάζεις στα ελληνικά («πικλαρισμένο σιδερένιο πιάτο χοντρό βοδινό κρέας»), σου φαίνεται ανέκδοτο, αλλά φταίει το καταραμένο μεταφραστικό γκουγκλ, που έχει τη δική του αίσθηση του χιούμορ ώρες-ώρες. Όλα όσα πήραμε ήταν νόστιμα, με πολλά λαχανικά, με μανιτάρια (κινέζικα κι αυτά, διαφορετικά από τα εγχώρια), με νουντλς και ρύζια και ζουμερές σάλτσες.
Το κοινό ήταν βασικά Κινέζοι, με λίγους μη-Κινέζους και κανέναν Έλληνα. Ο χώρος είναι μια σταλιά, αλλά με την κουζίνα κρυμμένη σε κάποιο υπόγειο, δεν φεύγεις μοσχοβολώντας σαν σπρινγκ-ρολ, για την ακρίβεια φεύγεις χωρίς να έχεις αρπάξει καθόλου τη χαρακτηριστική μυρωδιά του κινέζικου μαγέρικου, ενώ είσαι χορτάτος και μυρωδάτος ταυτόχρονα.
Το «Dachafan» είναι οικονομικό, οι μερίδες του είναι μεγάλες – τρως πολύ καλά, και εντελώς κινέζικα, με 20-25 ευρώ το άτομο. Επειδή έχει λίγα τραπέζια, κλείστε τραπέζι αν πάτε σε ώρες αιχμής. Και μην σας αποτρέπει η περιγραφή των φαγητών, δοκιμάστε την παραπάνω Ξινή σούπα με βραστό μοσχαρίσιο κρέας και θα μας θυμηθείτε, εμάς και την Κινέζα φίλη μας…
«Dachafan Tea Restaurant», Ξενοφώντος 14, Σύνταγμα, 6993812345