Tip of the day

Πού θα βρεις το κομμωτήριο-γκαλερί;

Εδώ όπου θα κουρευτείς ενώ ταυτόχρονα βλέπεις μία έκθεση ζωγραφικής

Κατερίνα Βνάτσιου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Montreal στην πλατεία Βικτωρίας είναι το πιο artistic κομμωτήριο που έχεις δει. Ίσως γιατί λειτουργεί και σαν γκαλερί.

Η πρόσοψη είναι βαμμένη στο τέλειο βαθύ μπλε. Στο εσωτερικό, διακρίνεις μία κατακίτρινη σκάλα, μερικά φυτά, ένα μεγάλο, λευκό τραπέζι. Από τις τζαμαρίες κρέμονται υπέροχα έργα τέχνης. Το βράδυ, όταν τα βλέπεις φωτισμένα νιώθεις σαν να έχεις μεταφερθεί σε κάποιο παριζιάνικο δρόμο. Είσαι όμως στο Montreal της… πλατείας Βικτωρίας.

Το Montreal δεν είναι απλά ένα κομμωτήριο. Ιδιοκτήτης του είναι ο Λάμπρος Βουβουσίρας, ένας εξαιρετικός κομμωτής, αλλά ταυτόχρονα και πολύ ταλαντούχος καλλιτέχνης (δικά του είναι τα έργα που κρέμονται στην πρόσοψη). Για αυτό και αποφάσισε ότι το δικό του κομμωτήριο θα έχει έναν ακόμη ρόλο: αυτόν της γκαλερί. Αφηγείται ο ίδιος: «Άμα κάποιος δεν με ξέρει και περνά απ’ έξω δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει εδώ. Στην αρχή, έμπαινε κόσμος μέσα και ρώταγε “τι είναι εδώ; Κομμωτήριο; Ααααα!”. Κοντοστάθηκε πάρα πολύς κόσμος και αναρωτιόταν. Νόμιζαν ότι είναι γκαλερί ή αρχιτεκτονικό γραφείο. Και όντως δεν ήθελα να φαίνεται το κομμωτήριο με τίποτα. Για αυτό δεν έχω και πολλούς καθρέφτες. Δύο καθρέφτες μόνο, ίσα ίσα για το κούρεμα».

Λάμπρος Βουβουσίρας, ο εξαιρετικός κομμωτής που είναι και καλλιτέχνης

Λάμπρος Βουβουσίρας/ Φωτογραφία: Stephie Grape

Ο Λάμπρος εκπαιδεύτηκε κι εργάστηκε στα πιο γνωστά κομμωτήρια του Λονδίνου (Toni & Guy, Trevor Sorbie), ύστερα δούλεψε για χρόνια ως colourist στη Wella. Και πραγματικά στις βαφές δεν τον φτάνει κανείς. Μία ματιά στον λογαριασμό του στο Instagram (@montreal_hair_art) αρκεί για να το καταλάβεις. Τα κουρέματά του έχουν ένα πολύ διαφορετικό στιλ, για το οποίο ο ίδιος λέει: «Προσπαθώ να αποτυπώσω πράγματα που δεν είναι τόσο συμβατά. Θέλω, δηλαδή, να είναι new to the eye, κάτι καινούργιο. Ψάχνω πάντα την καινοτομία, κάτι διαφορετικό, με εξιτάρει το διαφορετικό». Το ίδιο ασυνήθιστα είναι και τα έργα του, όλα φτιαγμένα στο χέρι με κλωστή. Τον ρωτάω πώς ξεκίνησε να ασχολείται με τη συγκεκριμένη τεχνοτροπία: «Στου Ψυρρή υπάρχει ένα μαγαζί που πουλάει κορδέλες και κλωστές. Κάτι με τράβηξε να μπω μέσα. Εκεί βρήκα τα υλικά, αγόρασα μπορεί και 150€ πράγματα: κορδέλες βελούδινες και μεταξωτές, σκοινιά, κορδόνια, τα πάντα. Πήρα πολλά, πήγα και ξαναπήγα, μέχρι που ήρθε ο κορωνοϊός και εγώ είχα ήδη πολλά πράγματα να πειραματιστώ. Είχα πάρει και τα τελάρα μου… Και το πείραμα ξεκίνησε. Ατέλειωτες ώρες… Το κρεβάτι μου είχε γίνει πάγκος εργασίας. Κοιμόμουν στον καναπέ. Παντού κορδέλες, χαμός. Τα πρώτα μου με τα τελευταία μου δεν έχουν καμία σχέση. Ήταν πολύ ωραίο το ταξίδι». Τι θα διάλεγε αν έπρεπε να επιλέξει ανάμεσα στην κομμωτική και στη ζωή του καλλιτέχνη: «Εγώ νομίζω ότι αυτά τα δύο με έφεραν εδώ που είμαι τώρα, αυτή τη στιγμή. Αν δεν υπήρχε το ένα, δεν θα υπήρχε και το άλλο. Αυτό πιστεύω».

Φωτογραφία: Stephie Grape

Στο Montreal, λοιπόν, μπορείς να κάνεις το κούρεμα των ονείρων σου, αλλά όχι μόνο. Εδώ θα γίνονται επίσης σεμινάρια, πάνω στο χρώμα και στο κούρεμα και φυσικά εικαστικές εκθέσεις. Λέει και πάλι ο Λάμπρος: «Εκτός από τα δικά μου έργα, θα φιλοξενούμε και έργα άλλων καλλιτεχνών, παραχωρώντας τον χώρο για να κάνουν τη δική τους έκθεση είτε αυτό είναι window exhibition, είτε interior-exterior exhibition. Το Montreal είναι φτιαγμένο έτσι ώστε να μπορεί να λειτουργήσει και ως γκαλερί τις μέρες και τις ώρες που δεν λειτουργεί το κομμωτήριο. Για παράδειγμα Σάββατο βράδυ, από τις 17.00 μέχρι και τις 00.00, μπορεί να μεταμορφωθεί αυτός ο χώρος, να είναι εκθεσιακός, δηλαδή να είναι ανοιχτός. Να προσκαλέσουμε φίλους ή ακόμα και περαστικούς να μπουν μέσα να δουν τα έργα, τα δικά μου ή κάποιου άλλου καλλιτέχνη. Και θέλουμε να κάνουμε διάφορα τέτοια event, σίγουρα bazaar, να καλέσουμε ανθρώπους που φτιάχνουν χειροποίητα πράγματα, αυτό είναι το concept. Business in another business, έτσι ώστε να κάνουμε φουλ capacity του χώρου».

Φωτογραφία: Stephie Grape

Πριν φύγω, κάνω μία τελευταία ερώτηση στο Λάμπρο. Τον ρωτάω ποιο είναι το καλύτερο σχόλιο που του έχουν κάνει οι πελάτες του. Απαντά: «Μου λένε συχνά ότι τους ηρεμώ. Φεύγουν ανανεωμένοι, κάτι γίνεται». Ναι, όντως κάτι γίνεται, το ένιωσα κι εγώ. Ο Λάμπρος έχει το χάρισμα να μεταδίδει όλη την ηρεμία που κρύβει μέσα του. Κι είναι πολλή. Τόση που περισσεύει και για εσένα.

Ο Λάμπρος και η αξιολάτρευτη Έζα/ Φωτογραφία: Stephie Grape

Δεριγνύ 33, πλατεία Βικτωρίας, 210 8820949, Instagram: @montreal_hair_art, @larry.boyboy