Tip of the day

Πώς να απασχολήσεις το παιδί σου τώρα που κλείνουν τα σχολεία

Η πιο συναρπαστική παιδική δραστηριότητα για το καλοκαίρι

Ελένη Ψυχούλη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης εμπνέεται από τη φύση και απασχολεί δημιουργικά τα παιδιά με 6 καλοκαιρινά πενθήμερα

Κάθε γονιός που έχει παιδί κάπου ανάμεσα στα 6 και τα 11, ζει το δικό του δράμα μόλις κλείσουν τα σχολεία. Οι διακοπές αργούν ακόμη, τα μικρά βαριούνται όλη μέρα με τους παππούδες ή ακόμη χειρότερα, δεν ξέρεις πού να τα αφήσεις και με ποιόν δημιουργικό τρόπο να τα απασχολήσεις όσο λείπεις στη δουλειά. Απαντοχή, σωτηρία και ελπίδα τα καλοκαιρινά campus, τα οποία, όμως, στην πλειοψηφία τους βρίσκονται εκτός πόλης και απευθύνονται κυρίως στα παιδιά που έχουν έφεση στα σπορ. Αν το δικό σου είναι περισσότερο «του καναπέ» δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει μεταξύ μπάσκετ και κωπηλασίας. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, έχει να σου προτείνει την ιδανική λύση: 6 δημιουργικά, παιχνιδιάρικα και άκρως εκπαιδευτικά πενθήμερα: 19-23/6, 26-30/6, 3-7/7, 10-14/7, 17-21/7, 24-28/7.

Διαβάζοντας τις δραστηριότητες πολύ θα ήθελες να ήσουν εσύ στη θέση των παιδιών, να συμμετέχεις σε ένα παιχνίδι γνώσης που έχουν εμπνευστεί γνωστοί παιδαγωγοί και ψυχολόγοι, όπως η Ματίνα Μπακρατσά, η Φωτεινή Γκουντοπούλου και η Δέσποινα Σακελλαρίου. Εσύ, ο γονιός, όμως, θα είσαι εκεί μόνο την τελευταία μέρα, όπου μέσα σε ένα μεγάλο πάρτι που εμπνέεται από τον ιμπρεσιονισμό, τα παιδιά θα παρουσιάσουν τα έργα που θα έχουν ζωγραφίσει στον κήπο του Μουσείου. Μέχρι την τελική γιορτή, τα γεγονότα εξελίσσονται ως εξής:

Την πρώτη μέρα, γνωριμία με τη Μητέρα Φύση που αφηγείται ιστορίες από τη γέννηση του κόσμου και μυεί τα παιδιά στον κυκλαδικό πολιτισμό και την τέχνη των ιθαγενών του Αμαζονίου. Και κείνα, δανείζονται τα χρώματα των κυκλαδικών ειδωλίων για να ζωγραφίσουν τα δικά τους έργα.

Τη δεύτερη μέρα, σύγχρονοι διάσημοι καλλιτέχνες εμπνέουν μια land art δημιουργία στον κήπο του Μουσείου και ύστερα, στο ατελιέ, με έμπνευση από τα έργα των Αμερικανών Ιθαγενών και του διάσημου Bruan Jungen, φτιάχνουν τα δικά τους τοτέμ από ανακυκλώσιμα υλικά.

Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν

Την τρίτη μέρα, αφρικανικοί μύθοι και αρχαιοελληνικά γλυπτά, εμπνέουν τα παιδιά για να φτιάξουν τα δικά τους πήλινα ζωάκια και να ζωγραφίσουν τα δικά τους νομίσματα. Και ο Πικάσο δείχνει το δρόμο για να εμπνευστούν τα δικά τους φανταστικά ζώα.

Την τέταρτη μέρα, μύθοι της Αρχαίας Ελλάδας και της Αφρικής τα ταξιδεύουν στον πλανήτη των εντόμων, στις συνήθειες, τον τρόπο της ζωής τους και η τεχνική της χαρακτικής τα βοηθά να αποτυπώσουν ό,τι τους έκανε εντύπωση. Φύλλα, χώμα και κλαδιά γίνονται τα υλικά για ένα τεράστιο κολάζ.

Τέχνη, γνώση, χαρά, ελευθερία, φαντασία, κοινωνικότητα, δημιουργικότητα: η ζωή στο μουσείο σαν παιχνίδι και ένας υπέροχος τρόπος να απασχολήσεις τον κενό χρόνο του παιδιού.

Φωτογραφία: Πάρις Ταβιτιάν

Τιμή: 100 ευρώ

Κρατήσεις: viva.gr

Πληροφορίες: 2107294220 (Δευτέρα-Παρασκευή)