Tip of the day

Ποιος είναι ο φούρνος χωρίς όνομα που λατρεύει η Γλυφάδα;

Ολόφρεσκες σφολιάτες, πίτες, ζυμωτά και όχι μόνο

Γιώργος Δρίτσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο «Λαβίδας», γνωστός και ως φούρνος «Ανθέων», είναι ένα ορόσημο της Άνω Γλυφάδας για τους ντόπιους.  Οι πεντανόστιμες πίτες του, τα πεϊνιρλί του, οι πίτσες και οι αραβικές του είναι φτιαγμένες με ολόφρεσκα υλικά

Όταν σκέφτεται κανείς να πάει προς Γλυφάδα για μια βόλτα, συνήθως έχει κατά νου το παραλιακό κέντρο της. Πλήρως εξοπλισμένο ψυχαγωγικά, φτωχότερο πολιτισμικά αλλά πολύ πιο ήσυχο από το κέντρο της Αθήνας, αποτελεί αγαπημένο προορισμό για τους λάτρεις των Νότιων Προαστίων.

Η άλλη όψη της Γλυφάδας είναι η «Άνω», που ενίοτε θυμίζει επαρχία. Πιο ήσυχη, πιο αχνοπαρκαρισμένη, η Γλυφάδα στους πρόποδες του Υμηττού δείχνει την πιο κοινοτική της όψη: τα αργόσχολα στέκια της, μπόλικες παιδικές χαρές και μερικούς κρυμμένους θησαυρούς, που γνωρίζουν μόνο οι ντόπιοι. Ένας από αυτούς, είναι κι ο «Λαβίδας».

Για την ακρίβεια, ο φούρνος της Ανθέων δεν έχει ταμπέλα, ούτε επίσημη ονομασία. Κάποιοι τον λένε απλώς «Λαβίδα» (το επώνυμο του ιδιοκτήτη του), άλλοι τον ξέρουν ως τον «φούρνο της Ανθέων». Αν ρωτήσεις, όμως, έναν «Ανωγλυφαδιώτη», πού να πας για πίτες, πίτσες, ζυμωτά και σφολιάτες, το πιθανότερο είναι να σε στείλει εκεί. Χωρίς ταμπέλα, διαφημιστικά φυλλάδια ή ψηφιακό μάρκετινγκ, ο «Λαβίδας» έγινε, ανά τα χρόνια, ανάρπαστος στη Γλυφάδα, χάριν απλώς στα ολόφρεσκα, πεντανόστιμα καλούδια του.

Είναι, πραγματικά, δύσκολο να αποφανθεί κανείς, τι πρωταγωνιστεί σε αυτό το φούρνο. Αρκετοί, γίναμε εβδομαδιαίοι θαμώνες για την πικάντικη αραβική του και το πεϊνιρλί. Σταθερή αξία και οικονομικότερη επιλογή, ήταν πάντα η πίτσα του. Η τυρόπιτά του ήταν, βέβαια, που τον θεμελίωσε, αλλά έκτοτε το μενού συνεχίζει να εξελίσσεται. Όλα τα κλασικά σε πίτα συν φαλάφελ, πανίνι με κοτόπουλο, διάφορες μπαγκέτες και πολλά περισσότερα (όχι μόνο αλμυρά), κάνουν πλέον ένα υπερπλήρες ρόστερ λιχουδιών που ενθουσιάζει κάθε είδους κοινό και τις επιθυμίες του.

Η ποσότητα είναι δευτερεύουσας σημασίας. Αυτό που ξεχωρίζει τον «Λαβίδα» είναι ότι η ποιότητα δεν πέφτει ποτέ. Ό,τι και να διαλέξετε είναι φρέσκο, με υπέροχα υλικά και καλοδουλεμένες συνταγές. Το κερασάκι στην τούρτα είναι η ταχύτατη εξυπηρέτηση, από χαμογελαστούς ανθρώπους που φαίνεται να μη μένουν ποτέ πίσω, ακόμα και όταν το μαγαζί είναι τίγκα. Και φούρνο τόσο τίγκα, δεν έχετε ξαναδεί.

Στον «Λαβίδα» μπορείτε και να κάτσετε, είτε στον εσωτερικό του χώρο, είτε στο αίθριο. Κάθε Σάββατο, ανεξαιρέτως, μαζεύονται γνωστά και νέα πρόσωπα, για το πιο σπιτικό πρωινό της Γλυφάδας. Προσοχή εκδρομείς: τις Κυριακές είναι κλειστά!

ΑΝΘΕΩΝ (Λαβίδας Δημήτριος Χ.), Ανθέων 24, Άνω Γλυφάδα, 2109631840
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Σάββατο: 7 π.μ. – 9 μ.μ.